Domů » Moučníky na plech: Hrníčkové recepty

Moučníky na plech: Hrníčkové recepty

od jezzina

Odměřování surovin místo vážení je sice ve světě –hlavně v zámoří – naprosto běžné, u nás se dutými mírami odměřuje stále jako alternativa k vážení. Když na konci minulého tisíciletí vyšla kuchařská kniha, v níž nebyly jiné recepty, než „hrníčkové“ dlouhou dobu se držela na špičce nejprodávanějších knih. Nabízíme několik receptů na „hrníčkové moučníky na plech.“ Sice ze zmiňované knihy nepocházejí, ale jsou vyzkoušené. Jsou mezi nimi i dva recepty na hrníčkové moučníky ze sójové mouky, jeden je čistě bezlepkový.

Moučníky na plech: Hrníčkové recepty

Základní jednoduchý litý moučník

  • Potřebujeme 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 balíčku prášku do pečiva, strouhanou citronovou kůru. V míse smícháme všechny uvedené suroviny a těsto vlijeme na vymazaný a moukou nebo strouhánkou vysypaný plech.
    Ve středně vyhřáté troubě upečeme.

Hrníčkový moučník bez vážení – pro začátečníky

  • Do mísy dáme 3/4 hrnečku práškového cukru, tři vejce i s bílkem, 1/2 kostky tuku – například Héru, jeden vanilkový cukr, dva hrnky polohrubé mouky, jeden hrnek mléka, jeden kypřící prášek do pečiva, rozinky nebo oříšky, a kdo chce, tak trochu rumu. Po zpracování nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v troubě 15 až 20 minut.
    Když se okraje odlepují od plechu, je moučník hotový. Prochladlý moučník můžeme dozdobit polevou. Nakonec nakrájíme na řezy.
  • Další recepty na řezy na plech najdete ZDE.

Hrníčková  buchta s vitacitem

  • 2 hrnky polohrubé mouky, 1 a půl hrnku moučkového cukru, 4 vejce, 1 hrnek vlažné vody, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíci kakaa.
    Příprava: Suroviny smícháme v míse. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v troubě. Necháme vychladnout a pak natřeme krémem.
    Krém: Utřeme 2 netučné tvarohy, 250 g másla nebo rostlinného másla na krémy, trochu mléka, 6 lžic moučkového cukru, 3 lžíce rumu.
    Poleva: Navrch koláče dáme různé ovoce a nakonec polijeme polevou uvařenou z 3/4 l vody, 1 vitacitu (malina, jahoda), 2 balíčků vanilkového pudinku, 200 g cukru. Necháme ztuhnout v chladničce a pak teprve krájíme.
    Moučník můžeme ozdobit ovocem a šlehačkou.
  • Další recepty na buchtu s tvarohem na plech najdete ZDE.

Jablkový mřížkový koláč

  • 125 g Héry, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1/2 balíčku kypřicího prášku, 700 g oloupaných jablek bez jádřinců, 3 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce rozinek, vanilkový cukr, skořice.
    Příprava: Plech na pečení silně potřeme tukem. Hrubou a polohrubou mouku, kypřicí prášek a moučkový cukr smícháme v misce a polovinu směsi rozložíme do připravené formy, pokropíme částí rozehřáté Héry, poklademe plátky jablek, posypeme krystalovým cukrem, rozinkami, vanilkovým cukrem a skořicí.
    Z odloženého těsta vyválíme placku, nařežeme na pásky a nimi moučník do mřížky pokryjeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
  • Další recepty na jablkové koláče na plech najdete ZDE.

Kostarický vánoční koláč

  • 3 hrnky hladké mouky, 2 kávové lžičky sody, 2 kávové lžičky skořice, 1 kávovou lžičku soli, 1,5 hrnku cukru, 1,5 hrnku oleje, 3 vejce, 3 hrnky strouhané mrkve, půl hrnku rozinek, půl hrnku ořechů, 1 hrnek kandovaného ovoce, čtvrt hrnku bílého rumu nebo koňaku.
    Příprava: Nastrouháte nahrubo mrkev, zvlášť vyšleháte cukr s olejem a přidáváte vejce. Přilijete rum a vmícháte mouku. Nakonec vsypete ořechy, kandované ovoce a rozinky obalené v mouce.
    Pečete v moukou vysypaném pekáčku 40-45 minut.

Sójové řezy

  • 1 hrnek hladké sojové mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukru (může být i polovina), 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 5 lžic oleje, 1-2 vejce, 2 lžíce kakaa.
    Příprava: V míse smícháme oba druhy mouky s cukrem a práškem do pečiva, rozklepneme vejce, přidáme olej a za stálého míchání přiléváme mléko. Do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku nalijeme polovinu těsta. Druhou polovinu obarvíme kakaem a přidáme do pekáčku. Pečeme nejméně 1/2 hodiny a špejlí zkontrolujeme zda je propečené.
    Krájíme na řezy.

Bezlepkový sójový moučník

  • Půl hrníčku sójové mouky hrubé, půl hrníčku sójové mouky hladké, půl hrníčku bramborového škrobu, 1 hrníček cukru, 1 kypřicí prášek do pečiva (bez mouky), 2 vejce, čtvrt hrníčku oleje, půl balíčku vanilkového cukru, 1 hrníček sójového mléka (rozpuštěného sušeného) a 1 lžíce instantní kávy.
    Příprava: Všechny přísady spojíme, promícháme a pečeme asi 1 hodinu v mírně vyhřáté troubě. Na ochucení lze také použít kakao, případně kypřicí prášek do perníku.

Prošívaná deka

  • 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek pískového cukru 1/2 hrnku oleje 1/2 hrnku vlažné vody 3 celá vejce 1 prášek do pečiva 3-4 lžičky kakaa. Na náplň: 2 tvarohy 2 žloutky 1/2 vanilkového pudinkového prášku pískový cukr podle chuti vanilkový cukr mléko citrónová kůra.
    Příprava: Vejce, olej, cukr a vodu ušleháme v mixéru, přidáme mouku s práškem do pečiva a vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto rozetřeme na plech se zvýšenými okraji.
    Naplníme zdobicí sáček (nebo mikrotenový sáček s ustřiženým růžkem) tvarohovou náplní. Na těsto uděláme tvarohové mřížky a upečeme v předehřáté troubě.

Související

Váš názor