Domů » Větrník na plech

Větrník na plech

od jezzina

Větrníky jsou jemné cukrářské výrobky zhotovené z odpalovaného těsta, rozkrojené a naplněné krémem. Povrch větrníků tvoří buď poleva, a nebo se větrníky jen cukrují, případně polévají speciálními omáčkami. Větrníky z odpalovaného těsta se pečou na plechu. Nabízíme méně známé recepty na větrníky.

Větrník: Zákusek z odpalovaného těsta

Tak zvané odpalované těsto se připravuje z mouky, vody, tuku a vajec. Polotuhé těsto se cukrářským sáčkem stříká na plech v různých tvarech. Nejčastěji jako věnečky, banánky či větrníky. Použitými vejci se těsto při pečení hodně nafoukne, ale vnitřek zůstane prázdný. Proto se korpusy z odpalovaného těsta používají pro plnění. Větrníky se obvykle plní různě ochucenou šlehačkou nebo pudinkovým krémem. V krému nemůže být moc tuku, aby byl zákusek stravitelný (díky prázdnému vnitřku se do větrníku vejde poměrně dost krému, tak musí být lehký).

Odpalované těsto na větrníky: Základní recept

  • 140 g másla, 250 ml mléka, špetka soli, 150 g hrubé nebo polohrubé mouky, 5 vajec.
    Příprava: Do kastrolu dáme máslo, mléko a špetku soli, dáme vařit. Kastrol odstavíme, do mléka nasypeme mouku a za stálého míchání suroviny spojíme v jednotnou hmotu, která se odlepuje od stěn a dna kastrolu. Odstavíme z plamene, necháme mírně vychladnout a postupně vmícháme vejce. Stále šleháme, až je směs hladká a lehká. Dáme do cukrářského sáčku a na tukem vymazaný plech stříkáme kopečky ve tvaru větrníků. Dáme do vyhřáté trouby, pečeme nejprve v hodně vyhřáté troubě, dopékáme v mírně vyhřáté troubě.

Větrník na plech: Recepty

Větrníky s rumovým krémem a ovocnou omáčkou  nebo s polevou

Ze základního těsta upečeme větrníky. Po vychladnutí je rozkrojíme, naplníme žloutkovým rumovým krémem a přelijeme ovocnou omáčkou, případně řídkou marmeládou.

  • Žloutkový krém s rumem: 4 žloutky, 1/4 l mléka, 2 lžíce rumu, 30 g škrobové moučky, 80 g moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku. Příprava: Žloutky smícháme s mlékem a škrobovou moučkou, přidáme moučkový a vanilinový cukr a uvaříme hustý krém. Necháme ho částečně vychladnout a poté do něj zašleháme tuk a rum. Hotovým krémem naplníme cukrářskou zdobičku a krém ozdobně nastříkáme do větrníčků.
    Ovocná omáčka: 250 g ovoce (jahody, maliny, případně rybíz), moučkový cukr podle potřeby (množství cukru závisí na obsahu cukru v ovoci), citronová šťáva.
    Příprava: Ovoce dáme do mixéru a společně s cukrem a citronovou šťávou rozmixujeme na řídkou omáčku. Přelijeme ji do mísy a nalijeme ji na jednotlivé větrníčky.
    Omáčku lze nahradit polevou: 125 g ztuženého tuku, 3 lžíce vody, 3 lžíce rumu a 2 lžíce kakaa dáme do kastrůlku a ve vodní lázni rozpustíme. Nevaříme. Omáčku nalijeme na větrníčky.

Větrníky s malinami

  • Odpalované těsto na větrníky: 250 ml vody, půl lžičky soli, 100 g másla, 150 g hrubé nebo polohrubé mouky a 4 vejce. Krém: 3 plátky bílé želatiny, 300 g plnotučného jogurtu, 75 g cukru, 200 ml smetany a 500 g malin.
    Příprava: V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Rozpustíme v ní máslo a za stálého míchá ní vsypeme mouku. Mícháme tak dlouho, dokud se neutvoří „knedlík“, který se ne smí chytat stěn. Horké těsto ihned přendáme do mísy a postupně zapracujeme všechna vejce. Těsto musí být hladké a lesklé. Pomocí cukrářského sáčku tvoříme na vymazaném plechu větrníky. Podle velikosti pečeme asi 25 minut při 180 °C. Ještě teplé rozřízneme a necháme vychladnout.
    Krém: Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Pak ji přendáme do hrnečku a za mírné teploty a stálého míchání rozpustíme. Vmícháme jogurt a cukr a dáme chladit do ledničky. Jakmile začne hmota tuhnout, vmícháme ušlehanou šlehačku a maliny. Tímto krémem plníme větrníky a ještě je ozdobíme celými malinami.
    Necháme opět ztuhnout v ledničce.

Související

Váš názor