Domů » Řezy na plech -recepty

Řezy na plech -recepty

od jezzina

Řezy připravované na plechu se připravují poměrně snadno: všechny vrstvy řezů přidáváme na základní korpus a porce moučníků – řezy – krájíme přímo z plechu. Odpadá složitější manipulace. Nabízíme několik receptů na různě připravené řezy připravené přímo na plechu.

Výhody řezů na plech

Řezem nazýváme jemné cukrářské pečivo, které má obvykle víc než jednu vrstvu a je nakrájeno na úzké obdélníčky. Obdélník je nejčastěji volen proto, že se pak řez snadněji konzumuje než jiný tvar (lidově řečeno – dobře se ukusuje, protože se vejde do pusy). Z plechu odkrajujeme jen potřebné množství řezů, zbytek moučníků necháváme dál na plechu – jednak tím zachováme celistvost moučníků, ale především zabráníme zbytečného osychání, k čemuž by došlo, kdybychom řezy nakrájeli do zásoby. Jen máme-li jistotu, že se řezy snědí hned, moučník rozkrájíme celý.

Řezy na plechu – recepty

Levné jablečné řezy

  • 300 g polohrubé výběrové mouky, 100 g rostlinného másla, 100 g moučkového cukru, půl kypřicího prášku, 1 vejce, 500 g jablek, cukr a mletá skořice podle chuti, trochu oslazeného mléka na potření.
    Příprava: Mouku promícháme na vále s kypřicím práškem, přidáme cukr, tuk i vejce a rychle vypracujeme těsto. Vyválíme z něj dvě placky; jednu přeneseme na lehce pomaštěný plech, pokryjeme jablky, pocukrujeme, okořeníme skořicí a zakryjeme druhou plackou, kterou potřeme oslazeným mlékem. Okraje dobře stiskneme a moučník pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Krájíme na řezy.

Perníkové řezy

650 g polohrubé mouky, 250 g krupicového cukru, 1 a 1/2 obyč. prášku do pečiva. 3 vrchovaté lžíce kakaa, 1 rovná kávová lžička mleté skořice.
Příprava: Vše smícháme a přidáme ještě 2 vejce, 12 lžic oleje a vodu podle potřeby, mléko není nutné. Zaděláme rychle v hustší směs a rozprostřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, tzv. vaničku. Pečeme při 150-170 stupních asi 30 minut.

Želenské řezy

  • 6 bílků, 25 dkg ml. cukru, 4 žloutky, 5 polévkových lžic strouhanky, 1/2 prášku do pečiva, 2 dkg ořechů (10 dkg mletých, 10 dkg sekaných).
    Příprava: Ušleháme z bílků sníh, přidáme ostatní suroviny. Rozetřeme na plech vyložený dortovými oplatky a pečeme v mírně rozehřáté troubě. Po vychladnutí naneseme krém: 25 dkg másla, 2 žloutky a 15 dkg ml. cukru utřeme do pěny. V černé zředěné kávě uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí zašleháme do másla. Hotový moučník se posype nasekanými ořechy a strouhanou čokoládou.

Krémové žloutkové řezy

  • Jeden balíček listového těsta. Na žloutkovou náplň: 7,5 dl mléka, 130 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 70 g maizeny, 6 žloutků, 3 bílky, 60 g jemného krystalového cukru do sněhu.
    Příprava:
    Do 5 dl mléka dáme moučkový a vanilkový cukr a uvedeme do varu. Ve zbývajícím mléce rozmícháme žloutky a maizenu, za stálého míchání vlijeme do vařícího mléka a vaříme do zhoustnutí. Potom odstavíme. Z bílků s cukrem ušleháme tuhý sníh a zamícháme ho do horkého krému. Listové těsto si rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme, položíme na rovný plech, popícháme vidličkou a v horké troubě upečeme. Jeden plát potřeme žloutkovou náplní a vrchní plát pokrájíme na čtverce, které klademe těsně vedle sebe na náplň, a pak podle nich dokrojíme spodní díl. Hotové řezy sypeme cukrem a vanilkou.

Vanilkové řezy

  • 5 ks vajec 200 g cukr krupice 200 g polohrubé mouky . Krém: 0,50 l mléka 150 g cukru krupice 1 1/2 vanilkového pudinku 250 g másla 0,05 l rumu (tuzemáku). Čokoládová poleva: 200 g čokolády na vaření, 30 g stoprocentního tuku.
    Příprava: Vyšleháme žloutky, cukr a zvlášť bílky. Vyšlehané hmoty spojíme, zasypeme moukou. Masu rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme při 220°C. Necháme na plechu vychladnout. Připravíme krém. Mléko, cukr a vanilkový pudink uvaříme. Do vychladlého pudinku zašleháme máslo. Upečený piškot potřeme rybízovou marmeládou, poklademe piškoty a celé pokapeme rumem. Navrch natřeme krém a polijeme rozpuštěnou čokoládou s tukem.

Anýzové řezy

  • 180 g hladké mouky, 50 g cukru, 100 g másla, 3 žloutky, 1 lžička tlučeného anýzu. Poleva: 140 g práškového cukru, 100 g ořechových jader, 3 g kakaa.
    Příprava: Z hladké mouky, cukru, másla, žloutků a tlučeného anýzu zaděláme na vále těsto a necháme chvíli v chladu ztuhnout. Pak vyválíme dva nebo tři pruhy 1/2 cm vysoké a 7 až 9 cm široké, přeneseme je na plech a zapečeme do světle růžova. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme do něj cukr promíchaný s kakaem a krájenými ořechovými jádry. Sněhovou hmotou namažeme zapečené pláty těsta a dáme je do trouby dopéci. Krájíme na šikmé řezy asi 2 cm široké.

Související

Váš názor