Domů » Čaj lapacho a jeho účinky na organismus

Čaj lapacho a jeho účinky na organismus

od jezzina

Lapacho je lýko stromu lapacho (Tabebuia impetiginosa). Kůrou ze stromu lapacho si dávní Inkové regenerovali tělo. Lapacho je jihoamerický pralesní strom, z jehož kůry lze získat substanci, kterou i oficiální medicína uznává jako látku dobře aplikovatelnou proti zánětům. Různé zdroje uvádějí téměř až “zázračné” účinky lapacha. Střízlivější informace ovšem upozorňují, že mnohé z uváděných účinků nebyly vědecky prokázány a že ani “čaj” lapacho nelze užívat bez rozmyslu – a bez konzultace s lékařem. Pro některé skupiny lidí je totiž čaj lapacho nevhodný až nebezpečný.

Lapacho je lýko stromu lapacho

Odvar z lapacha je řazen mezi čaje léčivé. Výrazu “čaj” se používá pro zjednodušení, lapacho nemá s čajem nic společného. Jedná se o lýko kůry jihoamerického masožravého stromu lapacho (Tabebuia impetiginosa), jehož léčivých účinků využívala před několika tisíci lety i civilizace Inků.

Strom lapacho nelze přehlédnout

Je to růžově kvetoucí opadavý strom dosahující výšky osm až 30 metrů.

  • Má hnědavě šedou kůru, která se obtížně loupe.
  • Nažloutlé dřevo je velmi tvrdé.
  • Strom je odolný vůči povětrnostním vlivům a slunci.
  • V nábytkářství se pro nesnadnou opracovatelnost nevyužívá, ale dělají se z něho různé konstrukční venkovní prvky.
  • Strom je nápadný růžovými trubkovitými květy, kterými je doslova obalen, a to době, než vyrostou nové listy.
  • Nektar květů mají v oblibě hlavně kolibříci, kteří květy zároveň opylují.
  • Plodem jsou tobolky obsahující několik okřídlených semen.
  • Lapacho je národní strom Paraguaye.

Uváděné účinky čaje a tinktury z lapacha

Lapacho je bohaté  na draslík, mangan, železo, magnesium a stopové prvky. Mnoho botaniků, chemiků, některých lékařů a v neposlední řadě “alternativních” léčitelů považuje tuto rostlinu za jednu z nejúčinnějších na světě. Uvádějí, že odvar (čaj) z lýka lapacha mimo alkaloidů a substancí s antibakteriálními a protivirovými účinky působí i protinádorově*. Doporučují jej při léčbě:

Čaj z lapacha bývá dále doporučován:

  • při snížené imunitě,
  • při infekčních chorobách**,
  • virózách,
  • při anémii a poruchách krevního obrazu, na podporu tvorby krvinek,
  • při zažívacích potížích, zánětu žaludku a střev, vředových chorobách,
  • je léčivý i na játra, žlučník a slinivku.
  • Je  podpůrný při léčbě nádorů a rakovině*,
  • snižuje toxické účinky chemoterapie na játra.
  • Pomáhá údajně také při křečových žílách,
  • bércových vředech,
  • paradentóze
  • a ekzémech.
  • Působí příznivě při stavech úzkosti, strachu a nespavosti,
  • je vhodný při léčbě kandidóz,
  • pro zmírnění bolestí,
  • posílení organismu při rehabilitaci.

Lékaři to nevidí v tak zářivých barvách

Proti tomu stojí názory, které sice nepopírají některé účinky lapacha, které zajišťují obsažené látky, ale připomínají, že laický zájem o bylinnou léčby je do značné míry ovlivněn současnou módností. Pokud pacienti projeví zájem o podpůrnou léčbu fytoterapií, odkazují je na specialisty.

V případě užívání čaje nebo tinktur z lapacha se totiž mohou objevit komplikace.

  • Lapacho se nemá podávat dětem.
  • Vystříhat by se mu měly těhotné ženy – lapacho má abortivní účinky.
  • Může způsobovat alergické reakce.
  • Neměl by se používat často a v silných dávkách.
  • *Rovněž je připomínáno, že protirakovinové účinky nebyly vědecky prokázány.
  • ** Neměl by být užívám při infekčních chorobách a horečkách.
  • Lapacho je stále předmětem zkoumání.

Příprava čaje z lapacha

Jedna polévková lžíce na půl litru vody. Přivedeme do varu, zmírníme ho a ještě pět minut necháme čaj vařit. Potom jej odstavíme a ještě deset minut luhujeme. Scedíme a pijeme teplý nebo vlažný.

  • Pro nemocné je vhodná dávka jeden litr denně, jako prevence jeden hrníček denně.
  • Některé zdroje uvádějí, že se čaj nemá sladit (ani medem), v jiných se jakékoliv dochucování nevylučuje.

Související

Váš názor