7,4K
Recepty na úpravu králíka jsme vybrali ze světového kuchařského repertoáru. Nabízíme možná bezkonkurenční recepty na přípravu králíka: se zeleninou, po francouzsku, na španělský způsob, na houbách či plněná králičí stehna.
Králík: Bezkonkurenční recepty
Králičí ragú s květákem
- 400 g králičího masa, 60 g cibule, 40 g hladké mouky, 200 g jablek, 50g másla, 500 g květáku, 2 stroužky česneku, pecky z meruněk, pepř, sůl.
Příprava: Na polovině másla osmahneme jemně pokrájenou cibulku, přidáme stroužky česneku utřené se solí a na kostičky nakrájené králičí maso. Opepříme, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a přidáme na plátky pokrájená, jádřinců zbavená jablka. Ochutíme několika meruňkovými jádry a dusíme doměkka. Potom maso vyjmeme, omáčku prolisujeme přes síto a přidáme zbytek másla. Mezitím uvaříme květák, rozebereme ho na růžičky a opatrně smícháme s dušeným masem. Porce na talířích přelijeme připravenou omáčkou.
Králík na mladých cibulkách
- Králičí hřbet aběhy, 80 g anglické slaniny, 1 svazek mladých cibulek, 1dl černého piva, chlebová kůrka, 3 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření, bobkový list, tymián, sůl.
Příprava: Jemně nasekanou cibuli osmahneme na slanině, přidáme na porce rozděleného králíka, osolíme, doplníme kořením a ze všech stran osmahneme. Podlijeme horkou vodou, obložíme mladými cibulkami a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme strouhanou chlebovou kůrkou rozmíchanou v pivě a povaříme.
Podáváme s brambory.
Plněné králičí kýty
- 2 králičí stehna, 100 g tučného vepřového masa, 30 g másla, 1 zelená paprika, 100 g slaniny, 1 žampion, 1 cibule, 1 dl červeného vína, sůl, pepř, třený česnek, zelená petrželka.
Příprava: Ostrým nožem vyjmeme ze stehna kosti. Připravíme nádivku. Umeleme vepřové maso a králičí odřezky. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky, rozpálíme na pánvi, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, zelenou petrželku, plátky žampionu a drobně nasekaný paprikový lusk. Vše prudce opečeme, přidáme utřený česnek a zamícháme. Hotovou nádivkou plníme vykostěná stehna. Otvory zašijeme režnou nití. Stehna protkneme zbytkem slaniny, osolíme a opepříme. Vložíme je na pekáček na máslo, mírně podlijeme vodou a dáme péct do trouby. Během pečení poléváme stehna červeným vínem.
Podáváme s vařenými brambory sypanými sekanou zelenou petrželkou a zeleninovým salátem.
Králík po francouzsku
- 4 porce králíka, 50 g slaniny, 200g sušených švestek, lžíce rozinek, 5cl koňaku, lžíce másla, 2 lžičky hladké mouky, 2 dl vody, 2 dl červeného vína, cibule, sůl, lžíce octa, lžička rybízové marmelády, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, několik zrnek celého pepře.
Příprava: Sušené švestky a rozinky namočíme na několik hodin do vody, švestky pak vypeckujeme. Každou porci masa řádně prošpikujeme slaninou a vložíme do nálevu připraveného z vína, octa a ochuceného bobkovým listem, tymiánem, solí a pepřem. Maso v něm ponecháme do druhého dne, pak je vyjmeme, osušíme, na másle mírně opečeme a odložíme stranou. Ve výpeku osmahneme jemně nasekanou cibulku i mouku, přilijeme marinádu z masa, dobře povaříme, procedíme na maso, přidáme namočené rozinky, švestky a vše dusíme za občasného podlévání vodou doměkka. Před koncem dušení vmícháme rybízovou marmeládu, koňak a dochutíme.
Podáváme s noky nebo rýží. Obojí můžeme posypat strouhaným perníkem.
Králík na houbách
- 1 králík, 50 g tuku, 60 g cibule, 0,25 l kyselé smetany, 20 g sušených hub, 20 g hladké mouky, 20 g másla, sůl, cukr, citronová šťáva.
Příprava: Králíka očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Na tuku zpěníme v tlakovém hrnci pokrájenou cibuli, na kterou vložíme kousky králíka. Přidáme předem namočené houby, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Až se šťáva vysmahne, podlijeme maso horkou vodou a tlakový hrnec uzavřeme. Dusíme asi 20 minut, pak necháme maso chvíli vychladnout. Hladkou mouku rozkvedláme v kyselé smetaně a vlijeme do hrnce. Vše přivedeme k varu.
Do hotové omáčky přidáme podle chuti citronovou šťávu, cukr a popřípadě i máslo.
Králík po španělsku
- 1 králičí hřbet a běhy, 4 stroužky česneku, 80 g oleje, 1 citron, 2 lžíce majonézy, sůl.
Příprava: Králíka osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Vložíme jej do pekáče a pokapeme citronovou šťávou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a během pečení opakovaně potíráme olejem. Hotového králíka rozdělíme na porce a podáváme s česnekovou majonézou (majonéza ochucená prolisovaným česnekem).
Jako příloha se hodí vařené brambory nebo hranolky.