Škubánky patří k jídlům, na něž někteří starší lidé vzpomínají s nostalgií, jiní trvdí, že jim škubánky „zkazily dětství“. Škubánky patří k tradičním jídlům české kuchyně. Jedli je chudí i bohatší, míra „movitosti“ se odrážela v použitých ingrediencích. V některých krajích se škubánkům říkalo také kucmoch. Základní hmota na škubánky se připraví z napolo slitých vařených brambor zasypaných moukou, do níž se vyzvoří „průduchy“ (sedm šťouchů do kucmouchu), mouka se propaří, hladce ručně vymíchá. Z hmoty se lžicí vykrajují podlouhlé kousky – škubánky. Ty se sypají mletým mákem s cukrem, mletými sušenými hruškami (prachanda), polévají rozvařenými povidly a podobně. Je případné připravit škubánkové hmoty víc. Na vesnici se pak studená škubánková kaše opékala k večeři na vepřovém nebo husím sádle. Této pochoutce, které nebylo nikdy dost, se ve východních Čechách říkalo spěšinky. Podívejte se na další tradiční recepty české kuchyně!
Škubánky s mákem
2 kg brambor, 35dkg hrubé nebo hladké mouky, 20 dkg sádla, sůl, mák, cukr.
Brambory oloupeme, opláchneme ve vlažné vodě, zalijeme čistou vodou, mírně osolíme a vaříme do měkka. Vodu zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme do brambor otvory, zasypeme je hrubou moukou, rozšťoucháme a rozmícháme, aby těsto bylo hladké. Polévkovou lžící namočenou v rozehřátém sádle vykrajujeme škubánky, pokládáme je na teplý talíř, posypeme mletým mákem (nebo rozvařenými povidly, strouhanými sušenými švestkami, strouhaným perníkem), moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem.
Opékané škubánky
l kg brambor, 200 g hladké mouky, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 20 g slaniny.
Brambory opereme, oloupeme a nakrájíme na zhruba stejně velké kousky – osminky. Zalijeme je vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Poté část vody slijeme a za stálého míchání přimícháváme hladkou mouku. Povaříme, odstavíme ze .zdroje tepla a pod pokličkou necháme asi 15 minut spařit. Potom brambory s moukou dobře vymísíme. Na pánvi si rozehřejeme sádlo, polévkovou lžící vykrajujeme z těsta kuličky a ty opékáme. Slaninu „nakrájíme na malé kostičky a osmažíme. Také cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmažíme. Cibulí a slaninou posypeme opečené škubánky.
Škubánky z kukuřičné mouky
Na jihoslovanský kačamak s mlekom (škubánky s mlékem) budete potřebovat 300 g kukuřičné mouky, dále litr vody, lžičku soli, asi 8 dl mléka a 3 lžíce másla. Příprava je jednoduchá – mouku pozvolna za stálého míchání vsypete do vroucí osolené vody, přidáte lžíci másla a vaříte až se kaše začne odlepovat ode dna. Míchat nepřestáváte, jinak by se vytvořily žmolky. Z hotové kaše vykrajujte lžicí škubánky do mísy, pak je přelijte vroucím mlékem a rozpuštěným máslem. Podává se jako samostatný pokrm.
A nakonec z „jiného hrnce“
Jahodové škubánky se zmrzlinou
400 g jahod, 3 – 4 lžíce moučkového cukru, 50 – 80 g strouhaných piškotů, jahodová zmrzlina nebo nanukový dort, ušlehaná smetana a nastrouhaná čokoláda na ozdobení
Očištěné jahody lžící rozmačkáme, přidáme cukr a piškotovou strouhanku. Z hmoty odkrajujeme lžičkou škubánky a zmrzlinu, ozdobíme šlehačkou, posypeme nastrouhanou čokoládou a ihned podáváme.
Ilustrační foto: sxc.hu