Lapacho je lýko stromu lapacho (Tabebuia impetiginosa). Kůrou ze stromu lapacho si dávní Inkové regenerovali tělo. Lapacho je jihoamerický pralesní strom, z jehož kůry lze získat substanci, kterou i oficiální medicína uznává jako látku dobře aplikovatelnou proti zánětům. Různé zdroje uvádějí téměř až “zázračné” účinky lapacha. Střízlivější informace ovšem upozorňují, že mnohé z uváděných účinků nebyly vědecky prokázány a že ani “čaj” lapacho nelze užívat bez rozmyslu – a bez konzultace s lékařem. Pro některé skupiny lidí je totiž čaj lapacho nevhodný až nebezpečný.
Lapacho je lýko stromu lapacho
Odvar z lapacha je řazen mezi čaje léčivé. Výrazu “čaj” se používá pro zjednodušení, lapacho nemá s čajem nic společného. Jedná se o lýko kůry jihoamerického masožravého stromu lapacho (Tabebuia impetiginosa), jehož léčivých účinků využívala před několika tisíci lety i civilizace Inků.
Strom lapacho nelze přehlédnout
Je to růžově kvetoucí opadavý strom dosahující výšky osm až 30 metrů.
- Má hnědavě šedou kůru, která se obtížně loupe.
- Nažloutlé dřevo je velmi tvrdé.
- Strom je odolný vůči povětrnostním vlivům a slunci.
- V nábytkářství se pro nesnadnou opracovatelnost nevyužívá, ale dělají se z něho různé konstrukční venkovní prvky.
- Strom je nápadný růžovými trubkovitými květy, kterými je doslova obalen, a to době, než vyrostou nové listy.
- Nektar květů mají v oblibě hlavně kolibříci, kteří květy zároveň opylují.
- Plodem jsou tobolky obsahující několik okřídlených semen.
- Lapacho je národní strom Paraguaye.
Uváděné účinky čaje a tinktury z lapacha
Lapacho je bohaté na draslík, mangan, železo, magnesium a stopové prvky. Mnoho botaniků, chemiků, některých lékařů a v neposlední řadě “alternativních” léčitelů považuje tuto rostlinu za jednu z nejúčinnějších na světě. Uvádějí, že odvar (čaj) z lýka lapacha mimo alkaloidů a substancí s antibakteriálními a protivirovými účinky působí i protinádorově*. Doporučují jej při léčbě:
- anémie,
- hypertenze,
- alergií,
- bronchitidy,
- gastritidy
- a cukrovky.
- Velmi je oceňovaný i při léčení plísňových onemocnění.
Čaj z lapacha bývá dále doporučován:
- při snížené imunitě,
- při infekčních chorobách**,
- virózách,
- při anémii a poruchách krevního obrazu, na podporu tvorby krvinek,
- při zažívacích potížích, zánětu žaludku a střev, vředových chorobách,
- je léčivý i na játra, žlučník a slinivku.
- Je podpůrný při léčbě nádorů a rakovině*,
- snižuje toxické účinky chemoterapie na játra.
- Pomáhá údajně také při křečových žílách,
- bércových vředech,
- paradentóze
- a ekzémech.
- Působí příznivě při stavech úzkosti, strachu a nespavosti,
- je vhodný při léčbě kandidóz,
- pro zmírnění bolestí,
- posílení organismu při rehabilitaci.
Lékaři to nevidí v tak zářivých barvách
Proti tomu stojí názory, které sice nepopírají některé účinky lapacha, které zajišťují obsažené látky, ale připomínají, že laický zájem o bylinnou léčby je do značné míry ovlivněn současnou módností. Pokud pacienti projeví zájem o podpůrnou léčbu fytoterapií, odkazují je na specialisty.
V případě užívání čaje nebo tinktur z lapacha se totiž mohou objevit komplikace.
- Lapacho se nemá podávat dětem.
- Vystříhat by se mu měly těhotné ženy – lapacho má abortivní účinky.
- Může způsobovat alergické reakce.
- Neměl by se používat často a v silných dávkách.
- *Rovněž je připomínáno, že protirakovinové účinky nebyly vědecky prokázány.
- ** Neměl by být užívám při infekčních chorobách a horečkách.
- Lapacho je stále předmětem zkoumání.
Příprava čaje z lapacha
Jedna polévková lžíce na půl litru vody. Přivedeme do varu, zmírníme ho a ještě pět minut necháme čaj vařit. Potom jej odstavíme a ještě deset minut luhujeme. Scedíme a pijeme teplý nebo vlažný.
- Pro nemocné je vhodná dávka jeden litr denně, jako prevence jeden hrníček denně.
- Některé zdroje uvádějí, že se čaj nemá sladit (ani medem), v jiných se jakékoliv dochucování nevylučuje.