Domů » Jak uchovat rouby

Jak uchovat rouby

od jezzina

Mezi první práce v sadu patří roubování.  Potřebné rouby je nutno odebrat předtím, než se strom probere z vegetačního klidu. Protože roubování sadař proveden naopak až tehdy, kdy stromem začne proudit míza, je třeba do té do doby odebrané rouby uchovat. Jak uchovat rouby?

Na rouby myslí sadař už v prosinci

Zejména v mírných zimách hrozí nebezpečí, že stromy ukončují období zimního spánku velmi brzy a míza u peckovin začíná stoupat od kořenů ke koruně stromů už v lednu. Proto je vhodné řezat letorosty v klidovém období, a to:

  • ve 2. a 3. dekádě prosince
  • nebo v 1. a 2. dekádě ledna.

U jádrovin není nutno spěchat, protože předčasné rašení tak nehrozí. Za nejvhodnější dobu pro odběr letorostů jsou považovány leden až polovina března. 

  • Nejprve roubujeme třešně a višně, protože tyto druhy začínají rašit nejdříve.
  • Další v pořadí jsou peckoviny a hrušně. 
  • Jabloně se roubují až v předjaří, kdy jsou už stromy narašené.
  • U třešní se roubování daří nejlépe v době květu, jabloně se mohou roubovat až do května.

Předpokladem úspěchu je, aby rouby nebyly zaschlé nebo naopak silně narašené. Platí zásada, že roub by neměl být vývojově dál než podnož.

Výběr roubů

Odebírají se z plodné části koruny, dostatečně vyvinuté, vyzrálé. Používají se jednoleté výhony, ale nikoliv tak zvané „vlky, nežádoucí výhony. Mateční strom by měl být středního věku, dobře hnojený, v plné plodnosti, s dostatkem silných letorostů. Stříháme zahradnickými dvousečnými nůžkami, mohou se také odebírat roubovacím nožem, tak zvanou „žabkou.“ Rouby bereme ze stromů, o nichž máme jistotu, že jejich zdravotní stav je dobrý. Správný roub má:

  • velké pupeny,
  • je silný, má dostatek zásobních látek,
  • vyzrálou kůru,
  • u jabloně jsou dobře vidět lenticely – světlé tečky.
  • Na roubu nebudou květní pupeny (kulaté), ale listové (podlouhlejší, zašpičatělé).
  • Roub bude mít délku cca 15 cm, ne méně než 10 centimetrů.
  • Nepracujeme za velkých mrazů. Není dobré řezat rouby při teplotách pod minus pět stupňů.
  • Rovněž s rouby nemanipulujeme holýma rukama; tělesná teplota může záporně ovlivnit uchovatelnost.

Uchování roubů

K roubování přistoupíme až později, když začne ve stromech proudit míza. Do té doby je třeba rouby uchovat. Možnosti:

  • Proutky jedné odrůdy svážeme, opatříme jmenovkou, datem a poznámkou, z kterého jsou stromu.
  • Svazek zabalíme do mokrého novinového papíru nebo tkaniny, uložíme do mikrotenového sáčku a uzavřeme.
  • Pro amatérské zahrádkářské potřeby stačí menší svazeček, který založíme celý nebo jednotlivě do vlhkého písku nebo pilin ve sklepě, chladné zastíněné chodbě apod. Písek po založení sahá do 2/3 roubu, aby roub nevysychal.
  • Při uložení škodí přemíra vlhkosti a kolísání teplot.
  • Na zahradě je můžeme zapíchnout do půdy na severní straně stromu nebo severní straně budovy, kde nejméně kolísá teplota.
  • Sáček uložíme na podlahu ve sklepě nebo jej založíme venku do záhonu na stinné místo.
  • Při dostatku sněhu je lepší na této straně rouby zaházet sněhem, kde mají stabilní teplotu a nevyschnou.
  • Skladování v nejspodnější části chladničky je možné, ale proutky musí být zabaleny. Volně ložené brzy zcela zaschnou.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Související

Váš názor