Domů » Jaký je normální krevní tlak?

Jaký je normální krevní tlak?

od admin

Krevní tlak je vlastně vyjádřením toho, jakou silou (tlakem) působí krev na stěny cév. Pokud je krevní tlak v normálu, dá se říci, že správně funguje celý kardiovaskulární systém. Jestliže je ale tlak příliš nízký, nebo naopak příliš vysoký, může to poukazovat na nesprávnou funkci srdce a celého systému, což může člověka i vážně ohrozit na životě. V tomto článku se dozvíte, jaká rizika jsou s odchylkami od normálu spojená, jaké hodnoty má ideální krevní tlak a jak je možné udržovat správný krevní tlak.

Hodnoty, které byste měli znát

Krevní tlak se měří speciálním přístrojem, a to buď u lékaře, ale klidně si můžete měřič koupit i domů. To je doporučováno hlavně osobám, které mají s tlakem dlouhodobé potíže. Krevní tlak se vyjadřuje ve dvou hodnotách. Jedná se o systolický a diastolický tlak, hodnoty jsou velmi důležité. Tlak se vyjadřuje v mmHg – milimetry rtuťového sloupce. Důležité je vědět, že se krevní tlak podle věku různí a jiný je také v různých částech dne. Běžně ale platí, že ideální hodnotou normálního krevního tlaku je 120/80 mmHg. Pokud jsou hodnoty vyšší než 140/90 mmHg, jedná se o projev vysokého krevního tlaku. Pokud naopak hodnoty klesají pod 100/60 mmHg, jedná se o nízký krevní tlak. U kojenců je hodnota normálního tlaku cca 80/45 mmHg a u větších dětí je to 110/70 mmHg.

Jaká rizika hrozí

Největší zdravotní riziko přináší vysoký krevní tlak. Pokud není léčen, může hrozit i náhlá smrt. Mezi projevy vysokého tlaku patří například nadměrné bušení srdce v klidu, motání hlavy, pocení, únava, poruchy spánku a další. Vysoký krevní tlak může způsobit například infarkt či krvácení do mozku. Problémy způsobuje i nízký krevní tlak. Mezi jeho hlavní projevy patří motání hlavy, mžitky před očima, studené končetiny a celková únava. Nebezpečí je v tom, že člověk může omdlít a poranit se.

Jak udržovat normální krevní tlak?

Rada existuje vlastně jen jedna: důležité je žít zdravě a udržovat se v dobré kondici! A pamatujte si – pokud již musíte brát léky, berte se pravidelně. Pokud ne, mohly by se váš stav rychle horšit.

Související

Váš názor