Domů » Pomazánky na topinky, tipy

Pomazánky na topinky, tipy

od jezzina

Topinky, a už jsme se naučili používat i mezinárodní slovo „toasty“, jsou vhodným malým jídlem v kteroukoliv roční dobu. Přesto je do jídelníčku zařazujeme hlavně v chladných měsících roku. Obložené topinky či topinky s nějakou vhodnou pomazánkou jsou večeří, kterou uvítá celá rodina. Tipů na pomazánky není nikdy dost. Někdy si stačí i jen připomenout oblíbený způsob, který jsme připravovali před čas, a již na něj zapomněli. 

Pomazánky na topinky: Rerpty, tipy

Bramborový tatarák

  • 300 g vařených brambor – strouhaných, 1 velká cibule, sůl, pepř, paprika (chilli), mletý kmín, 1 ČL hořčice, 1 – 2 ČL sójové omáčky, 1 ČL worcesterské omáčky, 1 – 2 PL kečupu.
    Příprava: Vše smícháme a mažeme na topinky s česnekem.

Cikánské topinky

  • Veka, tavený sýr se šunkou nebo uzeným, česnek, křen.
    Příprava: Veku ( může být i chléb ) osmažíme na malém množství oleje (nejlépe na teflonové pánvi), potřeme česnekem, rozetřeme sýr a posypeme strouhaným křenem.

Česneková pomazánka s vařeným vejcem

  • 2 natvrdo vařená vejce, 50 g rostlinného másla, 100 g smetanového taveného sýra, 3-4 stroužky česneku, citrónová šťáva, sůl, pažitka.
    Příprava: Sýr rozetřeme s tukem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, česnek rozetřený se soli, trochu citrónové šťávy a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na chléb nebo teplé topinky a sypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.

Ďábelská pomazánka na topinky

  • 1 kg cukety, 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 3 velké cibule, 10 feferonek nebo 4 paličky česneku, 1 kg mletého masa nebo 2 konzervy vepřového ve vlastní šťávě, 1/2 balíčku Deka.
    Příprava: Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme, přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned zavíčkujeme a na 10 min obrátíme dnem vzhůru.

Ďábelské toasty

  • 4 krajíce chleba, 4 krůtí prsa, pepř, sůl, česnek, kečup, tatarka, chilli koření.
    Příprava: Nejprve uděláme z krajíců chleba topinky, které osolíme a počesnekujeme. Nato naklepeme krůtí prsní řízky, které osolíme a popepříme z obou stran. Tyto pak opečeme na rozpáleném oleji. Mezitím si připravíme omáčku – smícháme v poměru 1:1 kečup s tatarkou, a dle chuti přidáme chilli koření. Hotové maso položíme na topinku a zalijeme připravenou omáčkou. Dle chuti můžeme ozdobit i zeleninou či strouhaným sýrem.

Drábské maso

  • 400 g libového vepřového masa, 1 větší cibule, 3 hrsti kopřivových listů, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 2 dl piva, půl lžičky mletého zázvoru a sladké papriky, sůl, pepř, curry, chilli, pórek.
    Příprava: Maso nakrájejte na menší kostky, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kopřivy, pórek, pokrájený česnek, osolte, okořeňte, zalijte pivem a olejem. Vše lehce promíchejte a pečlivě zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu v troubě nebo v horkém popelu na ohništi. Jako přílohu nabídněte topinky nebo brambory. Pivo pak chutná znamenitě!!

Fazolová pomazánka

  • 1 cibule, 100 g vařených fazolí, 1 kostka droždí, 3 lžíce namočených ovesných vloček ve vodě, 50 g tavený sýr, sůl, koření.
    Příprava: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme droždí a opékáme, dokud nezačne houstnout.  Přidáme uvařené fazole, ovesné vločky a opékáme asi 2 min. Dochutíme solí, kořením, případně posekanou petrželovou natí. Natíráme na topinky.

