Domů » Líska: Zdravotní účinky

Líska: Zdravotní účinky

od jezzina

V Čechách, zdá se, poněkud ubylo lískových keřů. A přitom líska V Čechách líska spolu s lípou bývala téměř národním stromem. Kde se lísky vzaly, odkud lískové keře pocházejí? Proč jsou lískové oříšky ceněny pro jejich nutriční a léčivé hodnoty už od biblických dob? Víte, že nejen lískové oříšky, ale mladé listí lísky se dříve sbíralo a sušilo jako léčivá bylina? Co o lísce víme? 

Lískové oříšky: Báje a pověsti

Keře lísky jsou údajně jedním z mála druhů kulturně pěstovaných dřevin, které se šířily ze severu na jih. Znali je již Keltové a Germáni. Od nich se lískové oříšky dostaly do Říma.

V Čechách je líska spolu s lípou téměř národním stromem. Podle Dalimilovy kroniky zakladatel přemyslovského rodu Přemysl Oráč zrovna oral na poli, když k němu přijelo „vládní“ poselstvo požádat ho, aby se podílel na vedení země. Přemysl Oráč podle pověsti zatkl do země otku z lískového dřeva a odjel s poselstvem. Otka zapustila kořeny a vyrostlo z ní pět lískových stromů. Čtyři uschly a jeden zůstal a vykvetl. Stromy měly představovat historický vývoj země po Přemyslově převzetí vlády.

  • Zmínky o lískových oříšcích najdeme i v bibli, kde se zdůrazňuje jejich výživová  a léčebná moc.
  • V 17. století se lískové oříšky začaly spolu s mandlemi používat jako přísada do tehdejší novinky – čokolády. Děje se tak dodnes.
  • Podle čínského rukopisu z roku 2838 př. n. l. patřily lískové oříšky mezi pět posvátných čínských potravin. Používaly se hlavně k výrobě ořechového mléka.
  • Američtí Indiáni vyráběli z lískových oříšků také mléko, které používali jako přísadu do masitých jídel, sladkých brambor či do zeleniny.

Líska: Moudrost, vědění, inspirace, magická moc

Líska se považuje za strom moudrosti. Lískové oříšky bývaly symbolem moudrosti a vědění. Mají bohatou lidovou tradici a obklopuje je mnoho mýtů. Podle starých Keltů symbolizoval lískový ořech inspiraci, koncentrovanou moudrost a magickou moc. V Anglii se až do 17. století používala rozdvojená větvička lísky k hledání podzemní vody, pokladů i k identifikaci zločinců.

Líska z pohledu odborníků

Lískové oříšky jsou plodem lísky. Tyto keře jsou součástí divoké flóry v mnoha částech Evropy, Asie, Afriky i Ameriky. Dobře se jim daří v chladném a vlhkém podnebí.

  • V Evropě je nejvíce rozšířena líska Corylus avellana nebo Corylus maxima, zatímco v Americe nalezneme Corylus americana nebo Corylus rostrata.
  • Líska je stejně jako ořešák královský jednodomá rostlina. Samčím květům se říká jehnědy. Samičí květy vypadají jako pupeny a dozrávají začátkem prosince. Poznáme je podle červených blizen, které trčí ven z pupenu.
  • Plodem lísky je nažka s kamenným oplodím. Lískový ořech má okolo skořápky atypickou slupku, tvořenou rozeklanými listeny. V Čechách se jí říká punčoška.
  • Volně rostoucí lískové keře mají veliký význam při ochraně půdy. Jejich bohatě rozvětvený kořenový systém pomáhá zabraňovat půdním erozím.

Lískové oříšky: Obsažené užitečné látky

Lískové oříšky obsahují:

  • 65 g tuků,
  • 14 g bílkovin,
  • 285 mg hořčíku,
  • 188 mg vápníku,
  • 1,5 mg mědi,
  • 2,0 mg manganu,
  • 2,5 mg zinku,
  • 680 mg draslíku,
  • vitamin B1,
  • železo,
  • kyselinu folovou,
  • tokoferoly
  • a rostlinné steroly.

Mají vysoký obsah nenasycených tuků. Energie obsažená ve 100 g představuje 2870 kJ. Jsou dobře stravitelné, a to díky vysokému obsahu vlákniny. Působí preventivně proti střevním parazitům. V lidovém léčitelství se lískový olej používal proti tasemnici.

Lískový olej se používá i dnes v kosmetickém průmyslu a v malířství.

Své využití našly v lidovém lékařství i listy. Sbírají se na začátku léta a připravuje se z nich odvar který se používá při onemocnění močových cest a trávicího traktu, nadýmání i průjmu.

Související

Váš názor