Domů » Nemoc dna: Dieta a její léčba

Nemoc dna: Dieta a její léčba

od jezzina

Pakostnice neboli dna (podagra, gicht) opět zaznamenává růst. Před lety se značně vyskytovala u lidí bohatých, kteří se neomezovali v konzumaci masa. Její podstata spočívá v tom, že se v těle zadržují soli kyseliny močové v tkáních a v kloubech místo toho, aby močí se vyplavily z těla ven, zůstávají v těle a způsobují úporné bolestivé záchvaty. Co je součástí léčby? Především absence těžkých masitých pokrmů zvláště vnitřností, klobásek, salámů, tlačenek a jaternicového prejtu. Vysadit se musí i alkohol. Dna je nemoc porušené výměny látkové a často bývá provázena cukrovkou. Nechte se proto řádně vyšetřit a okamžitě začněte uplatňovat střídmou životosprávu s dostatečným pohybem. Zároveň si pořiďte pohodlnou obuv, která vám pomůže odstranit bolesti v chodidlech.

Co způsobuje dnu?

Uratická artritida nebo-li dna je kloubní onemocnění, které je způsobeno poruchou metabolismu. Jde hlavně o vylučování kyseliny močové, která v lidském organismu vzniká jako konečný produkt odbourávání nukleových kyselin. Močová kyselina se v podobě drobných krystalků ukládá do kloubů i dalších vnitřních orgánů a poškozuje je.

Jak se dna projevuje?

Klasický projevem je dnavý záchvat. Ten se často projeví v noci a většinou zachvátí palec nohy. Postižený kloub značně bolí a je zarudlý. Později začínají bolet i velké klouby a rovněž se objevují bolesti revmatického charakteru, dále se přidávají zažívací potíže, mohou se objevit i bolesti hlavy aj. Léčba spočívá především v dodržování diety.

Dna: Dieta je základem léčby

  • Lidé se sklonem ke dně by proto měli trvale dodržovat přísnější stravovací režim, zejména striktně vynechat ty potraviny, po nichž dochází k zhoršení zdravotních potíží. V průběhu nemoci je třeba hodně pít, abychom ochránili ledviny.
  • Dále je vhodné zbavit organismus všech nežádoucích usazenin a toxických látek. Za tímto účelem můžeme pít čaj z kopřivy nebo z přesličky rolní, popřípadě směs ze stejných dílů obou bylinek ještě doplníme natí vřesu a řepíkem lékařským. Čaj se pije nejméně po dobu 10 dnů. Větší množství v dopoledních hodinách. V průběhu pití čistícího čaje se může objevit dočasné zhoršení potíží. Mohou začít bolet velké klouby, záda a objevují se i bolesti v kříži. Tyto bolesti jsou známkou toho, že se organismus začíná čistit, a po třech čtyřech dnech většinou zcela odezní. Po uvedené době mizí obvykle i původní zdravotní potíže. Nemocný se cítí velmi dobře, má pocit, že je zase v pořádku.Tento subjektivní vjem je sice na místě, ale neznamená v žádném případě totéž co uzdravení. Potíže se vracejí, jakmile dojde k dietní chybě, po požití silné kávy, sklenky alkoholu.
  • Krátkodobá šestatřicetihodinová hladovka, při níž pijeme 1,5-2 litry kopřivového čaje za den, může způsobit, že se okamžitě cítíme mnohem lépe – mizí bolesti hlavy, bolesti v kříži (důsledek vyloučení škodlivin ledvinami a jejich následná harmonizace), tiší se žaludeční nevolnost a zlepšuje se nálada. Lidé trpící dnou by si měli alespoň 1x za deset dnů dovolit krátkodobou hladovku. I když se přesvědčí o její užitečnosti již po prvních 36 hodinách, opakovaný půst jim může navrátit ztracený pocit vnitřního komfortu na delší dobu.

Související

Váš názor