Domů » Jablkový koláč na plech

Jablkový koláč na plech

od jezzina

Jablkový koláč patří ke stálicím mezi domácími moučníky. Připravujeme jej zejména na podzim, když je trhu dostatek levnějších jablek, a nebo máme jablka z vlastní sklizně, která jsou určena pro rychlou spotřebu. Výhodou jablkového koláče je, že díky šťavnaté náplni zůstane dlouho vláčný. Jestliže nemáme kulatou koláčovou formu, můžeme dát péct jablkový koláč na plech.

Připravujeme jablkový koláč

  1. Jablkový koláč se nejčastěji připravuje z tak zvaného křehkého těsta. V různých poměrech se připravuje z mouky (hladké nebo polohrubé), cukru, tuku a vejce. na zkypření se používá prášek do pečiva.
  2. Když bychom při přípravě křehkého těsta zachovali „linecký“ poměr: tři díly mouky, dva díly tuku, jeden díl cukru plus vajíčko nebo žloutek, nemusíme kypřící prášek používat.
  3. Jablka na jablkový koláč používáme nakyslá – dobře se rozpečou. Sladká jablka zůstanou v celých kusech a jsou méně pikantní.
  4. Jablečná náplň sice způsobí, že koláč zůstane dlouho vláčný, ale na druhou stranu je u jablečného větší riziko plesnivění – právě pro onu ovocnou vlhkost a dostatek živin pro plísně. Proto je lepší jablečný koláč pro další dny skladovat v lednici (přikrytý).

Jablkový koláč na plech: Recepty

Křehký jablkový koláč

  • 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g moučkového cukru, 120 g rostlinného másla, 1 vejce, 1 – 3 lžíce mléka, ztužený tuk na plech, máslo na potření, cukr s vanilkou na posypání, jablka, skořicový cukr.
    Příprava: Na vál prosejeme mouku s práškem, přidáme cukr a promneme s tukem. Přidáme vejce a mléko, zpracujeme těsto. Rozdělíme na dva díly, rozválíme na tenké pláty, jeden přeneseme na pomaštěný plech, posypeme oloupanými, na hrubé nudličky nastrouhanými jablky, promíchanými s trochou skořicového cukru. Zakryjeme plátem z druhé poloviny těsta, na několika místech špičkou nože propíchneme, povrch potřeme rozehřátým máslem a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Aby se nám lépe pracovalo, první plát rozválíme jen částečně a teprve na plechu doválíme do potřebné velikosti. Druhý plát vyválíme na vále, opatrně srolujeme, přeneseme na jablka a rozvineme.
    Upečený jablkový koláč pocukrujeme a po vychladnutí nakrájíme.

Jablkový koláč ze sušených jablek

  • 400 g sušených jablek, 500 g polohrubé mouky,100 g moučkového cukru, 200 g rostlinného tuku, 2 žloutky, 2 dl mléka, 1/2 prášku do pečiva, 50 g rozinek nebo sušených odpeckovaných, proslazených višní, vejce na potření, ztužený tuk na plech, cukr se skořicí na pocukrování.
    Příprava: Sušená jablka namočíme na 2 hodiny do vody. Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Do směsi nakrájíme tuk, přidáme žloutky a mléko. Vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly. Válečkem rozválíme na dva tenké pláty. První plát opatrně přeneseme na pomaštěný plech a dotvarujeme tak, aby zaplňoval celou jeho plochu. Na těsto dáme vrstvu namočených jablečných plátků, posypeme cukrem se skořicí, rozinkami nebo sušenými višněmi. Překryjeme druhým plátem těsta a na několika místech propíchmene vidličkou. Potřeme rozšlehaným vejcem a při teplotě 180 °C pečeme do růžova.
    Nakonec koláč pocukrujeme.

Výborný jablkový koláč  – hraběnčiny řezy

  • 450 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 200 g Héry, 4 žloutky ,nastrouhaná jablka (asi šest velkých nebo 2 sklenice o obsahu 0,7 l), cukr, rozinky, mletá skořice, strouhaný kokos, nasekané ořechy, sníh ze 4 bílků, 100-120 g cukru do sněhu.
    Příprava: Do polohrubé mouky smíchané s cukrem a práškem do pečiva přidáme rozměklou nebo nastrouhanou Héru, žloutky a vypracujeme těsto. Jednu třetinu těsta uložíme do mrazničky a dvě třetiny rozválíme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Urovnáme na něj nastrouhaná jablka, posypeme rozinkami, nasekanými ořechy, cukrem, skořicí a nastrouhaným kokosem. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr a sníh rozetřeme na jablka. Ztuhlé těsto z mrazničky nastrouháme na povrch. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.

