Domů » Červená řepa: Nejlepší recepty

Červená řepa: Nejlepší recepty

od jezzina

Červená řepa (Beta vulgaris) patří odedávna k běžným zeleninám. Předpis na salát z ní najdeme už u Magdaleny Dobromily Rettigové. Bývá doporučována i v domácím léčitelství proti překyselení zažívacího ústrojí. Je bohatá na zásadité minerální látky, draslík, sodík, hořčík, vápník. Obsahuje lehce stravitelné cukry, vitaminy, bílkoviny. Červená řepa účinkuje proti kornatění cév a doporučuje se i při chorobách jater. Má být vhodná i při poruchách krevního tlaku a revmatických onemocněních. Naopak nedoporučuje se při nemocech žlučníku a ledvin. V dobrém sklepě červená řepa zůstane čerstvá do jara a je možno připravovat salát během zimy podle potřeby. Nabízíme nejlepší recepty na využití červené řepy.

Červená řepa: Nejlepší recepty

Salát červené řepy

Sladkokyselý salát se připravuje s různými nálevy, s řepou krájenou na plátky či hranolky, strouhanou na hrubém struhadle. Můžeme jej doplnit krájeným nebo strouhaným křenem. Jeden osvědčený recept na přípravu výborného nálevu:

  • Na 1,5 litru vody dáme 0,25 až 0,30 litru 8% octa, 5 až 6 dkg cukru, 4 dkg soli a asi 5 až 6 koleček sacharinu. Do nálevu přidáme kousek bobkového listu, kousek celé skořice, l až 2 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, špetku anýzu a fenyklu. Vaříme 10 až 15 minut.
    Bulvy řepy před vařením pouze omyjeme, nezkracujeme kořeny, aby z nich neunikala šťáva. Vařenou, oloupanou a jemně nakrájenou řepu posypeme a pečlivě promícháme nejlépe v hmoždíři rozmělněným anýzem a fenyklem (dávkování podle vlastní chuti) a zalejeme horkým nálevem bez vyvařeného koření.
    Po 24 hodinách je salát použitelný jako příloha k jídlu. Můžeme ho i konzervovat, ale v chladničce vydrží 4 až 6 týdnů bez sterilace.

Salát z červené řepy s křenem

  • 500 g červené řepy, 50 g křenu, 1/8 l vody s octem, 2 lžičky cukru, trochu fenyklu, sůl.
    Příprava: Řepu očistíme a dáme vařit do osolené vody. Měkkou oloupeme, nakrouháme na nudličky a zalijeme marinádou připravenou z osolené vody, cukru, fenyklu a octa. Necháme odležet a sypeme strouhaným křenem.

Řepa a ředkev s vejcem

  • 600 g červené řepy, 350 g ředkve, 350 ml šlehačky, 200 g zakysané smetany, 2 lžičky solamylu, sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 2 lžíce slunečnicových semen, 4 vejce, 1 svazek zelené pažitky, 100 ml vyčištěného vývaru, 1 žloutek, tuk na vymazání formy.
    Příprava: Červenou řepu a ředkev oloupeme, opereme a pokrájíme na tenké plátky. Vymažeme zapékací misku a zeleninu do ní navrstvíme. Potom umícháme 200 ml šlehačky se zakysanou smetanou a solamylem. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Směs nalijeme na zeleninu a povrch posypeme slunečnicovými semínky. Zapékáme v předehřáté troubě asi 45 minut.
    Mezitím uvaříme vejce nahniličku (přibližně 8 minut). Ihned je vložíme do studené vody a oloupeme. Opranou a osušenou pažitku pokrájíme nadrobno. Potom svaříme vývar se zbylou šlehačkou, sundáme z ploténky, spojíme žloutkem a dochutíme solí, pepřem a nakrájenou pažitkou.
    Na talíři upravíme půlky vajec, které přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme se zapečenou řepou.

Hovězí s červenou řepou

  • 4 hovězí plátky, 1 cibule, lžíce oleje, 100 g nakládané červené řepy, lžíce strouhaného křenu, pepř, sůl.
    Příprava: Plátky masa naklepeme a po obou stranách opečeme na oleji, přidáme pokrájenou cibulku, zpěníme ji a pak mírně podlité, osolené a opepřené dusíme doměkka. Když je maso poloměkké, podlijeme je 2 lžícemi šťávy z červené řepy a dusíme doměkka. Na talíři poklademe plátky masa krájenou červenou řepou a posypeme čerstvým strouhaným křenem. Podáváme s vařenými brambory.

Červená řepa se smetanou

  • 500 g červené řepy, 1 cibule, máslo, 1/8 l kyselé smetany, lžička octa, hl. mouka, cukr, sůl.
    Příprava: Řepu uvaříme v osolené vodě, oloupáme ji a ustrouháme. Cibuli drobně pokrájíme a zpěníme na másle, pak přidáme strouhanou řepu. Podusíme, okyselíme octem, osolíme, přisladíme a nakonec přilijeme smetanu zahuštěnou moukou a opět podusíme.
    Podáváme s vařeným hovězím masem a s brambory.

Červená řepa smažená

  • 4 menší červené řepy, 2 lžíce octa, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej, pepř, sůl.
    Příprava: Očištěnou řepu upečeme na plechu, oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka, která osolíme, opepříme a necháme odležet. Asi po půlhodině kolečka osušíme, máčíme v těstíčku z mouky a vajec, pak obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji.
    Podáváme s bramborovou kaší.

Naložená červená řepa na boršč

  • Řepu uvaříme doměkka, oloupeme a nakrájíme na plátky. Ukládáme ji do skleniček a prokládáme bobkovým listem, zrnky nového koření a pepře. Do každé skleničky přidáme i dvě špetky tymiánu. Z litru vody, 1/4 l octa, 80 g cukru a 40 g soli si svaříme nálev a teplým řepu zalijeme. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85°C.Používáme k vaření boršče.

Životabudič

  • Na kilo červené řepy budeme potřebovat 300 g čerstvého křenu, 4 feferonky a dvě velké cibule.
    Příprava: Řepu uvaříme, očistíme a společně s křenem jemně nastrouháme. Cibuli a feferonky usekáme pěkně nadrobno, vmícháme do řepy s křenem a zalijeme 3 lžícemi octa, lžíci oleje, přidáme dvě lžíce cukru a sůl podle chuti. Pečlivě promícháme, naplníme do malých skleniček a zavíčkované necháme nejméně dva týdny odpočívat. Pokud nezkonzumujeme životabudič do týdne, můžeme skleničky sterilizovat 10 minut při 85°C.

Foto: (jez)

Související

Váš názor