Bobkový list, botanicky vavřín vznešený (Laurus nobilis L.), je stále zelená dřevina rostoucí v okolí Středozemního moře. U nás se někdy pěstuje ve sklenících nebo i v domácnostech jako dekorativní rostlina. Listy vavřínu jsou symbolem slávy a vítězství, a proto se z jeho olistěných větví vážnou věnce. Původ tohoto kultu je starověký a udržel se dodnes.
Listy i plody vavřínu se používají jako léčivá rostlina i jako koření. Jestliže se o vavřínu mluví v kuchyni, nazývá se česky bobkový list.
Jak pěstovat bobkový list – vavřín
Vavřín (bobkový list) je v ideálních podmínkách strom, který se dorůstá až sedmi metrů. U nás tak ale nevyroste. Často bývá pěstován jako okrasný keřík v přenosné velké nádobě. V létě vavřín obvykle necháváme na terasách, na schodištích, krášlí vchody do domů. Na zimu však musíme vavřín (bobkový list) přenést do tepla – do světlémístnosti, a nebo ještě lépe do skleníku. Bobkový list nesmene mráz a venky by mrzl.
Péče o vavřín
Keřík vavřínu (bobkové listu) se dá dobře tvarovat stříháním. Vavřín potřebuje vlhkou a výživnou půdu. Musí být propustná, aby se nezamokřil. Rozmnožování bobkové listu je poměrně snadné, a to řízky, které by měly být asi deset centimetrů dlouhé. Zapíchneme je do vlhkého písku nebo do vlhkého substrátu. Pro snadnější zakořenění můžeme řízek bobkového listu chránit obehnáním fólií nebo přikrytím průhledným kelímkem, do kterého naděláme dírky. Přikrývat sklenicí jako u některých řízků se nedoporučuje.
Užití bobkového listu
- Jde o výrazně aromatickou rostlinu, známou již z období antiky. Obsahuje až tři procenta silice, jejíž součástí jsou různé terpeny jako eugenol, cineol a jiné, dále třísloviny, hořčiny a minerální látky.
- Různé lékové formy vyrobené z listů se používaly při nemocích zažívacího traktu, hlavně jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu.
- Ze zralých plodů se vyrábí zelený olej, z něj se připravuje aromatická mast na svrab a jiné kožní vyrážky i na ničení cizopasného hmyzu. Dnes se na léčebný účinek vavřínu poněkud pozapomnělo.
Bobkový list v kuchyni
Naproti tomu v kuchyni je vavřín, obecně známý jako bobkový list, cenným kořením. Používá se jako korigens vůně a chutě do polévek, omáček, marinád. Je neodmyslitelný při přípravě pokrmů, které mají mírně nakyslou chuť, například svíčková, hovězí na divoko, ke zvěřině, do rosolů. Listy jsou také součástí různých směsí na přípravu marinád pro nakládání zeleniny, kde se uplatňuje antibakteriální účinek silice. Vzhledem k tomu, že listy obsahují hořčiny, necháme je při vaření v pokrmu jen asi 15 až 20 minut, aby se nevyluhovaly.
Tip pro diabetiky
Literatura uvádí i příklady, kdy výluh z listů vavřínu, a to jedna čajová lžička na šálek vody, podávaný třikrát denně po sedm dnů, snížil hladinu cukru v krvi pacientům s dekompenzovanou cukrovkou. Mechanismus tohoto účinku vysvětlují odborníci aktivací syntézy glukogenu v játrech.
Ilustrační foto bobkového listu: sxc.hu
1 komentář
Prosím. Proč mám lebkavé listy na vavřínu.Děkuji