5,5K
Poměrně častý druh potravinové alergie je nesnášenlivost ořechů. Jestliže se přímá konzumace ořechů dá docela dobře eliminovat, na alergika čekají „nástrahy“ v případě konzumace pečiva, do jehož těsta byly přidány ořechy. A to je hlavně případ českého vánočního cukroví. V podmínkách domácnosti tomu lze docela dobře zamezit. Rejstřík vánočního cukroví je tak široký, že v rodinách s alergiků lze napéct mnoho druhů drobného pečiva, aniž by tím kouzlo českých Vánoc nějak utrpělo.
Vánoční cukroví bez ořechů? Není to žádný problém
Je-li třeba péct vánoční cukroví bez ořechů, může kuchařka zvolit ze dvou cest.
- Méně jistá je ta, že se podíl ořechů v cukroví nahradí jinou surovinou. Tou mohou být třeba pražené sójové boby (alaburky), různá semínka (slunečnice, dýně…) – pokud je alergik snáší, což musí být vyzkoušeno. Vyzkoušet v malém množství by se mělo i pečivo s pozměněnou recepturou.
- Mnohem jednodušší, a s výsledkem zaručeným, je vybrat si z receptů na čajové pečivo bez ořechů.
Vánoční cukroví bez ořechů, výběr
Anýzky smetanové
- 250 g polohrubé mouky, 50 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 dl kysané smetany, lžička mletého anýzu a trošky prášku do pečiva
Příprava: Vypracujte na vále vláčné těsto. Nechte přes noc odpočívat. Druhý den vyválíte z těsta placku a vypichujete tvary. Anýzky pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Anýzky nepotřebují dlouho odležet, takže je můžete vyrábět skoro na poslední chvíli.
Kokosky
- 3 vejce, 40 g másla, 200 g cukru a 250 g kokosu.
Příprava: Žloutky utřete se 40 gramy másla a 200 gramy cukru, přidáte sníh z bílků a 250 gramů kokosu. Z přísad vypracujeme těsto, které lžičkou dáváme na vymazaný plech. Pečeme ve středně teplé troubě a sundáváme ještě teplé. Podle tohoto receptu vytvoříme asi sedmdesát kousků. Kokosky je nutno nechat uležet.
Ledovky
- 1/2 kg polohrubé mouky, 36 dkg moučkového cukru, 30 dkg másla, 2 vejce, skořice, kakao, citronová šťáva, 1 prášek do pečiva.
Příprava: Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto. Vyválíme placku a třemi různě velikými formičkami vykrajujeme hvězdičky. Po upečení necháme vychladnout a slepujeme tři hvězdičky na sebe máslovou náplní: 30 dkg másla, 20 dkg moučkového cukru, 2 žloutky. Slepené hvězdičky poléváme rumovou polevou, kterou zhotovíme ze 40 dkg moučkového cukru, vařícího mléka a rumu.
Linecká srdíčka s růžovou polevou
- 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g pískového cukru, citrónová kůra, balíček vanilinového cukru, 2 žloutky a 1 lžíce mléka.
Růžová poleva: 200 g prosátého moučkového cukru, asi 1 lžíce červené ovocné šťávy (z kompotu – borůvky, aronie, ostružiny, maliny a podobně) a pikantní zavařenina.
Příprava: Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, vanilinový cukr, citrónovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, kolem dáme máslo nakrájené na kousky, doprostřed vlijeme žloutky a mléko. Těsto nejprve zpracujeme nožem, potom rukama, upravíme do bochánku a v chladu přikryté fólií necháme asi hodinu odležet. Potom ho rozválíme a vykrajovací formičkou vypichujeme srdíčka, ta klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dorůžova. Po vychladnutí spojujeme linecké cukroví pikantní zavařeninou, polijeme růžovou polevou.
Linecké pečivo, základní těsto
- 75 dkg hladké mouky, 50 dkg másla nebo Hery, 25 dkg, práškového cukru, 3 žloutky, citronová kůra.
Příprava: Ze všech surovin vypracujeme těsto, které použijeme k vykrajování a slepování marmeládou nebo krémy, na košíčky, lidičky nebo na rohlíčky protlačované strojkem..
Ledová čokoláda
- 250 g ztuženého tuku, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce sušeného mléka, 1 lžíce škrobové moučky, 1 vanilkový cukr.
Příprava: Tuk rozehřejeme, vmícháme přísady kromě škrobové moučky a směs přivedeme do varu. Přidáme škrobovou moučku a odstavíme. Hmotou plníme formičky vypláchnuté studenou vodou a ledovou čokoládu dáme zmrazit.
Sójové houbičky
- 100 g sójové mouky, stejné množství moučkového cukru, 40 g másla, dvě lžíce svařeného mléka, lžící rumu a lžičku fernetu a lžíci kakaa, našlehaný bílek.
Příprava: V míse pečlivě prohněťte ingredience na tuhé těsto. Asi třetinu oddělte a obarvěte kakaem. Z bílé hmoty vyrobte nožky a z hnědé kloboučky houbiček. Přimáčknutím je spojte dohromady a nechte do druhého dne pěkně tuhnout. Pak je můžete uložit, abyste si na nich po týdnu pochutnali.
Perníčky
- 2 vejce, 200 g pískového cukru, 170 g rozpuštěného medu, 500 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, tlučené koření do perníku – 2 kuličky nového koření, 1 badyán, 3 hřebíčky, trocha skořice, citrónová kůra, 80 g rozpuštěné hery a 2 žloutky na potření.
Bílková poleva: 100 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžička citrónové šťávy.
Příprava: Vejce, cukr a med třeme 15 minut, pak přidáme mouku s kořením a sodou. Nakonec tuk. Vypracované těsto necháme přes noc odpočinout (může odpočívat i několik dnů). Potom z něj vyválíme plát asi 3 mm silný a formičkami vykrajujeme různé tvary. Potřeme rozšlehaným žloutkem a klademe na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe. Když žloutek zaschne, potřeme perníčky ještě jednou a v horké troubě rychle upečeme. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou.
Rohlíčky s čokoládovou náplní
- 120 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g pískového cukru, citrónová kůra, vanilkový cukr a 1 žloutek Náplň: 120 g másla, 100 g jemně strouhané čokolády, 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí, 2 lžíce rumu, čokoládová poleva.
Příprava: Ze všech přísad vypracujeme na vále těsto, vyválíme ho v tenkou placku a formičkou vykrajujeme rohlíčky. Upečeme v teplejší troubě. Vychladlé opatrně plníme nádivkou (jsou křehké) a slepujeme. Poléváme polevou a zdobíme půlkou mandle.
Šlehačkové cukroví
- 400 g tuku (Hera aj.), 1 šlehačku, 700 g polohrubé mouky, 1 žloutek a 1 prášek do pečiva.
Příprava: Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Následně ho rozválíme na půl centimetrový plát a formičkami vykrajujeme rozmanité tvary. Pečeme v horké troubě a následně je balíme v cukru. Výborné je slepené marmeládou. A pozor, je toho hodně.
Zázvorky
- 5 žloutků a jedno celé vejce, 250 g moučkového cukru, 200 g hladké mouky a poctivou kávovou lžičku zázvoru.
Příprava: Žloutky a vejce ušleháme s cukrem do bělavé pěny. Do napěněné hmoty přidáme mouku střídavě se zázvorem. Na vále vykrajujeme tvary, které přeneseme na vymazaný plech a necháme několik hodin nebo přes noc odpočinout. Pa dáme péct do mírně vyhřáté trouby. Pečeme do temně žluté barvy.