Domů » Litá buchta na plech

Litá buchta na plech

od jezzina

Když se řekne litá buchta, není tím míněn přesný recept, ale charakter těsta. Proto mohou mít lité buchty nejrůznější podobu. Může se jednat o litou buchtu kynutou, ale také o perník, piškot nebo zákusek z třeného těsta. Lité buchty mají domácí pekařky rády – moučník z litého těsta nedá žádnou velkou práci a při dodržení receptury je dobrý výsledek skoro vždy zaručen.

Litá buchta na plech. Ale jaká?

Lité buchty jsou zhotoveny z těsta takové konzistence, že před pečením musí na lít na plech nebo do formy. Podle tvaru plechu/formy pak může lití buchta dostat další obecné označení:

  1. koláč, když se jedná o plochou formu kruhového tvaru a porcují se z něj kruhové výseče,
  2. nebo řezy, když se litá buchta peče na plechu hranatém a porce se krájí na porce obdélníkové nebo čtvercového tvaru (řezy).

Druhy litých těst

Lité těsto může být různého druhu:

  • perníkové,
  • třené s kypřicím práškem,
  • třené bez kypřicího prášku,
  • piškotové,
  • ovocné (třeba se strouhanými jablky nebo s cuketou, hruškami a podobně),
  • nebo i lité těsto kynuté.

Litá těsta mohou mít ještě podobu bublaniny s ovocem nebo se do nich zasyrova lije tvaroh (vznikne efekt lidově zvaný „prošívaná deka“).

Lité buchty se porcují přímo na plechu. Aby se porce při pečení na plech nepřilepily, musí se plech předem vymazat tukem a vysypat jemnou strouhankou nebo naopak hrubší moukou, anebo se plech musí vyložit pergamenem na pečení.

Litá buchta na plech: Recepty

Kynuté lité těsto

  • 250 ml mléka, 250 g polohrubé nebo hrubé mouky, 20 g droždí (půl kostky), 1 celé vejce, půl čajové lžičky soli, 25 až 30 g cukru, 4 lžíce oleje.
    Příprava: Mléko ohřejeme na asi 35 °Celsia, rozpustíme v něm droždí a vmícháme všechny ingredience. Metlou nebo kvedlačkou ručně rozmícháme. Necháme asi 40 minut kynout. Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na povrch těsta poklademe nebo nasypeme ovoce. Je možno ovoce ještě posypat drobenkou. Vložíme do trouby předehřáté na 220 °Celsia, teplotu hned stáhneme na 180 a pečeme asi 30 minut.

Litá bublanina podle M. D. Rettigové

  • 120 g másla, 120 g cukru, 3 vejce, citronová kůra, skořice, 1/8 l mléka, 180 g strouhanky, 500 g šťavnatého ovoce, tuk na formu.
    Příprava: Strouhanku navlhčíme mlékem a za občasného promíchání necháme nabobtnat. Máslo se žloutky a cukrem utřeme do pěny, okořeníme skořicí i citronovou kůrou a promícháme s připravenou houskou. Hmotu zlehčíme tuhým sněhem z bílků, urovnáme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy a hustě poklademe ovocem.
    Bublaninu upečeme ve středně vyhřáté formě a ještě horkou pocukrujeme.

Litá třená bublanina bez prášku do pečiva

  • 150 g polohrubé mouky , 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 vejce, vanilinový cukr, 500 g ovoce.
    Příprava: V misce třeme změklé máslo nebo rostlinný tuk na pečení společně s cukrem a žloutky. Třeme poctivě vařečkou a opravdu až do pěny. Z bílků si ušleháme pevný sníh a postupně jej přidáváme střídavě s moukou do utřeného tuku. Menší plech, ve kterém budeme bublaninu péci, si vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Navrch poklademe ovoce. Když je ovoce přezrálé a vlhčí, můžeme je nejdříve lehce obalit v hrubé mouce a potom teprve položit na připravené těsto. Použijeme-li větší ovoce (např. meruňky), potom ho nejdříve rozkrájíme na menší kostičky a také obalíme v hrubé mouce.
    Moučník vkládáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme dorůžova.
    Po zchladnutí pokrájíme a můžeme i pocukrovat moučkovým cukrem.

