Tloustneme-li, je zřejmé, že jíme více, než potřebujeme, a platí to i opačně. Vahové množství jídla není důležité. Důležitá je jeho energetická hodnota. Ta se měří na kilokalorie (kcal) nebo na kilojouly (kJ). V potravinářství se obvykle používá zkráceného termínu kalorie (je tím myšlena jedna kilokalorie). Jedna kalorie se rovná 4,182 joulu. Množství kalorií v jednotlivých potravinách je uvedeno v nejrůznějších tabulkách. Je dobré vědět, že nejméně (skoro žádné) kalorií má voda a zelenina, nejlépe syrová.
Kalorie jsou jednotkou energie
Podstatou obezity je zmnožení tuku v organismu a provází ji řada zdravotních komplikací. Zjistíme-li, že naše hmotnost převyšuje hodnoty udané v tabulkách výšek a vah, poradíme se s lékařem. Nezjistí-li žádnou organickou příčinu této změny – a tak tomu bývá nejčastěji – znamená to, že náš příjem potravin převyšuje výdej energie. Nadbytečné kalorie, dnes vyjadřované v joulech, se ukládají v našem těle do zásoby ve formě tuku, zejména v podkoží a na břiše. Jedna kalorie (cal) se rovná 4,2 joulu (J).
Hubnutí pod lékařským dozorem
Přísné redukční diety jsou ty, v nichž je běžný denní příjem stravy nahrazen speciálními potravinami nebo tekutinami. Kalorická hodnota této potravy přitom nesmí přesáhnout 800 kcal. Při této dietě může pacient naráz ztratit 1,5 -3 kg týdně a po skončení 3-4měsíční léčby okolo 20 kg. Příjem alespoň l gramu bílkovin s vysokou biologickou hodnotou na l kg hmotnosti těla je podmínkou pro zachování normální funkce tělesných orgánů.
S věkem ubývá spotřeba organismu
Je mnohem těžší udržet si váhu ve čtyřiceti než ve dvaceti letech. Vysvětlení je velmi jednoduché – s věkem se zpomaluje proces spalování energie v organismu, např. Další okolnost, která k obezitě přispívá, je menší dávka pohybu. Odborníci uvádějí, že většina z nás po překročení pětadvacítky nabere každý rok přibližně půl kila. K této situaci dojde proto, že jíme stejné množství potravy, jako jsme jedli v mládí, zatímco bychom měli jíst méně. Žena s průměrnou váhou kolem 55 kilogramů spotřebuje v 20 letech 2100 kalorií, v 50 je to už jen 1800 kalorií za den.
Kolik kalorií si můžete denně dopřát:
Věk Ženy Muži
(výška 162 cm) (výška 172 cm)
- 15 – 22; 1900 kcal+ 2600 kcal.
- 23 – 50; 1800 kcal; 2300 kcal
- 51 – 65; 1700 kcal; 2000 kcal
Kalorie v potravinách: Chce to tabulky
- K dostatečné výživě jednoho dospělého člověka počítejme přibližně s 2500 kaloriemi. U průmyslově vyspělých národů se průměrná denní spotřeba kalorií pohybuje okolo čtyř tisíc, v Africe zato jen asi kolem 1800 kalorií.
- Jeden kilogram naší váhy představuje 7000 kcal. Abychom tedy zhubli o kilo, musíme spálit o 7000 kcal více než normálně. Z toho polovinu můžeme ušetřit na stravě (jíst o 500 kcal méně), druhou půlku bychom měli procvičit.
- Je dobré opatřit si příručku o kalorických hodnotách, v níž se hodnota energie v jednotlivých potravinách udává podle hmotnosti. Například dva krajíčky celozrnného chleba obsahují přibližně 120 kalorií, 200 ml polotučného mléka 100 kalorií, jeden malý banán 75 kalorií.
- Světová zdravotnická organizace radí jako prevenci nemocí z nadváhy pro lidi, kteří nejsou nepříliš aktivní a je jim nad 40 let, snížit denní přísun kalorií o 5 %, od 60 let pak o dalších 10 %. V sedmdesáti bychom měli spotřebovat o 20 % kalorií méně než v době, když nám bylo čtyřicet.
