21,1K
Vařit kynuté knedlíky v páře je tradiční způsob, který má oproti vaření ve vodě některé výhody. Kynuté knedlíky můžeme v páře vařit různým způsobem – v ubrousku, na pařáku nebo v parním hrnci. V páře můžeme vařit přílohové knedlíky (v šišce nebo kulaté) nebo i kynuté knedlíky ovocné.
Kynuté knedlíky vařené v páře
Vaření kynutých knedlíků má výhody:
- knedlík se nerozvaří,
- nemá „oslizlý“ okolek, který se někdy vytvoří rozvařením,
- kynutý knedlík vařený v páře také rovnoměrněji kyne, takže obvykle nepraskne.
Vaření v páře má ale i některá úskalí:
- potřebujeme k tomu poměrně velkou vložku do hrnce („pařák“)
- nebo musíme dobře napnout ubrousek, aby držel, ale také aby po zatížení nesahal až do vody.
Z těchto důvodů je velmi praktické použít na vaření kynutých knedlíků v páře parní hrnec (když ho máme).
- Když vkládáme kynuté knedlíky na pařák nebo do parního hrnce, musíme buď knedlík nebo podložku jemně natřít olejem, aby se nepřilepil.
- Šišky knedlíků vaříme v páře o něco déle, než ve vodě – šišku asi třicet minut, kulaté knedlíky asi patnáct až dvacet minut.
- Knedlíky při vaření v páře neotáčíme.
- Když knedlík vaříme v pařáku nebo na napnutém ubrousku, musíme hrnec dobře zakrýt – nejlépe jiným obráceným hrncem.
- U parního hrnce tato starost odpadá – parní hrnec těsní.
- Kynutý knedlík vařený v páře po vyjmutí z páry hned roztrhneme – jako u všech kynutých knedlíků.
Staročeské péřové knedlíky vařené v páře
- 300 g polohrubé mouky, špetka soli, 1/8 l mléka, 1 žloutek, 1lžička cukru, 15 gdrožd.
Příprava: Droždí rozetřeme s cukrem a 2 lžícemi vlažného mléka. Ke směsi přidáme lžíci mouky, přikryjeme ji ubrouskem a necháme stát, až droždí vzejde. Pak je doplníme mlékem s rozkvedlaným žloutkem, prosátou moukou i solí a vypracujeme tuhé těsto, které poprášíme moukou a necháme asi hodinu kynout.
Poté utvoříme válečky, rozkrájíme je na stejné kousky a na pomoučeném prkénku vytvarujeme kulaté knedlíky. Během dalšího dvacetiminutového kynutí je obrátíme a podle potřeby ještě zakulatíme.
Knedlíky vaříme v páře buď na pomaštěném pařáku nebo v napnutém ubrousku osm minut. Během varu je zakryjeme obráceným kastrolem. Musí být rozmístěny od sebe v dostatečné vzdálenosti, aby se neslepily.
Hotové je ihned roztrhneme vidličkou. Podáváme k pokrmům se smetanovými omáčkami.
Kynuté ovocné knedlíky vařené v páře
- 350 g hrubé mouky, špetka soli, lžička cukru, 10 g droždí, 2 – 2,5 dl mléka, 1 žloutek.
Příprava: Mouku prosejeme do misky, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme troškou vlažného mléka. Když kvasnice vzejdou, přidáme sůl a pomocí vlažného mléka, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, zaděláme dost tuhé těsto. Hotové poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme vykynout.
Z vykynutého těsta utvoříme váleček, nakrájíme na stejné díly, každý díl roztlačíme na čtvereček, plníme a dobře balíme. Klademe švem dospod na pomoučený vál a pod ubrouskem necháme dokynout.
Potom knedlíky vložíme na pařák a 15 až 20 minut vaříme v páře. Knedlíky ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby vyšla pára.
Ovocné kynuté knedlíky sypeme nejčastěji strouhaným tvarohem, cukrem a mastíme máslem.
Plníme třešněmi, jahodami, borůvkami, meruňkami, angreštem, mimo sezónu povidly, marmeládou nebo tvarohem.
Mohlo by vás zajímat
Recepty na výborné houskové knedlíky, které je možno vařit v páře, jsou k nalezení ZDE.
Recepty na špekové knedlíky, které lze také vařit v páře, najdete ZDE