Francouzský salát z ředkviček

  • 1 ks hlávka listového salátu, 1 dkg soli, 1 ks hořčice plnotučná, 1 dl olivového oleje, 6 ks topinek, 12 ks ředkviček, 2 stroužky česneku.
    Příprava: Do misky si dáme 1 lžíci hořčice, trochu oleje a špetku soli, vše rozmícháme vařečkou, opečeme topinky na oleji nebo v toastovači a nakrájíme na obdélníčky. Opláchneme salát a nakrájíme na menší kousky, salát dáme do misky s rozmíchanými ingrediencemi a zamícháme. Do misky přidáme topinky a nakonec přidáme jako ozdobu kousky ředkviček nakrájené libovolně.

Jadranské topinky (1)

  • 200 g vepřové kýty, sůl, pepř, cibule, plnotučná hořčice, kečup, 4 krajíčky chleba, česnek, sýr na strouhání.
    Příprava: Kýtu nakrájíme na nudličky, na oleji orestujeme, přidáme nakrájenou cibulku, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, kečup namažeme na topinky, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kapií nebo petrželkou

Jadranské topinky (2)

  • Vepřová kýta 200 g, cibule 1 ks, hořčice, sůl, pepř, olej, kečup, česnek, sýr na strouhání.
    Příprava: Kýtu nakrájíme na nudličky, orestujeme na oleji spolu s nakrájenou cibulkou, osolíme opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, kečup a hořčici plnotučnou. Hotové namažeme na topinky a posypeme strouhaným sýrem a můžeme ozdobit kapií a petrželkou

Jednoduché topinky

  • 10 dkg salámu (jakéhokoliv), 8 krajíců chleba na topinky, 16 plátků sýra, 4 vejce, pepř, sůl, olej.
    Příprava: V misce rozšleháme vejce, přidáme sůl a pepř dle chuti. Krajíce chleba namočíme po obou stranách v rozšlehaném vejci. Mezitím si na pánvi rozpálíme olej a do rozpáleného oleje položíme krajíce chleba namočené ve vejci a osmažíme je po jedné straně dozlatova. Potom krajíce otočíme na druhou stranu a na osmaženou stranu položíme salám a na něj pokládáme plátky sýra. Zakryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni zapéct. Po dosmažení konzumujeme.

Jelení skok

  • 1 ks hovězí konzerva, 1 pikantní zelenina (Moravanka), 10-12 stroužků česneku, kečup, cibule, sádlo, chleba na topinky, 20 dkg eidamu.
    Příprava: Větší cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle ji opečeme do růžova. Přidáme hovězí konzervu, nakrájenou zeleninu (včetně nálevu), utřený česnek, kečup (10 polévkových lžic). Dusíme za stálého míchání až se hmota spojí a je v ní minimum vody. Podáváme na topinkách a posypeme strouhaným eidamem.

Kari chlebíčky

  • Chléb, olej, 2 vajíčka, okurka, cibule, česnek, sůl, kari.
    Příprava: Ze 2 vajíček připravíme na klasické pánvi 2 oka, která při dokončení mírně posolíme a posypeme kari koření. Z chleba osmažíme 2 klasické topinky potřené česnekem a posypané trochou solí, na topinky položíme oka z vajíček posypeme nakrájenou cibulkou a okurkou.

Kuřecí topinky

  • Chléb, kuřecí prsíčka, steak koření, kečup jemný, česnek, tvrdý sýr.
    Příprava: Kuřecí maso nakrájíme na plátky, posypeme steakovým kořením a na pánvičce na oleji  prudce orestujeme. Až je maso orestované zalijeme ho jemným kečupem a chvíli mícháme, pak si opečeme topinky a potřeme je česnekem. Vysypeme na ně orestované maso zasypeme tvrdým sýrem a chviličku ohřejeme v mikrovlnce,jen aby se sýr roztekl po topinkách pak podáváme.

Masová pomazánka na topinky

  • 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 3 větší cibule, 3 feferonky, 5 str.česneku, 1 vepřová konzerva, 1 hovězí konzerva, olej , sůl.
    Příprava: Zeleninu pomeleme, nakrájenou cibuli na oleji osmahneme. Přidáme papriku a rajčata a na mírném ohni svaříme. Nakonec přidáme maso z konzerv a po promíchání-plníme do menších sklenic a zavaříme.

