Plyn v útrobách vzniká jako produkt štěpení potravinových složek, zejména cukrů. Většina potravy se rozkládá již v tenkém střevě a do tlustého střeva putuje jen vláknina a voda. Voda se zde vstřebává stejně jako většina plynu. Při změněných podmínkách trávení může vzniknout tolik plynu, že jeho vstřebávání nestačí. Jak zamezit nadměrné plynatosti? A co říkají tak zvané babské rady?
I královny si v ústraní „pšouknou“
Nadýmání signalizuje hlavně tlusté střevo. Při normálním trávení v něm máme asi 100 až 200 ml plynu, který je složen z 50 % dusíku, 40 % kysličníku uhličitého, malého dílu metanu, vodíku a sirovodíku. Zajímavostí je, že například z jednoho gramu škrobu kvašením může vzniknout až 1,5 litru plynu. To vede k rozepnutí zažívací trubice, která odpovídá nepřirozenými pohyby. Vzniká typické škroukání a kručení s nepříjemnými pocity a drážděním břišní stěny. Bránit se nadměrné plynatosti můžeme nejlépe tím, že potlačíme nebo odstraníme její příčinu.
Jak se bránit plynatosti
- Vždy je nutná úprava stravy a léčení zaživadel.
- Neměli bychom zapomenout, že zvýšená plynatost znamená vždy zvýšený stav bránice a zmenšení její pohyblivosti. V těle tak slábne nejdůležitější dýchací sval. Může dojít až k paradoxnímu dýchání – pro dráždění břišní stěny dýcháme mělce a svalstvo tak dále slábne.
- Ke zmenšení plynatosti a nadýmání můžeme naopak přispět svou činností – snažíme se o posilování svalstva trupu, zejména ochablých břišních svalů, které jsou často slabé u otylých a po operacích.
- Nepodceňujme pohybovou léčbu, která může účinně zasáhnout přinejmenším jako doplněk celého komplexu léčebných opatření.
Příčiny plynatosti
- Plynatost v žaludku se vyskytuje i při poruchách řeči po cévních mozkových příhodách.
- Vznik plynu z potravy v dalších úsecích je častý u poruch trávení.
- Plyn se vyvíjí, schází-li kyselina solná nebo u poruch vyměšování žluče nebo šťáv slinivky břišní.
- Plyn se může hromadit i při sníženém zpětném vstřebávání střevní sliznicí. To není řídký jev při srdečních selháních, kdy dochází k nahromadění žilní krve v oblasti zaživadel.
- Zvýšené množství plynu mohou způsobit i některé léky, zpomalující střevní pohyby.
Prevence proti nadýmání
Nadýmání a plynatost může zlepšit změna stravování.
- Luštěniny a obilniny (hrách, čočka, cizrna, fazole, kroupy, pohanka)
- Cibuloviny (cibule, šalotka, česnek, pór)
- Košťáloviny (zelí, kapusta, kedlubny, květák – zejména v syrovém stavu)
- Nápoje sycené kysličníkem uhličitým
- Nadýmání a plynatost mohou být zhoršeny přejídáním nebo požíváním jídel, která vedou k vysoké produkci plynů.
- Pozor ale také na přemíru jinak doporučované vlákniny. Může dráždit střevní sliznici, působit nadýmání a plynatost.
Nadýmání a plynatost v těhotenství
Těhotné ženy se někdy stydí za neudržitelné říhnutí nebo za mimoděk vypuštěný „větřík“. Nedá se nic dělat, právě naopak: lékaři, porodní „babičky“ (asistentky) i zkušené matky doporučují jediné – horní i dolní větry vypouštět kdykoliv to je možné. Vždy se snažte pravidelně uvolňovat zažívací trakt, aby se v něm plyny nehromadily. Jak se říká: „Jeden pšouk lepší než deset doktorů“.
Zmírnit nadýmání a plynatost pomáhají bylinky. Ale pozor – některé z nich jsou naprosto nevhodné pro těhotné ženy. To samé platí i pro některé farmaceutické přípravky proti nadýmání. Těhotná žena by si neměla sama nic ordinovat, ani kdyby jí to radila maminka, tchyně nebo nejlepší kamarádka.
O všech úlevných prostředcích je třeba radit se gynekologem, a to se týká i nadýmá a plynatosti. Budou-li potíže nesnesitelné, lékař předepíše lék, který bude respektovat zdravotní stav. těhotné.
Babaská rada:
- Tak zvaně zaražené větry dokáže uvolnit teplý obklad na břicho. Nesmí ovšem mít víc než 38 stupňů Celsia.
- Účinné je rovněž jemné masírování podbřišku.
V těhotenství jezte s mírou potraviny, o nichž je všeobecně známo, že jsou nadýmavé.