O to, jak uchovat křen, se zajímají hlavně ti, kteří mají svůj křen na zahradě a v zimních měsících ho nejen chtějí, ale také „potřebují“. Například proto, že chovají prase a chystají zabíjačku s hosty. Ale i jiné skupiny lidí chtějí vlastní křen uchovat, aby si jej mohli dopřát i v té části roku, kdy křen „spí“ v zamrzlé půdě.
Uchování křenu
Křen se sklízí v v čase, kdy vlivem přízemním mrazíkům odumírají jeho listy. Máme-li křen v záhonu, opatrně ho vyryjeme a ze silného hlavního kořene odstraníme kořeny postranní. Křen zbavíme zeminy, ale neomýváme vodou a necháme oschnout.
Jak uchovat křen ve sklepě
Asi nejstarší metodou jak uchovat křen je jeho zimní uskladnění ve sklepě. Ukládá se podobně jako kořenová zelenina do pésku. Takže ještě dřív, než začneme s vyrýváním křenu. Je třeba zajistit dřevěnou nebo plastovou dostatečně vysokou bedýnku – ohrádku. Nádobu pro uskladnění vydesinfikujeme, na dno dáme staré noviny a nasypeme cca 10 cm písku. V období od měsíce září do zamrznutí země křen vyrýváme. Nejlepší jsou na to rycí vidle. Kořeny byly být:
- alespoň 20 cm dlouhé
- a minimálně dva až tři centimetry silné.
Kořeny neomýváme, jen je na sucho zbavíme zeminy a je uložíme do vlhkého písku.
Kdyby byly bedýnka nižší než je délka kořenů, je možnost pokládat je naležato na pískové lože a zasypávat další vrstvou písku. Vlhkost písku kontrolujeme a během zimy vlhčíme, pokud je potřeba.
- Případně nespotřebovaný křen můžeme na jaře zase zasadit do země. Třeba se vzpamatuje, vyžene listy a dál poroste. Životaschopnost křenu je mocná.
Jak uchovat křen v lednici
Křen lze uchovávat i v lednici. Problém je v tom, že křen potřebuje stálou vláhu, ale prostředí lednice vodu z potravin odejímá.
- Křen důkladně očistěte kartáčkem od veškeré zeminy a uložte do sklenice vody.
- Tu umístěte do lednice.
- Křen nevyschne a vydrží čerstvý. Toto uskladnění je ale spíše pro krátkodobé účely.
Křen také může být v nějaké nádobě s vodou nebo musí být zabalen v několika vrstvách tkaniny a ještě obalen mikrotenovým sáčkem, přičemž je nutné pravidelně kontrolovat, jestli tkanina příliš nevyschla.
Křen lze v lednici skladovat i v papíru. Opět je důležité kořen důkladně omýt. Pak ho pevně zabalte do papírového sáčku nebo papírových kuchyňských utěrek. Takto zabalený namočte. Papír nechte ke kořenu přilnout. Poté zabalte do igelitového sáčku, utěsněte gumičkou. Vydržet by měl i více než půl roku.
Jak uchovat křen v mrazáku
Křen se dá také zmrazit. Má to však podstatný háček – mrazením ztratí na ostrosti. Což je vlastně hlavní důvod, proč chceme křen konzumovat. Mrazíme:
- buď celé omyté kořeny,
- nebo křen nastrouhaný.
Strouhaný křen smícháme s citronovou šťávou, aby nezačal tmavnout. Směsí naplníme nádobky nebo sáčky a dáme zamrazit.
Celé kořeny důkladně omyjeme kartáčem, necháme oschnout a pak zabalíme po jednom kuse do potravinářské fólie.