Mlsné topinky

  • Chléb, olej na smažení, česnek, med, plátky šunky, sýr na strouhání, sůl.
    Příprava: Chléb nakrájíme a osmahneme po obou stranách. Poté osolíme a očesnekujeme, potřeme medem a položíme plátky šunky. Takto upravené topinky posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme. Vhodné nápoje: Čaj, Grog, Punč.

Obložené topinky (1)

  • Chleba, tuk, sůl, pepř, česnek, měkký plátkový sýr, okurka, rajče, nějaký salám (vhodný je nějaký tvrdý).
    Příprava: Chleba osmahneme dozlatova. Topinku potřeme česnekem, osolíme a položíme na ní sýr. Ten by se měl trochu roztát. Dále přidáme salám a na kolečka nakrájenou okurku a rajče. Pro dochucení můžeme přidat trochu pepře.

Obložené topinky (2)

  • 4 plátky chleba, 3 rajčata, 10 dkg Mozzarely, česnek, sůl.
    Příprava: Z plátků chleba uděláme klasické topinky poté na ně poklademe rajčata a Mozzarelu a vložíme na 1 minutu do mikrovlnky.

Zelné topinky

  • Chléb, tuřanské (či jiné nakládané kyselé) zelí, uzenina (např. salám či špek), vejce, olej, česnek, kari koření, sůl, pepř.
    Příprava: Dejte na pánvi rozehřát olej. Krajíce chleba nakrájejte na půlky a osmažte jako topinky. Až dosmažíte poslední, máte pánev prakticky čistou a můžete pokračovat. Přidejte olej a dejte osmažit na drobné kousky (plátky, kostečky…) nakrájenou uzeninu. Pak přidejte kysané zelí a nechejte trochu osmažit. Přidejte kari (to nejdůležitější!!!), můžete i pepř a sůl. Topinky potřete stroužky česneku a posolte. Že je zelí hotové, poznáte podle chuti. (Až trochu zesklovatí a nebude syrové cca 10 min.) Dejte ho na připravené topinky a – máte opět čistou pánev. Pro změnu přidejte oleje a rozklepněte pár vajec. Udělejte je jako vaječnou omeletu, posolte, popepřete (nemíchat!). Tu pak rozkrájejte na menší dílky a dejte na vrch topinek se zelím.

Zabíjačkové topinky

  • Jelítko nebo jitrnice, olej, cibule, česnek, krajíčky chleba, křen.
    Příprava: Z jelítka nebo jitrničky stáhneme střívka. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku a přidáme buď jitrnici, nebo jelítko. Prohřejeme a dobře promícháme s cibulkou. Vedle si připravíme obvyklým způsobem topinky, potřeme česnekem a masovou směsí. Posypeme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme jako rychlou teplou zimní večeři.

Celerová pomazánka se sýrem

1/2 celeru, menší mrkev,100 g tvrdého sýra,dva stroužky česneku, špetka kari, 100 g majonézy, špetka soli. Příprava: celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nesnědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

Lutenice na topinky

4 vařené brambory, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, 4-5 ks feferonky, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce worcesteru, sůl, sladká paprika, olej. Příprava: Uvařené brambory rozmačkáme vidličkou. Cibuli najemno pokrájenou smícháme s utřeným česnekem, přidáme 1 vrchovatou lžičku sladké papriky, 1 lžíci oleje, kečupu, worčestru, osolíme a přidáme brambory.

Bramborový tatarák

4 středně velké brambory, 1 dl oleje, 5-6 lžic kečupu, sůl, sladká i pálivá paprika, 3 stroužky česneku, 1 větší cibule, worchestr, pepř. Příprava: Brambory jemně postrouháme, cibuli nadrobno nakrájíme, rozetřeme česnek a vše promícháme dohromady s ostatními přísadami. Mažeme na topinky.

Související

Váš názor