14,2K
Celoročně dostupné a cenově přijatelné (někdy i velmi levné) banány svádějí hospodyňky k využití banánů i při pečení moučníků. Je to možné, a dokonce velmi dobré. Nabízíme několik receptů s využitím banánů při pečení: banánová buchta na plech s polevou, jednoduchá banánová buchta na plech, banánová buchta sváteční, vhodná i pro diabetiky a banánové řezy.
Banánová buchta na plech a jiné recepty s banány
Banánová buchta s čokoládovou polevou
- 4 střední banány, 100 g másla nebo Héry, 1 kypřící prášek do pečiva, 4 vejce, 400 polohrubé mouky, 230 ml mléka, 180 g cukru.
Příprava: Oloupané banány vidličkou rozmačkáme. Ušleháme celá vejce s cukrem a tukem. Přidáme banánovou hmotu. Přisypeme mouku s rozmíchaným práškem do pečiva a přilijeme mléko. Promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem, který pomastíme a lehce vysypeme strouhánkou nebo moukou. V trobě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 25 minut. Zkontrolujeme vpíchnutím špejle – těsto se nesmí lepit. Upečenou banánovou buchtu na plechu necháme zchladnout a pak potřeme čokoládovou nebo kakaovou polevou. Banánovou buchtu krájíme po zatuhnutí polevy.
Banánová buchta, velmi jednoduchá
- 4 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 1 vejce, půl hrnku oleje, jedlá soda nebo prášek do pečiva, 4 až 5 banánů.
Příprava: Vše smícháme, včetně najemno nastrouhaných banánů, a dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme asi půl hodiny.
Pro obměnu můžeme do těsta přidat dvě lžíce kakaa nebo můžeme hotovou banánovou polít tukovou, čokoládovou nebo citronovou polevou.
Banánové řezy
- 3 vejce, 400 g hrubé mouky, 120 g másla, 270 g moučkového cukru, 3 banány, 150 až 200 ml smetany, 1 prášek do pečiva, 1 balíček tmavé čokoládové polevy, 2 lžíce strouhaného kokosu, ušlehaná smetana a banány na ozdobení.
Příprava: Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme rozmačkané banány, smetanu a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vmícháme ušlehaný sníh z bílků, nalejeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku nebo na plech s okrajem a ve vyhřáté troubě upečeme. Vychladlé přelejeme čokoládovou polevou, posypeme kokosem a na krájíme na řezy; ty před po dáváním ozdobíme kopečkem šlehačky a kolečky banánů.Další recepty na řezy na plech najdete ZDE.
Banánová buchta sváteční (i pro diabetiky)
- 4 vejce, 100 g cukru nebo odpovídající množství tekutého umělého sladidla vhodného pro pečení, 12 0 g polohrubé mouky, 1 rovná lžička kypřicího prášku, tuk a hrubá mouka na vysypání formy, 100 g džemu nebo dia džemu, 500 g banánů. Krém: 3 dl mléka, 1 vanilkový nebo banánový pudink (40 g), 80 g másla, cukr nebo umělé sladidlo, 1 lžíce rumu. Želé: 1/4 l vody, 10 g práškové želatiny, dvě lžíce cukru nebo umělé sladidlo, citronová šťáva.
Příprava: Z bílků ušleháme sníh, lehce do něj vmícháme žloutky, umělé sladidlo a mouku prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozetřeme v tenké vrstvě na vymaštěný, hrubou moukou vysypaný plech, volné konce těsta zahradíme složeným alobalem a těsto upečeme (220 ° C).
Po vychladnutí rozkrojíme korpus na dvě půlky, spojíme džemem (dia džemem), potřeme krémem, na něj rozložíme na asi půl centimetru nakrájené banány a obvod korpusu ohradíme složeným alobalem. Dobře jej vychladíme a zalijeme právě tuhnoucím želé. Moučník necháme ztuhnout v chladnu a před podáváním nakrájíme.
Příprava krému: Uvaříme pudink, vychladíme, občas zamícháme a za postupného přidávání změklého tuku ušleháme lehký krém. Podle chuti jej osladíme a ochutíme rumem.
Příprava želé: Želatinu namočíme do 1dl vody, rozmícháme a necháme 20 minut bobtnat. Zbylou vodu osladíme, okyselíme, ohřejeme asi na 60 °C, sejmeme z plotýnky a vmícháme želatinu. Vychladíme ji v chladničce, a jakmile začne po obvodu tuhnout, hned ji použijeme.O stravování diabetiků více ZDE.