Domů » Česnek medvědí

Česnek medvědí

od jezzina

Medvědí česnek je divoce rostoucí bylina, která silně voní pro česnek typickými silicemi. Česnek medvědí je zajímavý pro svou chuť i zdravotní účinky. Mimo jiné pomáhá proti nadýmání, neutralizuje kvasné procesy ve střevě a navíc aktivuje játra a žlučník. Některé studie dokazují, že pokud je medvědí česnek pravidelně konzumován, zabraňuje i předčasnému kornatění cév. Medvědí česnek roste v určitých lokalitách ve volné přírodě. Máme-li pro něj příhodné místo, můžeme česnek medvědí pěstovat i na svém pozemku. V kuchyni se česnek medvědí používá stejně jako česnek kuchyňský.

Česnek medvědí: Pochoutka i lék z volné přírody

Význam biologicky aktivních látek v rostlinách je dostatečně známý. Přesto se plané rostliny stávají součástí našeho jídelníčku jen zřídka. Ovšem zejména brzy na jaře mohou dodat bohatství vitaminů, minerálů, enzymů a jiných zdraví prospívajících látek, které jsou v každém pupenu, klíčku, vrcholku růstu. Jen je třeba vědět, kde je hledat a nezašlápnout víc, než nasbíráme.

Česnek medvědí patří mezi rostliny, které můžeme využít jako pochutinu zdraví prospěšnou. Česnek medvědí sice nepatří mezi ohrožené druhy nebo zvláště sledované botanické rarity, zároveň to však také není rostlinný druh, s nímž se setkáme v každém lese.

Česnek medvědí hledáme ve stinných hájích

Česnek medvědí (Allium ursinum) je jedním z několika u nás planě rostoucích druhů rodu Allium. Je to 15 až 30 centimetrů vysoká bylina, která kvete od konce dubna do začátku června. V přírodě tvoří česnek medvědí hlavně v listnatých lesích souvislé půdu pokrývající porosty s nápadnými bělokvětými okolíky a široce kopinatými listy a prosycuje vzduch česnekovou vůní. Cibule je velmi štíhlá, skládá se ze základů listů a je pokryta bělavými šupinami, které později zanikají.

Záměna není možná

Lidé si vzhledem k obdobnému tvaru listů česnek medvědí často pletou s konvalinkou. I když je konvalinka jedovatá, není třeba se „osudné“ záměny obávat – česnek medvědí velmi sině voní česnekovým aroma, ale konvalinka nikdy.
Prostá rada: Když rostlina nevoní po česneku, netrháme.

Česnek medvědí na zahradě

Pokud medvědí česnek chceme pěstovat na zahradě, zvolíme pro něj místo někde ve stinném a vlhčím koutku. Stín a dostatek vláhy jsou jedinými podmínkami dobrého růstu. V době květu působí rostlina i dekorativně.

Zdravotní účinky česneku medvědího

  • Česnek medvědí obsahuje mimo jiné vitamin C,
  • látky regulující činnost žaludku,
  • podporuje trávení,
  • mírní nadýmání,
  • urychluje hojení ran a vředů,
  • aktivuje játra a žlučník,
  • uklidňuje křeče hladkého svalstva
  • a ničí střevní parazity.
  • Bylina je doporučována pro snížení krevního tlaku,
  • proti chřipce a nemocem z nachlazení,
  • ateroskleróze,
  • astmatu.
  • Podle některých názorů česnek medvědí také zpomaluje rakovinu prsu, prostaty, tlustého střeva a konečníku.

Využití v kuchyni

Česnek medvědí se používá do pomazánek, omáček a k ochucení všech druhů jídel. Výborný je i do bílého jogurtu nebo při přípravě různých dipů, remulád, zálivek. Bylinku můžeme využít do omelet nebo polévek s jinými planými rostlinami.

Náš tip: Jarní polévka s bylinami

Na 1 litr potřebujeme: 160 g jemně sekaných lístků bršlice kozí nohy, stejné množství lístků jitrocele, 80 g jiných čerstvých natí podle chuti (petrželová, cibulová, libečková, z medvědího česneku aj.), 40 g krup, 1 mrkev, 1 větší cibuli, 10 g tuku (nejlépe oleje), sůl a koření podle chuti.
Nejprve povaříme kroupy. Když začínají být měkké, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a po chvíli dobře umyté byliny. Vše vaříme při mírné teplotě asi 20 minut. Ke konci varu přidáme zasmaženou cibulku.
S kroupami můžeme vařit kousek uzeného masa, které na závěr nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky.

Víte, že…

… bylinka dostala název podle toho, že byla oblíbenou jarní potravou medvědů?

česnek medvědí doporučoval již slavný evropský přírodní léčitel Sebastián Kneipp, mimo jiné také jako prostředek k prevenci kornatění tepen a příznaků stárnutí?

Foto: A. Nováková

Související

Váš názor