Domů » Tvarohová bábovka – nejlepší recepty

Tvarohová bábovka – nejlepší recepty

od jezzina

Tvarohová bábovka je velmi oblíbená z několika důvodů: má výtečnou chuť, její příprava je snadná, výsledek téměř vždy dobrý, je vláčná a není tolik „suchá“ jako například bábovka z piškotového těsta. Tvarohová bábovka má pro svůj obsah tvarohu také příznivější nutriční hodnotu. Recepty na tvarohovou bábovku jsou vesměs stejné. Nabízíme několik možných posbíraných variant přípravy tvarohové bábovky.

Tvarohová bábovka – nejlepší recepty

Tvarohová bábovka: Základní recept

  • 250 g tvarohu, 250 g Héry, 250 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, mléko, rozinky, kandované ovoce nebo oříšky.
    Příprava: Žloutky utřeme s cukrem a Hérou, přidáme tvaroh, tuhý sníh z bílků a mouku s práškem a citronovou kůrou. Když je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Nakonec vmícháme rozinky, posekané kandované ovoce nebo strouhané oříšky. Nalijeme do vysypané a vymazané bábovkové formy, urovnáme stěrkou a pečeme ve středně teplé troubě asi 45 minut.
    Bábovka je hotová, když špejle zapíchnutá doprostřed těsta zůstane po vytažení suchá a čistá.
    Obměna: Do těsta na bábovku můžeme přidat trochu oříšků nebo nastrouhanou čokoládu.

Tvarohová bábovka ze šesti vajec

  • 250 g měkkého tvarohu, 250 g Héry, 200 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 6 vajec, rozinky, moučkový cukr na posypání.
    Příprava:
    Všechny uvedené suroviny dobře promícháme, těstem naplníme bábovkovou formu a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotovou bábovku necháme stát asi pět minut ve formě a teprve pak vyklopíme.
    Před podáváním
    ji pocukrujeme.

Banánovo-tvarohová bábovka

  • 60 g tuku, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 1 banán, 2 dcl mléka, 3 lžíce rozinek, 250 g polohrubé mouky (nebo 150 g polohrubé a 100 g pšeničné celozrnné mouky), 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání bábovkové formy.
    Příprava:
    Změklý tuk utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Vmícháme měkký tvaroh, vidličkou rozmačkaný banán, mléko, propláchnuté rozinky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků. Do tukem vymazané a moukou vysypané formy rozetřeme polovinu těsta a pokryjeme druhou polovinou těsta ochuceného kakaem. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme.
    Upečenou bábovku
    necháme chvíli stát, vyklopíme a pocukrujeme.

Tvarohová bábovka ro diabetiky

  • 25 dkg polohrubé mouky (z toho může být i 1/3 mouky špaldové), 15 dkg Diachromu (nebo adekvátní množství jiného používaného diabetického sladidla odpovídající 250 g cukru), 25 dkg polotučného tvarohu, 25 dkg másla, 5 žloutků, z 5 bílků sníh, 1 prášek do pečiva, vlašské oříšky, slunečnice, sezam.
    Příprava:
    Diachrom nebo cukr utřeme s máslem a žloutky, pak postupně vmícháme tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme sníh, oříšky a semínka. Pečeme v máslem či Florou vymazané a strouhankou vysypané formě v předehřáté troubě nastavené na 150 °C asi tři čtvrtě hodiny.

Rychlá tvarohová bábovka s rumem

  • 250 g tučného měkkého tvarohu, 250 g čerstvého másla, 250 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1 sáček rozinek, 1 šálek rumu, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy.
    Příprava:
    Tvaroh, změklé máslo, cukr a žloutky společně utřeme, přidáme mouku, prášek do pečiva, rozinky, které jsme předem namočili do rumu, a nakonec vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 160 -170 °Celsia. Hotovou bábovku necháme vychladnout a pak vyklepneme z formy.
    Náš tip:
    Postup je jednoduchý a rychlý, ale bábovka musí trochu „dozrát“. Proto ji po upečení a vychladnutí přikryjte a uložte asi na dva dny na chladné (a bezpečné!) místo.

Tvarohová bábovka s mandlemi

  • 300 g polohrubé mouky, 250 g tuku na pečení, 250 g moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíce pomerančové šťávy, trocha jemně nasekané kandované pomerančové kůry, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr a mandlové lupínky na ozdobení.
    Příprava:
    Změklý tuk ušleháme se žloutky, moučkovým cukrem a tvarohem. Z bílků ušleháme sníh a spolu s moukou a práškem do pečiva ho vmícháme do ušlehané hmoty. Těsto ještě ochutíme pomerančovou kůrou a šťávou, nalijeme do pečlivě vymazané a vysypané bábovkové formy a zvolna upečeme.
    Hotovou bábovku
    necháme zcela vychladnout, pak ji vyklopíme a ozdobíme moučkovým cukrem a mandlovými lupínky.

Související

Váš názor