Majoránka zahradní je voňavá teplomilná rostlina, pocházející ze Středomoří. U nás vymrzá a musí se tedy každé jaro znovu vysévat. Lze ji pěstovat na záhonku, ale i v květináči za oknem nebo na balkóně. Během vegetace sklízíme dvakrát až třikrát, vždy před květem a nejlépe za poledne. Sklizenou nať majoránky používáme čerstvou, a nebo ji sušíme do zásoby. Česká kuchyně by bez majoránky neměla tu správnou chuť a vůni.
Majoránka zahradní
Majoránka zahradní (Majorana horthensis) se vyskytuje v našich zahradách od starověku. Pěstujeme ji jako jednoletou rostlinu. Tvoří 25 až 30 centimetrů vysoké polodřevnaté keříky. Listy jsou vejčité, šedě plstnaté. V červnu a červenci rozkvétá narůžovělými květy.
Pěstování majoránky
- Majoránka vyžaduje slunnou teplou polohu a dobrou humózní půdu.
- Semena vyséváme v březnu do poloteplého pařeniště rozhozem a po výsevu povrch půdy jemně přimáčkneme. Semena po výsevu nezasypáváme.
- Jakmile sazeničky vzrostou, vysazujeme je koncem května na záhon na vzdálenost 20 krát 15 cm.
- Můžeme též vysévat na záhon přímo. Rostliny pak musíme vyjednotit.
- Semena se vysejí v dubnu v teple, ven sázíme až po jarních mrazících po pěti až šesti 15 cm od sebe.
- Sazenice se vyplatí koupit.
- Nejlépe roste ve skutečně kvalitní zemině s kompostem (půl na půl).
- Majoránka nemá ráda zimu a tak ji, pokud je v květináči, přenášíme při chladnech do bytu.
- Mladé rostliny si potrpí na pravidelnou a dostatečnou zálivku.
- Odrostlejší keříky majoránky snesou i trošku sucha.
Slizeň majoránky
- Sklízíme zelené lupínky nebo dvakrát do roka celou nať, kterou usušíme. Nadzemní část sklízíme a sušíme již počátkem léta, dříve, než majoránka vykvete. Odřezáváme ji asi šest centimetrů od země, rostlina opět obrazí a na podzim nám poskytne druhou bohatou úrodu. Znalci doporučují sklízet v pozdních odpoledních, kdy je v rostlině nejvyšší obsah aroma.
- Máme-li majoránku v květináči, poroste celou zimu, ale již nekošatí a nenasadí nové výhonky.
- Když na podzim vytrháme celé rostliny, svazujeme je do svazečku a sušíme pozvolna na stinném vzdušném místě, aby aroma nevyprchalo. Ze suchých rostlin otrháme lístky a květy, stonky vyhazujeme.
- Uchováváme v uzavřené nádobě nebo papírovém, eventuálně látkovém sáčku.
Použití majoránky
Majoránka podporuje trávení, tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá při nervových slabostech a nemocech z nachlazení. Působí proti nadýmání a střevní kolice. Nálev: Tři gramy majoránky spaříme půllitrem vody a pijeme obvykle dva šálky denně.
V kuchyni je majoránka výborným kořením jak do polévek, tak i na různá masa, přidává se do karbanátků, dává se do uzenin a jitrnic.
Víte, že…
… z majoránky byl prý kdysi připravován nápoj lásky?
… tato nejhojněji pěstovaná bylina je původem ze severní Afriky, z Asie a jižní Evropy?
Foto: sxc.hu