Domů » Vepřová játra jako minutka

Vepřová játra jako minutka

od jezzina

Kdo nemá  játra rád, nebudou mu chutnat v žádné úpravě. Komu játra chutnají, každý nový recept na jejich přípravu uvítá a třeba i vyzkouší. Vepřová játra stačí tepelně upravovat jen krátce, tak zvaně jako minutku (úprava se počítá v řádech minut). Vepřová játra jsou pro minutky vhodná – hovězí játra jednak nejsou tak jemná, jednat potřebují k úpravě delší čas. (Hodí se ale výborně na játrové knedlíčky do polévky.) Nabízíme několik receptů na méně známé úpravy vepřových jater coby minutky.

Vepřová játra jako minutka

Játra na rozmarýnu

  • 400 g vepřových jater, 1 cibule, lžíce oleje, lžička rozmarýnu, sůl.
    Příprava: Játra odblaníme, nakrájíme na tenčí plátky, posypeme rozmarýnem a opečeme na oleji. Mezitím si na troše oleje osmažíme dozlatova na kolečka pokrájenou cibuli. Opečená játra osolíme, na talíři ozdobíme osmaženou cibulkou a podáváme s vařenými brambory.

Vepřová játra se žampiony

  • 300 g vepřových jater, 100 g žampionů, 80 g másla, 5 lžic bílého vína, 2 lžíce kávové smetany, 1 malá cibule, bílý pepř, muškátový květ, sůl.
    Příprava: Na másle osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájená vepřová játra a odkrytá opečeme. Pak přidáme na tenké plátky pokrájené žampiony, podlijeme vínem a okořeníme. Společně dusíme doměkka a na závěr zjemníme kávovou smetanou a odstavené osolíme. Podáváme s dušenou rýží nebo bramborem.

Játra s cibulí a jablky

  • 800 g vepřových jater, 1 lžíce oleje, 2 střední cibule, 2 větší jablka, 50 g másla, pepř, sůl, zelená petrželka.
    Příprava: Odblaněná játra upravíme na plátky, opatrně naklepeme a opečeme na oleji. Zvlášť na másle osmahneme plátky oloupaných a vyjádřincovaných jablek nakyslé odrůdy a ve zbylém tuku pak ještě tenká kolečka cibule. Na talíři játra osolíme, obložíme jablky i cibulí a zelenou petrželkou. Podáváme nejlépe s bramborovými hranolky a zeleninovým salátem.

Tousty s játry

  • 1/2 chlebíčkové veky, 300 g vepřových jater, 3 stroužky česneku, sůl, olej, hořčice, kečup nebo domácí tatarská omáčka.
    Příprava: Nejdřív v toustovači (kontaktním opékači sendvičů) opečeme plátky veky. Potom opékací plochy silně potřeme olejem a opečeme tenčí plátky jater potřené česnekem se solí. Tousty s játry podáváme buď s tatarskou omáčkou, hořčicí či kečupem. Zdobíme je nakrájenou cibulí nebo zeleninou. Při slavnostní příležitosti můžeme na játra přidat jako další vrstvu ještě sázená vejce zdobená petrželkou. Když nemáme toustovač, můžeme tousty i játra opéct na pánvi.
    V sezoně jeho růstu můžeme použít i česnek medvědí – tousty posypeme jemně řezanou natí.

Pečená vepřová játra

  • 800 g vepřových jater 80 g uzené slaniny olej nebo vepřové sádlo hladká mouka worcester sůl.
    Příprava: Játra prošpikujeme tenkými nudličkami uzené slaniny a po všech stranách je opečeme na rozpáleném sádle nebo oleji. Pak je vložíme do horké trouby a pečeme asi 8 minut. Pak játra vyjmeme a uložíme v teple. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme a povaříme. Játra nahoře několikrát nařízneme, vložíme do šťávy a ještě asi minutu necháme prohřát v troubě. Játra nesolíme, osolíme jenom šťávu a dochutíme několika kapkami worcesteru. Příloha: Rýže, vařené brambory nebo hranolky, zeleninová obloha nebo salát.

Moravský špíz

  • 500 g vepřové kýty 250 g vepřových jater 120 g slaniny 70 g oleje 50 g másla 20 g hladké mouky 1,5 dl vývaru 1 dl červeného vína, 100 g sterilovaných kapií 50 g kečupu, sůl, pepř, bobkový list.
    Příprava: Vepřovou kýtu a vepřová játra nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a střídavě s plátky slaniny a bobkovým listem napichujeme na jehlu a opékáme po všech stranách v horkém oleji. Opečenou jehlu vyjmeme, přebytečný olej slijeme, přidáme máslo, zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme a přilijeme červené víno, vývar a kečup. Vše důkladně promícháme a provaříme. Ke konci přidáme ještě nakrájené sterilované kapie, prohřejeme a dochutíme. Špíz podléváme šťávou. Příloha: Vhodné jsou různě upravené brambory nebo bramborová kaše, smažené hranolky, případně rýže.
    (Další recepty na úpravu vepřové kýty najdete ZDE)

Pozor: Játra by neměli jíst lidé trpící dnou (podagrou).

Související

Váš názor