Domů » Lívance bez kynutí: Recepty

Lívance bez kynutí: Recepty

od jezzina

Obměnou klasických lívanců z litého kynutého těsta jsou lívance, do nichž se kvasnice nepřidávají a k jejichž zkypření je použito jiných kypřících prostředků – například prášku do pečiva nebo zakysaných mléčných výrobků. Těsto na nekynuté lívance je okamžitě po zamíchání hotové, takže celkový čas na příravu lívanců z nekynutého těsta je kratší. Což je nezanedbatelná výhoda.

Protože mezi hospodyňkami koluje množství předpisů na lívance bez kynutí, vybrali jsme pár tipů a  jejich různé varianty, například Americké lívance.

Lívance bez kynutí: Recepty a jejich varianty

Lívance z ovesných vloček I.

1/8 l mléka, 1 šálek ovesných vloček, 2 vejce, 1 lžíce cukru, sůl, tuk na pečení, zavařenina, na ozdobení tvaroh, cukr a jogurt.

V mléce rozkvedláme žloutky, cukr a špetku soli. Přidáme vločky a necháme je nabobtnat. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. V lívanečníku upečeme lívance. Horké je potřeme zavařeninou a ozdobíme tvarohem našlehaným s jogurtem a cukrem.(ku)

Vločkové lívance bez kynutí II.

0,5 l mléka, 100 g ovesných vloček, 200 g hladké mouky, 1 vejce, 1/3 prášku do pečiva, špetka soli, cukr se skořicí na obalení, tuk na smažení.
Vločky propláchneme studenou vodou, zalijeme polovinou horkého mléka a necháme půl hodiny stát. Potom přidáme mouku promísenou s kypřicím práškem, vejce, sůl, zbytek mléka a vymícháme hladké těsto. Lívanečky opečeme dozlatova, horké obalíme ve skořicovém cukru nebo potřeme džemem. Podáváme s čajem.

Lívanečky z ovesných vloček III.

  • Potřebujeme 250 g ovesných vloček (polovinu umeleme a polovinu necháme vcelku), které smícháme v míse s jednou lžičkou prášku do pečiva.

V mléce nebo vodě (asi 500 ml) rozkvedláme vejce, sůl a 50 gramů hladké mouky a to vše zapracujeme do vloček připravených v míse. Je-li těsto na lívance málo tekuté, přidáme další mléko nebo vodu. Hotové lívance zdobíme sladkým tvarohem nebo marmeládou.

Nekynuté lívance ze zakysaného mléka

Lívanečky z jogurtu

  • Potřebujeme 400g kelímek bílého jogurtu, 3/4 kelímku od použitého jogurtu hrubé mouky, 2 menší vejce, trochu mléka, lžičku prášku do pečiva, špetku soli, olej, džem, popř. šlehačku nebo strouhaný tvaroh.

Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a sůl a zředíme mlékem na hustotu lívancového těsta. Necháme chvíli odstát a na oleji smažíme lívanečky. Mažeme džemem a ozdobíme šlehačkou, příp. posypeme strouhaným tvarohem. Lívanečky lze také jen obalit v cukru se skořicí.

Lívanečky z kefíru

  • 2 kelímky kefíru (nebo biokysu) po 180 ml, 80 g solamylu, půlka prášku do pečiva, 70 g hladké mouky, 2 vejce, špetka soli; tuk na pečení; džem, strouhaný tvrdý tvaroh a šlehačka.

Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a našleháme. Podle potřeby přidáme buď trochu mouky na zahuštění, nebo naopak těsto zředíme vodou. Necháme chvíli odpočinout a po obou stranách upečeme lívanečky. Chutnají nejen sladké, ale i slané, například ke špenátu nebo dušené zelenině.

Nekynuté lívanečky s jablky

Jablečné lívanečky I.

  • 500 g jablek (letní), 1/2 litru mléka, 2 vejce, hladká mouka podle potřeby, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 100 g cukru, olej na smažení, skořicový cukr na posypání.

Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme. Z mléka, vajec, mouky a prášku do pečiva vyrobíme řídké těsto jako na palačinky. Na lívanečníku nalijeme nejprve slabou vrstvu těsta přidáme lžičku jablek a opět polijeme těstem. Zvolna pečeme po obou stranách. Sypeme skořicovým cukrem.

Jablečné lívanečky II.

  • 150 g hrubé mouky, 1/4 lmléka, 1/2 prášku do pečiva, 3 vejce, 3 větší jablka, olej, skořicový cukr.

Žloutky rozšleháme v mléce, zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, oloupaná a nahrubo ustrouhaná jablka. Nakonec vmícháme sníh z bílků a ihned pečeme lívanečky. Ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru.

Speciální nekynuté lívanečky

Šunkové lívanečky

  • 200 g šunky (nebo šunkového salámu), 2 vejce, 2 dl mléka, polohrubá mouka, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, špetka bazalky, tuk na pečení , zelenina na obložení.

Vejce rozšleháme s mlékem, solí a kořením, přisypeme tolik mouky, aby těsto bylo husté jako na kapání. Necháme je chvíli stát, pak vmícháme drobně nakrájenou uzeninu a na tuku upečeme lívanečky. Podáváme je obložené zeleninou.

Kopřivové lívanečky

Z půl litru mléka, dvou žloutků a 300 g polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva připravíme těstíčko. Přidáme rozetřené tři stroužky česneku, majoránku, sůl a hrst jemně nakrájených kopřiv. Nakonec vmícháme sníh z bílků.

Foto: Autorka textu

Související

Váš názor