Domů » Kynuté balené buchty s revení

Kynuté balené buchty s revení

od jezzina

Kynuté buchty s rebarborou jsou mezi ostatními druhy balených kynutých něčím výjimečným. A to tím, že se jedná o moučník sezonní. Jsou to buchty, které si můžeme dopřát jen sezonně rebarbory, a ta je krátká. Jak upéct balené kynuté buchty s rebarborou?

Reveň alias rebarbora

Reveň (Rheum rhabarbarum) je vytrvalá, poměrně mohutná kulturní bylina se srdčitými až vejčitými listy. Konzumujeme jejich řapíky, vláknitý obal oloupeme. Listy reveně jsou nepoživatelné. Sklizeň začíná obvykle od konce dubna do konce června. Pak řapíky řídnou, tvrdnou a přestávají být poživatelné.

Reveňové řapíky obsahují“ vitamin C, provitamin A, minerální soli jako fosfor, draslík a hořčík. Pikantní nakyslou chuť dodávají kyselina jablečná a šťavelová. Uvádí se, že pročišťuje organismus tím, že ho zbavuje jedovatých usazenin.

Buchty s rebarborou

Rebarborové buchty se nedají s ničím srovnávat. Jedinečnou chuť jim dává rozpečená reveň, přislazená a kořeněná skořicí, a dále perník, který zachycuje šťávu z rebarbory a nedovolí, aby z buchet vytekla. Díky šťavnaté náplni zůstanou rebarborové buchty vláčné několik dní.

Rebarborové buchty pečeme z čerstvých řapíků reveně. I když můžeme reveň uchovat i na pozdější dobu (zmrazit, zavařit), na balené kynuté buchty se nejlépe hodí rebarbora čerstvá. Zmrazenou studenou rebarboru nemůžeme do baleného kynutého těsta použít (srazilo by se), reveňová marmeláda chutná jinak, než čerstvá rebarbora. S reveňovými buchtami tedy nesmíme příliš váhat.

Buchty s revení: Recept

Suroviny na kynuté těsto

  • 500 g polohrubé mouky (nebo 250 g polohrubé a 250 g hladké), zarovnaná čajová lžička soli, 100 ml mléka, 150 ml smetany, 2 žloutky, 100 g cukr krupice, 20 g droždí (půl obvyklého balíčku), 200 g směsi tuku (polovina do těsta, zbytek na promazání), citronová kůra.
    Suroviny na rebarborovou náplň: 8 až 10 silnějších řapíků reveně, strouhaný perník nebo piškoty, mletá skořice, pískový cukr.
    Suroviny na drobenku: 80 g pravého másla, 80 g cukru moučky, 100 g polohrubé mouky, skořice mletá.
    Příprava: Do mísy prosejeme mouku, rozmícháme v ní cukr. Mírně ohřejeme deci mléka, rozmícháme v něm lžíci mouky s cukrem a droždí. Necháme vzejít kvásek.
    Do mouky dále rozptýlíme kůru ostrouhanou z půlky citronu a zarovnanou čajovou lžičku soli. Rozehřejeme směs tuků. Polovinu vlijeme do mouky, přidáme dva žloutky, smetanu a vzešlý kvásek.
    Vypracujeme těsto. Kdybychom pracovali „ručně“, vařečkou, trvalo by to nejméně půl hodiny. Ale i při použití elektrického přístroje musíme hnětení věnovat dost času. Zkušení pekaři/pekařky vždy upozorňují, že na dokonalém vypracování těsta záleží víc než na použitých surovinách.
    Že je těsto dostatečně vypracováno poznáme podle toho, že se začne „jevit“ přesně tak, jak se píše v klasických kuchařkách – je leskné, hladké a čistě se odlupuje od stěn hnětací nádoby. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplejší míst kynout. Bude to trvat 45 minut až hodinu. Protože je toto těsto těžší (smetana, žloutky), nabyde asi jen o polovinu.
    Rebarboru oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Nastrouháme perník. Do misky nasypeme trochu pískového cukru a rovněž si „k ruce“ připravíme mletou skořici.
    Pečicí plech dobře vymažeme tukem (z druhé půlky tukové směsi).
    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na šestnáct pokud možno stejných dílků. Z kousku těsta vytvoříme bochánek, ten roztáhneme na obdélníkovou placičku. Na placičku z kousku těsta nasypeme lžičku perníku, lžíci rebarbory, lžičku cukru a špetku skořice. Volné okraje pevně spojíme. Získáme obdélníkovou buchtu.
    Položíme ji spojem na plech. Nebo můžeme z kousku těsta zabalit bochánek a roztáhnout do čtverce. Pak budeme spojovat cípy křížem – jako šáteček – a získáme buchtu čtvercovou.
    Rebarborové buchty by neměly být příliš vysoké, aby se uvnitř pěkně rozlila rozpečená náplň a co nejvíc ochutila těsto. Proto syrové buchty neklademe těsně vedle sebe, ale necháváme mezi nimi asi dva centimetry mezeru – budou kynout do šířky, ne do výšky.
    Zabalené buchty necháme na plechu ještě asi deset minut kynout, mezitím zahřejeme troubu na nejvyšší teplotu a připravíme drobenku.
    Moukou smícháme s cukrem a trochou mleté skořice, přidáme máslo a prsty vypracujeme sypkou hmotu.
    Buchty na plechu potřeme zbytkem tuku, posypeme drobenkou. Plech vložíme do trouby, teplotu snížíme na 200 stupňů a upečeme do zlatova. Necháme zchladnout na plechu.

Související

Váš názor