Brokolice je velmi zdravý druh zeleniny. Její „nevyvinuté květenství“ má vysoký obsah betakarotenu, dále obsahuje vitaminy A, B2 a C, kyselinu listovou a železo. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu a naproti tomu vysoký obsah vlákniny. Pro tyto nutriční hodnoty by se měla stát obvyklou součástí našeho zeleninového jídelníčku.
Naše tipy
Při nákupu brokolice musíme v prvé řadě dbát na to, abychom kupovali zboží skutečně čerstvé, které má jasně zelenou barvu. Na hlávce se nesmí objevovat nažloutlá místa. Jednou z důležitých otázek ovšem je i to, k jakému účelu brokolici použijeme. Pokud to bude například na přípravu krémové brokolicové polévky, můžeme použít i brokolici nižší kvality. Pokud brokolici používáme jako ozdobnou přílohu či třeba jako hlavní jídlo, musíme být při nákupu skutečně nároční.
Brokolicová polévka krémová
300 g brokolice, 1 malá cibule, 40 g másla, 40 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 3/4 l vody, 1 kostka zeleninového vývaru, muškátový oříšek, zelená petrželka
Růžičky odkrojíme z košťálů, které oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a podusíme v troše vody s nasekanou cibulí. Obojí pak můžeme, ale nemusíme rozmixovat. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, doplníme polévkovou kostkou a dobře povaříme. Přidáme nadrobno upravené růžičky brokolice i cibuli s košťálem a vaříme dál do změknutí zeleniny. Přilijeme mléko, dochutíme muškátovým oříškem a prohřejeme. Na talíři posypeme petrželkou.
Krémová brokolicová polévka s mandlemi
4 sklenice zeleninového vývaru, 500 g brokolice, 1 kelímek přírodního jogurtu, 4 rovné lžíce mandlových lupínků, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, šťáva z 1/2 citrónu, cukr, sůl.
Do vařícího vývaru vložíme nakrájený košťál brokolice, přidáme prolisovaný česnek a bobkový list. Po 5 minutách přidáme růžice brokolice, vaříme 10 minut na malém ohni, až změknou, ale budou ještě pěkně zelené. Vyndáme bobkový list a několik růžic brokolice. Zbytek po vychladnutí umixujeme, vlijeme jogurt, dochutíme šťávou z citrónu, cukrem a solí. Polévku ohřejeme na mírném ohni, přidáme zbylé růžice brokolice. Posypeme mandlovými lupínky.
Brokolicová polévka
Potřebujeme 750 g brokolice, 10 g másla, 1 a 1/2 l vývaru z kostky, 1 stroužek česneku, 100 ml šlehačky, sůl, pepř, muškátový oříšek
Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku spolu s nakrájenými košťály. Přilijeme vývar a povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přidáme růžičky brokolice a vaříme 10 minut. Poté brokolici spolu s vývarem rozmixujeme. Za stálého míchání přidáme smetanu a dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Ilustrační foto: sxc.hu