Domů » Bramborové placky z vařených brambor

Bramborové placky z vařených brambor

od jezzina

Bramborové placky z vařených brambor se připravují ze základního bramborového těsta: vařené brambory, mouka, vejce. Bramborové placky z vařených brambor pečeme na suché plotně nebo na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Ještě horké je můžeme mazat tukem (máslo, husí nebo vepřové sádlo). Pečením na suché plotně (pánvi) se na povrchu bramborové placky vytvoří typické hnědé puchýřky. Bramborové placky z vařených brambor se mohou i smažit v tuku, ale to není klasický způsob přípravy a takto upravené placky ani nejsou tak chutné.

Placky z vařených brambor: Základní těsto

Brambory varného typu C (moučnaté, dobře se rozvářejí) uvaříme ve slupce den dopředu. Vařené chladné brambory oloupeme, odvážíme jich jeden kilogram a nastrouháme na jemném struhadle (ne bo použijeme speciální lis na brambory). Do mísy přidáme dvě celá vejce, čtvrt lžičky soli a 300 gramů polohrubé mouky. Nejprve v míse a pak na vále vypracujeme nelepivé pružné těsto.

Pracovní postup

  • Vál (pracovní desku) podsypeme polohrubou moukou.
  • Z bramborového těsta odřezáváme kousky ve velikosti přibližně golfového míčku a pekařským válečkem vyvalujeme placku. Během válení je několikrát obrátíme a přitom jemně podsypeme moukou. Placka by měla být silná „na stéblo“, tedy asi tři milimetry.
  • Na plotýnku sporáku dáme zahřát pánev, jejíž povrch snese úpravu bez tuku. Osvědčily se pánve s různými ušlechtilými povrchy.
  • Placku opatrně přesuneme z válu na pánev. Můžeme si pomoci třeba i plochou podběračkou.
  • Bramborovou placku pečeme na středně vyhřáté plotýnce. Pánví občas mírně „hrkneme“.
  • Když je první strana nažloutlá s hnědavými puchýřky, obrátíme placku a upečeme ji z druhé strany.
  • Podle toho, jaké místo bramborová placka z vařených brambor na pánvi zabírá, můžeme zvýšit či zmenšit množství těsta na další placku, aby byla plocha pánve ekonomicky využita.
  • Placky válíme a pečeme jednu po druhé, připálenou mouku z pánve průběžně odstraňujeme.
  • Upečené placky budeme jíst buď suché (dietnější) nebo si je omastíme (mnohem chutnější).

Promazávání placek

První bramborovou placku vložíme do kastrolku, pomažeme rozpuštěným máslem, a pak skládáme jednu na druhou, každou pomastíme. Kastrolek s plackami by měl stát na vlahém místě – třeba na vypnuté plotýnce nebo (jako to dělaly staré hospodyně) na převrácené pokličce hrnce s vodou. Placky několikrát převrátíme, aby se vrchní dostaly dospod a byly všechny stejně vláčné.

Bramborové placky chutnají sladké i slané

Bramborové placky z vařených brambor jíme samotné, a nebo namazané švestkovými povidly, jablečnou marmeládou. Bramborové placky můžeme podávat i jako rustikální přílohu k masitým jídlům nebo je namazat dušeným špenátem.

Foto: Autorka článku

Související

Váš názor