Domů » Nakládání okurek: Recepty

Nakládání okurek: Recepty

od jezzina

Okurková sezona se každoročně ptá, jak letos naložíme okurky? Jako vždycky, jako to dělá naše naše máma, jako kolegyně v práci? Anebo letos vyzkoušíme vyzkoušíme docela jiný recept? Anebo zkusíme naložit kvašáky, mléčně kvašené okurky? Receptů k nakládání okurek je víc než dost.

Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu I.

  • Čerstvé nakládačky, dlouhé nejvýš 8 cm. Nálev na 1 l vody:  0,2 l octa  25 g soli  80-100 g cukru
    Přibližná spotřeba pro 1 sklenici Omnia (720 g):  420 g okurek  2,5 dl nálevu  2 pepře  2 nová koření  kousek bobkového listu  půl lžičky žlutých hořčičných semínek  2 řezy cibule  2 kolečka mrkve  2 kolečka křenu  vinný list  kopr nebo feferonky.
    Příprava: Okurky namočíme na chvíli do studené vody, vydrhneme jemným kartáčkem a ještě opláchneme v několika vodách, až poslední zůstane čistá. Na dno čistých sklenic vložíme opláchnuté koření a přísady, na ně urovnáme okurky svisle vedle sebe, aby nevyplavaly (nahoru vmáčkneme menší plody). Sklenice zalijeme horkým nálevem (vodu svaříme s cukrem a solí a přidáme procezený ocet), uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou, zahříváme na 85 °C a při této teplotě sterilujeme sklenice obsahu 720 ml 30 minut, o obsahu 4 dl 25 minut. Pak hned sklenice vyjmeme a necháme vychladnout.

Okurky ve sladkokyselém nálevu II.

  • Čistě omyté okurky nakládačky (nejlépe o velikosti 5-7 cm) naskládáme do sklenic, do kterých jsme předtím rozdělili koření, bylinky či zeleninu podle vlastní chuti (například na 1 velkou sklenici: 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 hřebíček , 1 bobkový list, malá lžička hořčičných semínek , 3 kolečka mrkve, 1 kolečko cibule a snítka kopru). Vše zalijeme svařeným vychladlým nálevem (na 1 l vody dáme 2 dl octa, 25 g Alpské soli a 80 g cukru), sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 80 °C.
    Po sterilování hned necháme zchladnout, aby okurky zůstaly křupavé.
    Tip: Před konzervováním okurky namočte do studené vody, nechejte odmočit a pak je kartáčkem dobře očistěte. Než je naplníte do lahví, ještě je properte v čisté vodě, větší kusy propíchněte (například pletací jehlicí). Výběr přísad, kterými se okurky doplňují , závisí často na rodinných zvyklostech. Jsou to například celý pepř, nové koření, bobkový list, semínka hořčice, celeru nebo kopru, chilli papričky, cibule, mrkev, česnek , křen, vinné listy, kopr.

Cukety v sladkokyselém nálevu

  • Dobře vyzrálé větší cukety,  nálev a spotřeba jako na okurky ve sladkokyselém nálevu .
    Příprava: Cukety oloupeme, rozkrájíme podélně na čtvrtky, lžící odstraníme měkkou dužninu s jádry, opláchneme, nakrájíme podélně na dílky, urovnáme do sklenic, na jejichž dno jsme vložili opláchnuté koření a přísady, zalijeme horkým nálevem a sterilujeme stejně jako okurky v předchozím předpisu.

Okurkové řezy ve sladkokyselém láku

  • Čerstvé salátové okurky  cibule,  žluté hořčičné semínko,  česnek.
    Nálev:  1/3 litru osmiprocentního octa  2/3 l vody  30 g soli  4 zrnka pepře  2 zrnka nového koření  1 bobkový list. Příprava: Oloupané okurky nakrájíme na delší řezy, semínka vydlabeme lžící, řezy vložíme do kameninové nebo porcelánové mísy a zalijeme vřelým roztokem s kořením. Uložíme do chladné místnosti, druhý den roztok slijeme, převaříme, nalijeme do sklenic s urovnanými okurkovými řezy, které jsme proložili nudličkami cibule, plátky česneku a hořčičnými semínky.
    Uzavřeme víčky a v zavařovacím hrnci zahříváme sklenice (750 ml) 20 minut na 90 °C, sklenice 400 ml o pět minut déle. Sklenice hned vyjmeme a necháme vychladnout.

Tobyho nakládané okurky

  • 500 g velkých okurek, na kolečka 1 cm silná  2 lžíce soli  375 g cibule, na tenká kolečka  275 g karotky, nastrouhané nahrubo (do spirálek)  4 stroužky česneku, na plátky  1 lžička celého černého pepře  3-4 bobkové listy  750 ml vody  350 ml bílého vinného (destilovaného sladového) octa  4 lžíce cukru  1-2 sušené červené chilli.
    Příprava: Nakrájené okurky vložíme do cedníku, prosolíme polovinou soli, promícháme a necháme stát 20 minut. Pak propláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Připravenou cibuli a karotku smícháme v míse, zalijeme vroucí vodou, scedíme, necháme okapat. Na dno horké sklenice položíme vrstvu okurek, několik plátků česneku, bobkový list a pokryjeme vrstvou cibulovo-karotkové směsi.  Vrstvy opakujeme do spotřebování přísad. Sklenice by měla být téměř plná, avšak volně naplněná. Vodu, ocet, cukr, chilli a zbytek soli dáme do hrnce, uvedeme do varu a několik minut vaříme. Sebereme pěnu, vyndáme chilli. Horkým octovým nálevem zalijeme zeleninu ve sklenici – musí být potopená. Obsah propícháme špejlí, aby nezůstaly žádné vzduchové kapsy, a uzavřeme.
    Skladujeme nejlépe v chladničce. Už za dva dny je výtečná.

Kvašené okurky

  •  1 kg tvrdých okurek nakládaček,  5-6 neoloupaných rozdrcených stroužků česneku, 2-3 květenství kopru se stonkem,  3-4 čerstvé (sušené) červené chilli papriky,  2-3 bobkové listy,  sůl,  několik vinných listů.
    Příprava: Okurky 1 minutu blanšírujeme ve vroucí vodě. Okurky, česnek, kopr, chilli a bobkový list naskládáme do sklenice. Zalijeme vodou, poté ji přelijeme do odměrky. Na každých 500 ml vody dáme 1 1/2 lžíce soli a mícháme do rozpuštění. Nálevem zalijeme okurky ve sklenici, navrch položíme vinné listy a zatížíme. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém a dobře větraném místě 1-2 týdny kvasit. Jakmile kvašení začne, nálev se zakalí.
    Kvasný proces je dokončen, když se nálev začne čistit. Sklenici pevně uzavřeme a uskladníme. Okurky jsou ihned k jídlu.

Související

Váš názor