Piškotová bublanina s malinami

  • 4 vejce, 100 g cukru, 30 g másla, 130 g polohrubé mouky.
    Příprava: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a ušlehaný sníh. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Těsto vlijeme do pekáče a posypeme malinami.
    Upečeme při teplotě 180 stupňů Celsia.

Jahodová bublanina

  • 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, půlka balíčku kypřicího prášku do pečiva, 500 g jahod nebo ovoce podle obliby a sezóny.
    Příprava: Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky s cukrem našleháme, přidáme sníh z bílků, mouku, kypřicí prášek a vše znovu našleháme. Těsto vylijeme do vymazané formy (na plech, pekáč) a hustě zasypeme očištěným a vypeckovaným ovocem. Dáme do předehřáté trouby (150 °C) a pečeme zhruba 20 minut. Špejlí po deseti minutách vyzkoušíme tuhost pečeného těsta.

Litá pudinková buchta s jablky

  • Jedna a čtvrt skleničky cukru krupice, půl skleničky oleje, jednu skleničku mléka, tři žloutky, ze tří bílků sníh, jeden prášek do pečiva, sáček vanilkového cukru, jeden kakaový pudink, tři skleničky polohrubé mouky a špetka soli, jablka a jádra vlašských ořechů.
    Příprava: Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ořechy pomeleme na strojku na větší kousky. Cukr včetně vanilkového a žloutky s olejem našleháme, přidáme i trochu mléka. Pudink s moukou a práškem do pečiva v sypkém stavu promícháme a pak zašleháváme dohromady se žloutky a cukrem, podle potřeby přidáme zbytek mléka. Nakonec lehce vmícháme sníh.
    Těsto nalijeme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný pekáč. Povrch posypeme jednou vrstvičkou ořechů, poklademe kostičky jablek a navrch dosypeme zbytek ořechů.
    Pečeme v mírně vyhřáté troubě při teplotě 150 až 200 °C po dobu 30 až 40 minut.

Litá pudinková buchta na plech – dia

  • 100 g tuku na pečení, nekalorické náhradní sladidlo vhodné pro pečení (místo 120 g cukru), 4 žloutky, 10 g rozinek, 250 g hladké mouky, 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí (40 g), 1/2 balíčku kypřicího prášku, 1 dl mléka, 4 bílky, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.
    Příprava: Změklý tuk rozetřeme se sladidlem, postupně všleháme žloutky a vše napěníme. Do směsi vmícháme rozinky, mouku prosetou s pudinkovým a kypřicím práškem, mléko a vše lehce promícháme. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vytřený tukem a vysypaný moukou a vložíme do středně vyhřáté trouby (200 °Celsia).

Lité těsto na perník I.

  • 3 hrnky mouky hladké nebo polohrubé, 1 hrnek oleje, 1 hrnek cukru, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vejce, případně 3 lžíce kakaa.
    Příprava: Smícháme mouku s cukrem a s kypřícím práškem. Přilijeme mléko, olej a rozklepneme jedno celé vejce.  Umícháme v hladké těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a moukou nebo strouhánkou vysypaný plech. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Vychladlý perník polijeme polevou a když ztuhne, nakrájíme perník na kousky.

Lité těsto na perník II.

  • 450 g hladké nebo polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do perníku, 250 g cukru, 200 ml mléka, půl Héry (rozpuštěné) nebo 150 ml oleje, 1 až 2 celá vejce, případně 2 až 3 lžíce kakaa.
    Příprava: Sypké suroviny smícháme, přidáme mléko, tuk, vejce a rozmícháme. Rozetřeme na vymazaný a moukou nebo strouhánkou vysypaný plech a při 180 stupních upečeme.

Perník na plech, lité základní těsto III.

  • 650 g polohrubé mouky, 250 g krupicového cukru, 1,5 obyčejného prášku do pečiva, 3 vrchovaté lžíce kakaa, 1 rovná kávová lžička mleté skořice.
    Příprava: Vše smícháme a přidáme ještě 2 vejce, 12 lžic oleje a vodu podle potřeby, mléko není nutné. Zaděláme rychle v hustší směs a rozprostřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme při 150-170 stupních asi 30 minut.

Související

Váš názor