Rizikovým činitelem vzniku srdečního infarktu a dalších cévních onemocnění je hromadění látky, zvané homocystein. Jde o produkt rozpadu nezbytné aminokyseliny methioninu, základního kamene pro tvorbu bílkovin. Nadbytek homocysteinu v krvi má negativní vliv na kardiovaskulární onemocnění. Porucha metabolismu homocysteinu je rozšířená celopopulačně a že je způsobená nevhodnou skladbou stravy. Porucha je snadno odstranitelná a každý jedinec se má dnes možnost ochránit před jejími zbytečnými důsledky.
Homocystein poškozuje cévy
Hlavní příčinou poškozování enzymů je chemicky agresivní látka, kterou produkují naše buňky a při nahromadění začne být toxická. Látka se jmenuje homocystein (Hcy) a je pro život stejně nezbytná jako enzymy.
- Homocystein vzniká v buňkách jako mezičlánek chemických procesů, které zabezpečují udržení života.
- Homocystein je látka, která vzniká v našem těle v průběhu přeměny bílkovin.
Za bezchybného průběhu řetězce chemických reakcí vznikají částice homocysteinu jen na krátkou dobu a v malém množství, takže nemohou škodit. Ale u jedinců, kteří jsou nositeli genetické poruchy, nebo u lidí se stravovací nerovnováhou, případně u kombinace obojího vzniká porucha další přeměny Hcy a dochází k jeho hromadění v buňkách a k následnému pronikání do krevního oběhu. Vzniká tak stav, pro který v jiných případech obvykle užíváme pojmenování chronická intoxikace.
Při delším působení těchto nepříznivých faktorů je také výrazně vyšší poškození cév. V krvi má být homocysteinu vždy co nejméně. Když je jeho hladina v krvi vyšší, vzrůstá možnost poškození výstelky cévní stěny. S tím také souvisí zřetelně vyšší riziko vzniku trombóz.
Homocystein lze snížit stravou
Homocystein se v těle odbourává v průběhu látkové přeměny, na které se podílí několik vitaminů. Jedná se především o
- kyselinu listovou
- a vitamin B 6 a B 12.
Bylo zjištěno, že dávka 0,5 mg kyseliny listové denně vede ke snížení hladiny homocysteinu o 30 %.
- Kombinace vitamínů s kyselinou listovou je velmi důležitá, pokud se podávají pouze samotné, bez kyseliny listové, mají jen minimální léčebný efekt.
- Kyselina listová sice působí i samotná, přidání vitamínu B 6 a vitamínu B 12 její pozitivní účinek zvyšuje.
- Vhodnými přirozenými zdroji kyseliny listové jsou špenát, chřest, rajčata, okurky, obiloviny, kvasnice a játra.
Pivo snižuje hladinu homocysteinu
Pivo obsahuje podle lékařů esenciální aminokyseliny, stopové látky, draslík, hořčík a vitaminy skupiny B. Ty brání tomu, aby se v lidském těle vytvářela chemická látka zvaná homocystein, která zvyšuje riziko srdečních potíží. To před časem údajně potvrdil i nizozemský tým, který zkoumal 11 zdravých mužů, kteří tři týdny pili k jídlu pivo, víno nebo vodu. Hladina látky homocysteinu v těle se nejméně zvyšovala při konzumaci piva. Pitím alkoholu se navíc zvyšovala hladina tzv. zdravého cholesterolu.
Foto: Autorka