Domů » Pěstování černé ředkve

Pěstování černé ředkve

od jezzina

I malý kousek zahrádkářsky využitelné půdy lze využít k pěstování černé ředkve. Tato plodina je nejen chutná, ale také zdraví prospěšná. Černá ředkev obsahuje vitamin C a minerální látky ve vysokém zastoupení. Pěstování ředkve černé je poměrně jednoduché a nijak zvlášť se neliší od pěstování ředkviček.

Ředkev černá na záhonku

  • Ředkev černá se pěstuje jako jednoletá zelenina. Není náročná na teplo, může se pěstovat i v chladných polohách.
  • Rané odrůdy ředkve černé lze vysévat již na přelomu března a dubna, chladnější počasí jí nevadí. Sklízet se mohou během května a června.
  • Polorané odrůdy se hodí vysévat během června a sklízet po celé léto.
  • Pozdní odrůdy ředkve černé, které chce pěstitel uskladnit na zimu, se vysévají během června a července a sklízejte na podzim. Když je zasejete v srpnu, do podzimu ještě dorostou do slušné velikosti.

Pěstování ředkve černé

Pěstování ředkve černé je poměrně jednoduché a připomíná pěstování ředkviček.

  • Nejlépe se jí daří pěstovat v lehčích, humózních, písčitohlinitých půdách, které udržují dostatek vláhy. Těžké a kyselé půdy jsou  nevhodné. Bulvy ředkve z takovýchto půd jsou pak ostré, palčivé chuti.
  • Sucho a vysoké teploty zhoršují jakost a způsobují vykvétání.
  • Ředkev černá nesnáší přímé organické hnojení. Vyhovují jí plná hnojiva, avšak s nízkým obsahem dusíku. Vysoký obsah dusíku především snižuje skladovatelnost bulev přes zimu.
  • Ředkev se nedoporučuje zařazovat po košťálovinách nebo druzích z čeledě brukvovitých. Čím bude půda kvalitnější, tím budou kvalitnější bulvy ředkve.
  • Aby bulvy v zemi nepraskaly, je nutné ředkev pravidelně zalévat. Nejvhodnější je teplá dešťová voda.

Výsev ředkve černé

Ředkev vysévejte na řádky vzdálené 20  až 30 centimetrů a po vzejití vyjednoťte na vzdálenost osm až deset centimetrů.  Lze také vysévat do hnízdeček po třech semínkách vzdálených 15 centimetrů, a poté vyjednotit na jednu (nejsilnější) rostlinu v každém hnízdě, jakmile se vyvinou děložní lístky. Tím se ušetří dost osiva.

Co se o ředkvi píše

 

Cennými látkami jsou především glukosinoláty, vitaminy C, B a minerály, hlavně vápník, železo, fosfor a draslík. Typickou chuť ředkví určuje hořčičný olej s obsahem síry, která definfikuje nejen dýchací cesty. Ředkve mají příznivé účinky také na žlučové a zažívací potíže, jsou močopudné a antibakteriální. Ředkev dále obsahuje silice a fytoncidní látky, které se cení v době zimních infekcí.

 

Je velmi vhodná pro lidi trpící nedostatečnou funkcí jater a následnými bolestmi hlavy, zvýšenou únavou, páchnoucím dechem, trávicími obtížemi, nažloutlým zbarvením očního bělma či jazyka.

Šťáva z ředkví má:

  •  žlučopudné účinky,
  • působí proti katarům horních cest dýchacích,
  • astmatu,
  • plynatosti střev,
  • příznivě působí na střevní flóru a močopudně.
  • Šťáva z ředkví výrazně ulevuje při bronchitidě.

Ředkev se nedoporučuje lidem, kteří trpí:

  • záněty střev, jater, žlučníku,
  • vředy a glomerulonefritidou
  • a vzhledem k obsahu purinů také dnou (podagrou).

 

Související

Váš názor