Potraviny pod 100 kcal ve 100 gramech
Nízkotučný jogurt: 150 g = 93 kcal Rajská polévka: 1 talíř = 94 kcal Kuřecí polévka: 1 talíř = 84 kcal
Sýr cottage: 90 g = 84 kcal 1 After Eight = 34 kcal Želé: 0,2 l = 61 kcal
Pomerančová šťáva: 0,2 l = 94 kcal Losos: 50 g = 90 kcal Bílé víno: 1/8 l = 90 kcal
1 mentolový bonbon = 10 kcal 1 žvýkačka = 12 kcal Podmáslí: 200 ml = 86 kcal
8 bonbónů = 96 kcal Ananas: 300 g = 96 kcal 1 jablko = 72 kcal
7 meruněk = 98 kcal 1 banán = 96 kcal Jahody: 300 g = 92 kcal
3 čerstvé fíky = 93 kcal Hlávkový salát: 200 g = 20 g 1 grapefruit = 75 kcal
6 švestek = 99 kcal Tuňák: 100 g = 98 kcal Cukety: 200 g = 32 kcal
Hrozny: 100 g = 71 kcal Mušle: 100 g = 53 kcal Rostbíf: 50 g = 65 kcal
Šlehačka: 6 lžiček = 84 kcal Hermelín: 45 g = 90 kcal Vodová zmrzlina: 1 kus = 52 kcal
Kuřecí prsíčka: 100 g = 99 kcal Krevety: 100 g = 93 kcal Rostlinný tuk: 2 lžičky = 70 kcal
Nízkotučný tvaroh: 100 g = 70 kcal Cornflakes: 20 g = 80 kcal Žampióny: 750 g = 99 kcal
Čokoládové lupínky: 9 kusů = 90 kcal Rajčata: 500 g = 80 kcal Lilek: 500 g = 70 kcal
Bílá čokoláda: 17 g = 92 kcal Medvídci: 45 g = 85 kcal Marshmallows: 30 g = 99 kcal
Rybí prsty: 50 g = 73 kcal Káva s mlékem = 40 kcal 2 malé hrušky = 74 kcal
Zelený hrášek: 100 g = 84 kcal Řapíkatý celer: 100 g = 11 kcal Nízkotučná majonéza: 6 lžic = 96 kcal
Tučný tvaroh: 50 g = 72 kcal 1 houska = 99 kcal Mrkev: 250 g = 52 kcal
Ředkvičky: 100 g = 11 kcal Kedlubna: 500 g = 80 kcal Popcorn: 30 g = 98 kcal
Brokolice: 500 g = 84 kcal Borůvky: 100 g = 86 kcal Šašlik: 100 g = 93 kcal
1 paprika = 34 kcal Chřest: 500 g = 60 kcal Květák: 500 g = 70 kcal
Pečené brambory: 125 g = 71 kcal Ruský chléb: 25 g = 95 g Medový meloun: 100 g = 54 kcal
4 ústřice = 80 kcal Párek: 25 g = 75 kcal Nakládačky: 500 g = 80 kcal
Mléčná rýže: 50 g = 63 kcal Sýr cihla (30 %): 25 g = 66 kcal Mléko (3,5 %): 100 ml = 64 kcal
Nealkoholické pivo: 0,3 l = 78 kcal Papája: 300 g = 36 kcal Krekery: 25 g = 91 kcal
Obilné klíčky: 100 g = 57 kcal Jablečné pyré slazené: 100 g = 84 kcal Šampaňské: 0,1 l = 77 kcal
1 tyčinka Nuts Mini = 88 kcal Lusky: 250 g = 58 kcal Lékořice: 15 g = 56 kcal
Olivy: 50 g = 73 kcal 1 vejce = 74 kcal Špenát: 500 g = 75 kcal
Treska: 100 g = 74 kcal Avokádo: 40 g = 90 kcal 1 velký pomeranč = 82 kcal
Granko: 200 ml = 70 kcal Meloun: 200 g = 48 kcal Hranolky: 25 g = 66 kcal
Krabí maso: 100 g = 65 kcal Bramborová kaše: 100 g = 70 kcal 2 kiwi = 98 kcal
Mon chéri: 1 kousek = 46 kcal Dýně: 100 g = 19 kcal Kukuřice: 50 g = 53 kcal
Artyčoky: 100 g = 22 kcal Sušenky: 25 g = 80 kcal Mandarinky: 200 g = 72 kcal
Červená řepa: 100 g = 55 kcal 1 Raffaello = 60 kcal Med: 25 g = 75 kcal
Celozrnný chléb: 20 g = 72 kcal
Zdroj tabulky potravin: Společnost pro výživu
Ilustrační foto:sxc.hu
1 komentář
Teraz uz mozete otvorit kaloricke tabulky potravin, alebo tuto stranku kde je energeticka kalkulacka. Planujete si dat chlieb, sunku a jogurt. V potravinovych tabulkach nahadzte tieto tri zlozky a hrajte sa s pomermi tak dlho, kym nedosiahnete priblizne optimalne zlozenie.