Zejména v srpnu a v září, kdy kulminuje doba dozrávání cuket, jsou recepty na jejich zpracování vítané. Cuketový nákyp by se mezi ně mohl zařadit. Výhodou cuketového nákypu je, že hotový pokrm je levný, je poměrně rychle připraven, k jeho skladbě nebudou mít výhrady ani nutriční specialisté, k jeho přípravě jsou třeba jen základní suroviny a je bezmasý (ovšem s vejci). Je pouze v našich rukách, jestli jej „zatížíme“ dalšími surovinami dle své volby. Jak připravit bezmasý cuketový nákyp?
Obsah článku
Věčné téma: Co z cukety?
Každý rok se to opakuje: Těšíme se na dobu, kdy dozrají cukety, ale když se pak začnou ve spíži (sklepě) hromadit, ptáme se: „Co s těmi cuketami?“ Cuketový nákyp není žádné novum. Obvykle ovšem v receptech na cuketový nákyp figuruje tolik přidaných surovin, že by samy o sobě vydaly na dobré jídlo, i bez cukety.
Jde to i prostě, ačkoliv se ve druhé dekádě jednadvacátého století očekává, že bude použit strouhaný sýr (jako téměř ve všem), šunka a anglická slanina, následkem čehož pak chutnají všechny zapékané pokrmy stejně. Cuketový nákyp se bez těchto „nezbytností“ obejde.
Cuketový nákyp (bez šunky, slaniny a strouhaného sýru)
Co je potřeba
- 1 cuketa střední velikosti (asi 600 g), 4 vejce, ½ hrnku dětské krupičky, ½ hrnku strouhanky, 1 velká nebo 2 střední cibule, 4 stroužky česneku, 80 g rostlinného oleje, 80 g másla nebo rostlinného másla, sůl, mletý černý pepř, muškátový květ nebo ořech, podle obliby majoránka.
Příprava cuketového nákypu
Cuketu oloupeme, vyzrálejší plod zbavíme jader, nastrouháme na struhadle s velkými oky. Trochu pomačkáme rukou a puštěnou vodu slijeme (můžeme ji nalít do jakékoliv polévky, jestli právě nějakou vaříme). Vodu je třeba vymačkat a slít i z vyzrálejší cukety, natož z mladé.
Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmažíme do zlatova na oleji. Když má cibule opravdu zlatavou barvu, dodá pokrmu dobrou chuť, proto je třeba smažení „neuspěchat“.
Do zadělávací mísy dáme připravenou cuketu s cibulkou, čtyři vaječné žloutky, krupičku a strouhanku, drcený česnek, půl lžičky soli, čtvrt lžičky pepře, dvakrát na špičku kulatého nože mletého květu nebo oříšku, případně dvě špetky majoránky. Do směsi můžeme přidat i sekané zelené bylinky – například zelenou petrželku, kerblík nebo celerovou nať. Ušleháme tuhý sníh ze čtyř bílků a lehce vmícháme do hmoty.
Pečeme pod poklicí, dopékáme odkrytý
Hmotu nalijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Urovnáme povrch, na který položíme pár lístků másla. Dáme péct do vyhřáté trouby. Cuketový nákyp pečeme při 180 stupních, nejprve pod poklicí, pak odkrytý. Nemáme-li poklici na zapékací nádobu, přikryjeme povrch pokrmu alobalem nebo pečícím papírem. Dopékáme odkryté, až se vytvoří zlatá kůrka.
Hodí se brambory a letní salát
Cuketový nákyp necháme po upečení chvíli „odstát!, aby se trošku zpevnil. Pak lopatkou nabíráme porce. Podáváme s vařenými nebo americkými bramborami. Vhodným, doplňkem je rajčatový nebo okurkový salát.