Nakládaný sladkokyselý květák vždy platil, a stále platí za lahůdku. V posledních letech se s ním však příliš nesetkáváme v obchodech, jak před časem bývalo docela běžné. Ale to nevadí, protože nakládaný květák si můžeme připravit doma. Je to jednoduché. A objeví-li se na trhu květák za příznivou cenu, není na co čekat. Jak doma naložit květák do sladkokyselého nálevu?
Obsah článku
Sladkokyselý naložený květák
Květák nakládáme tehdy, když ho máme přebytek (sami jsme pěstitelé), a nebo když má květák na trhu výhodnou cenu. Na nakládání se hodí i menší i méně kvalitní květáky.
- Květák můžeme nakládat samotný,
- ale výborně chutná v zeleninových směsích a čalamádách.
Květák nakládáme do spíše sladšího nálevu. Když použijeme nálev, který máme zaručeně vyzkoušený při nakládání okurek, bude květák po rozležení příliš kyselý. Proto si zahrádkáři a lidé, kteří mají v zavařování zálibu, předávají recepty na nálevy, které jsou určeny speciálně pro nakládaný květák. Jestliže chceme použít pro nakládání květáku průmyslově připravené sypké směsi na zavařování zeleniny, přidáme o něco víc cukru (nebo sladidla) než návod uvádí.
Lehké předvaření zabrání kvašení
Květák před nakládáním vždy trochu ovaříme. Nepředvařený květák je jednak „houževnatý“, jednak snadněji podléhá zkáze (někdy začne kvasit). Vodu na vaření květáku osolíme lžičkou soli. Aby květák zůstal bílý, přidáme do vody na špičku nože kyseliny citronové nebo trochu citronové šťávy. Květák „obváříme“ tak dvě minuty. Pak vodu slijeme a květák zchladíme studenou vodou.
Samotný květák, nebo ve směsi
Ovařený květák rozebereme na malé růžičky, které ekonomicky skládáme do sklenic. Nebo větší růžičky citlivě přeřízneme. Můžeme nakládat jen květák samotný nebo do něj můžeme přidat i jiné druhy zeleniny:
- ředkvičky (ty je také nutno předvařit), maličké okurky, feferonky, mladý hrášek, křehké fazolové lusky, cibuli.
- I když chceme mít květák samotný, chuťově získá, když do každé sklenice dáme čtyři kolečka syrové mrkve, feferonku, dva řezy křenu a pár plátků cibule.
Nálevy na květák (možné tipy)
- Svaříme 2/3 litru vody, 1/3 litru octa, 30 gramů soli, 50 gramů cukru (nebo odpovídající množství umělého sladidla), dva rozlámané bobkové listy, půl lžičky hořčičných semínek, pět celých pepřů, snítku šalvěje.
Nálev pět minut sváříme. Koření rovnoměrně rozdělíme do sklenic.6 - Svaříme 1,5 litru vody, 0,5 litru octa, 30 kostek cukru, 30 kuliček pepře, 10 hřebíčků, pět kuliček nového koření, šest bobkových listů (natrhat), dvě velké lžíce soli, jedna malá lžička hořčičného semínka.
Květák zalijeme nálevem a sterilizujeme 25 až 30 minut při 80 stupních Celsia.
Nálev připravit přímo do jedné sklenice (0,7, velká zavařovačka).
- Na dno dáme tři lžíce cukru, jednu lžičku soli, jeden bobkový list, kousek kopru, jeden hřebíček, jednu kuličku nového koření, dvě kuličky pepře, na špičku lžičky hořčičného semínka, kolečko cibule a čtyři kolečka mrkve.
Sklenici naplníme květákem, přidáme 100 ml octa a dolijeme vodou, zavíčkujeme a roztřepeme tak aby na dně nezůstal nerozpuštěný cukr. Sterilujeme na 85 °C po dobu 20 minut, poté hned vyndáme z hrnce.
Použití sterilovaného květáku
- Sterilovaný květák podáváme tehdy, když bychom chtěli k pokrmu podat jinou kyselou zeleninu: (Okurky, papriky, řepu…)
- Nebo můžeme sterilovaný květák použít jako nakyslou složku do salátů (bramborových, luštěninových…)
- Celistvé růžičky poslouží jako chutná a dekorativní surovina ve studené kuchyni (na obložené chlebíčky, studené salátové a nářezové mísy, aspiky, obložené talíře, jednohubky).