Muffins, muffiny, jsou v podstatě malé bábovičky, které jsou typické pro americkou kuchyni. Muffiny se podávají jako jedna porce, nekrájejí se. S prolínáním stravovacích zvyklostí se muffiny rozšířily po značné části světa. Připravovat muffiny neklade na kuchařku velké nároky, recepty jsou v podstatě variabilní, kreativní kuchařka je může obměňovat a přizpůsobovat sezoně nebo stavu svých zásob. Jedinou podmínkou, bez níž nelze pravé muffiny upéci, je vlastnit speciální formu na muffiny. Přinášíme osvědčené (nejlepší) recepty na muffiny.
Jak na přípravu muffin
Muffiny jsou jemné pečivo, v jehož základu je mouka, cukr, vejce, tuk, mléko a kypřící prášek. Těsto na muffiny se připravuje velmi jednoduše – obvykle jen prostým zamícháním surovin. V originálních amerických předpisech jsou suroviny uváděny v dutých mírách (šálek, lžíce, lžička). Do základu se přidávají ořechy a oříšky, kousky čokolády, sušené, kandované nebo čerstvé ovoce, pražené obilninové vločky.
- Mouku na muffiny používáme nejčastěji pšeničnou, ale v některých předpisech může být uvedena i mouka špaldová nebo jiná (bezlepková a podobně).
- Jako tuk bývá obvykle předepisováno máslo, ale je možno nahradit je jiným vyzkoušeným tukem na pečení (typu Héra) nebo olejem, případně směsí tuku a oleje.
- Pro přípravu amerických muffin je vhodný třtinový cukr, v našich podmínkách spíš ale použijeme cukr bílý – tak zvanou krupici.
- Mléko je někdy nahrazeno podmáslím.
- Jako kypřidlo se muffin přidává kypřící prášek do pečiva, někdy také spolu s jedlou sodou.
- Vejce se obvykle přidává celé, bez nutnosti šlehat žloutky a bílek zvlášť.
- Ideální pro přípravu těsta je ruční nebo stolní šlehač.
- Do těsta se dle receptu přidávají dochucovací ingredience: velmi často čokoláda nasekaná na hrubé kousky, nasekané (nikoliv pomleté) ořechy (vlašské, pekanové) nebo oříšky (lískové), pevnější ovoce nasekané na menší kousky (jablka, hrušky, banán), celé bobule ovoce (borůvky, rybíz), nasekané sušené ovoce (datle, fíky, meruňky, švestky a podobně), kandované ovoce.
- Muffiny se dochucují vanilkovým cukrem a dále podle specifických předpisů (skořice, kakao, káva).
Pečení muffin
Těsto na muffiny je řídší, protože se nalévá do formy. Forma (plechová, porcelánová, silikonová) má obvykle osm až šestnáct kónických „důlků“, které se někdy vykládají papírovými cukrářskými košíčky. Těsto se nalévá asi do dvou třetin hloubky důlku, při pečení „vyskočí“ a nad formou se vyklene do typického tvaru muffins. Protože je vrstva těsta vyšší, pečeme muffiny zvolna (při asi 180 stupních) a asi 25 minut, aby se řádně propekly, ale nepřipálily a zůstaly vláčné. „Upečenost“ zkoušíne kontrolním vpichem špejle – testo nesmí ulpívat. Dalším projevem upečení je, že se muffiny začnou lehce oddělovat od krajů formy.
V Americe se muffiny často pojídají ještě teplé, někdy se džemem či s máslem. Muffiny pro slavnostní příležitost se zdobí cukrovou polevou (Američané mají rádi barevné polevy), případně čokoládou nebo šlehanou smetanou. Muffiny se pojídají z ruky.
Muffiny: Jen ty nejlepší recepty
Pravé muffiny z amerického Středozápadu
V míse dobře promícháme jeden a půl šálku polohrubé a půl šálku hladké mouky, 2 čajové lžičky prášku do pečiva a půl lžičky soli. Přidáme 1 celé vejce, šálek mléka, 2 lžičky medu, 2 lžičky oleje a zpracujeme těsto – ani řídké, ani husté. Pak přisypeme hrst spařených rozinek a stejné množství nasekaných vlašských ořechů. Formičky v plechu vymažeme tukem a naplníme do poloviny těstem. Pečeme při 200 °C asi 20 minut. Podáváme s máslem a džemem, pokud možno ještě horké.
Muffiny stracciatella
Potřebujeme 250 g hladké mouky, 1 kávovou lžičku prášku do pečiva, 1vejce, 90 g cukru, 1 vanilkový cukr, 70 ml rozpuštěného másla nebo tuku na pečení, 125 ml mléka, 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry, špetku soli, 100 g čokoládových hoblinek a trochu mouky a tuk na vymazání formiček.
Příprava: Vejce rozšlehejte na krémovitou hmotu a přidejte cukr a vanilkový cukr. Přidejte 70 ml rozpuštěného tuku, mléko, citrónovou kúru a špetku soli. Do hmoty postupně vešlehejte mouku (kterou jste předtím smíchali s práškem do pečiva) a čokoládové hoblinky. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Mezitím vymažte a vysypejte formu na muffiny. Naplňte formu asi do dvou třetin těstem a pečte v troubě 180 stupňů horké asi 25 minut.
Makovcové muffiny se švestkami
250g polohrubé mouky, 125g másla nebo Héry, 80g cukru, 125 ml mléka, 200g sušených švestek, jedno vejce, 100g mletého máku (nejlépe čerstvě mletého), půl balíčku prášku do pečiva, 150g čokolády na vaření.
Příprava: Máslo s cukrem, tukem, vejcem a s vanilkovým cukrem našleháme do pěny. Postupně přidáme mouku s rozmíchaným kypřícím práškem, mléko a mletý mák. Sušené švestky a čokoládu nasekáme na malé kousky a vmícháme do těsta. Nalijeme do dvou třetin formiček, které můžeme nejdřív vyložit papírovými košíčky. Pečeme při 180°C asi 25 minut. Švestky můžeme nahradit jiným pikantním suchým ovocem (meruňky nebo tropické ovoce – například maracuja).
Vánoční muffiny podle zpěvačky Petry Janů
Dva hrnky mouky, tři čtvrtě hrnku cukru, dvě vejce, 100 ml šlehačky, dvě lžíce rumu, vanilkový cukr, ořechy, hrozinky, kandované ovoce, citronová a pomerančová kůra se smíchají, nalijí do vymazaných formiček a dozlatova upečou.