Polský jablkový koláč

  • 250 g polohrubé mouky, 60 g tuku, 40 g práškového cukru, 1 vejce, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 4 lžíce mléka, vejce na potření a tuk na plech. Náplň: 500 g jablek, 40 g pískového cukru, 1/2 balíčku vanilkového cukru, mletá skořice, dětské piškoty.
    Příprava: Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejeme, přidáme změklý tuk, vejce, cukr, mléko a zpracujeme v těsto, které necháme chvilku odležet. Těsto rozdělíme na dva díly. První vyválíme a přeneseme na tukem vymazaný plech. Posypeme drcenými dětskými piškoty a poklademe oloupanými, jádřinců zbavenými, hrubě nastrouhanými jablky. Posypeme je smíchaným vanilkovým a pískovým cukrem, mletou skořicí a zakryjeme druhým, vyváleným dílem těsta. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.

Barevný jablkový koláč na plech

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 1 hrnek pískového cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje nebo rozehřátého tuku, asi 1 hrnek mléka, 4 jablka, 1 lžíce kakaa, 1 lžička instantní kávy, 2 – 3 lžíce rumu, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu nebo pekáče, zavařenina na potření, čokoládová poleva na ozdobení. Poleva: 5 lžic moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce ztuženého tuku.
    Příprava: Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijeme, přidáme cukr, vejce, olej nebo rozehřátý tuk, mléko a nahrubo nastrouhaná jablka. Dobře promícháme a těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné části vmícháme kakao s kávou, do druhé části rum, promícháme. Na tukem vymazaný plech nebo pekáč rozetřeme kakaové těsto, poté nalijeme bílé těsto, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dorůžova.
    Po vychladnutí potřeme koláč zavařeninou a přelijeme polevou.
    Příprava polevy: do kastrůlku dáme cukr, vodu, kakao, tuk a ve vodní lázni umícháme hladkou polevu.

Mřížkový jablkový koláč

  • 20 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky, 1/2 prášku do pečiva a vanilkový cukr. K tomu dále asi 3 větší jablka, skořici, mohou být i rozinky a ořechy.
    Příprava: Suroviny zpracujeme, oddělíme asi 1/3 těsta na mřížku a vše uložíme na 15 minut do chladničky, aby se s těstem lépe pracovalo. Větší díl těsta rozválíme na plech, vhodné je vytvořit zvýšené okraje. Jablka na těsto navrstvíme, zbylou třetinu těsta rozválíme a rádýlkem nakrájíme proužky, které potom křížem klademe na vrstvu jablek. Pečeme v mírně předehřáté troubě. Podle zlatohnědé barvy poznáme, že je koláč upečený.

Jablkový koláč z ořechového těsta

  • 100 g pšeničné polohrubé mouky, 80 g cukru, 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí, lískových ořechů), 100 g rostlinného tuku, 1 bílek a půl lžičky prášku do pečiva. Náplň: 500 g nakyslých jablek, 1 vanilkový cukr, trochu skořice, 50 g rozinek máčených v rumu a 20 g strouhanky.
    Příprava: Z mouky, cukru, tuku, ořechů a bílků vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odpočinout. Pak ho rozdělíme na poloviny. Koláčovou formu vysypeme strouhankou, rozprostřeme polovinu těsta, poklademe plátky jablek, posypeme rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Pokryjeme druhou částí těsta a okraje pevně spojíme. Povrch propícháme vidličkou a pečeme asi 30 minut.

Jablkový koláč z dvojího těsta

  • 1. Těsto listové (1 koupený balíček),  2. těsto: lité (300 g polohrubé mouky, 100 g tuku, 100 g cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 50 g mletých ořechů a mléko podle potřeby).
    Příprava: Na plech se zvýšeným okrajem rozválíme 2/3 listového těsta a vytáhneme na okraje. Rozprostřeme lité těsto, do něhož zapícháme osminky jablek, posypeme vanilkovým cukrem a poklademe mřížkami ze zbylého listového těsta.

Jablkový koláč

  • 250 g polohrubé mouky, 1 70 g másla, špetka soli, 6 lžic zmrazené vodové tříště, 1 k g jablek, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce cukru, 1 lžička mleté skořice, 2 lžíce solamylu (nebo 1 vanilkový pudinkový prášek) , 100 g rozinek, hrst sekaných vlašských ořechů.
    Příprava: Mouku, sůl a máslo zpracujeme vidličkou na drobenku, přidáme ledovou tříšť, rychle vypracujeme těsto a rozválíme na dvě placky. První vložíme do koláčové formy nebo na plech, poklademe plátky oloupaných jablek . Citronovou šťávu, cukr, skořici, rozinky a solamyl promícháme, dáme na jablka, posypeme ořechy, přikryjeme druhou plackou, propícháme vidličkou, okraje přimáčkneme a asi 3/4 hodiny pečeme v mírnější troubě.
    Upečený koláč hodně pocukrujeme, případně přelijeme citronovou polevou.

Související

Váš názor