Z teplomilných zelenin mají okurky u nás nejdelší pěstitelskou tradici, ty nejznámější, znojemské, již od 17. století. Dostaly se k nám z Balkánu a Uherska, kam se dostaly nejspíš ze severní Indie, odkud pocházejí. Na českých zahrádkách zdomácněly – pěstují se na záhonech, ve fóliovníkách či ve sklenících.
Okurky jsou náročné na teplo a vzdušnou vlhkost. Při pěstování na venkovních záhonech vyžadují teplou, slunečnou a proti větru chráněnou polohu. Kromě kuchyňského využití se okurky uplatňují i v lidovém lékařství.
Okurky potřebují teplo
Okurky původně pocházejí ze severní Indie: z oblasti Íránu okurky skleníkové, oblast Afganistánu byla podle odborníků místem původu dnešních nakládaček. Jako kulturní rostlinu ji lidé znají již pět tisíciletí.
Okurkám se nejlépe daří na záhonech se středně těžkou půdou, bohatou živinami a humusem, která se dobře zahřívá. Půdy těžké a vlhké jsou pro okurky nevhodné, protože jsou studené, okurky na nich špatně rostou a málo plodí.
Co okurkám prospívá
Chceme-li urychlit vývoj rostlin a docílit dřívější sklizně, vykopeme středem záhonu příkop široký 40 a hluboký 30 centimetrů. Do něj našlapeme zapařený hnůj. Velmi vhodná je i tráva, kterou jsme nechali několik dní po posečení zapařit na hromadě nebo v jutových pytlích. Při šlapání do příkopu ji pohodíme menším množstvím cereritu, aby rostliny měly zásobu živin. Na hnůj nebo trávu přihrneme zem vykopanou z příkopu a upravíme ji do podélného mírně prohloubeného „hrobku“. Jeho středem vysejeme do hloubky dva až tři centimetry v jedné řadě na vzdálenost 20 centimetrů od sebe po dvou až třech mírně naklíčených semenech.
Na větrném místě je vhodné vysadit na návětrné straně záhonu kulisu z kukuřice, slunečnice, topinamburů, rajčat nebo vyšších květin – trvalek.
Výsev okurek nakladaček
Zahradníci radí, že nejlepší je tři čtyři roky staré osivo hybridních odrůd odolnějších proti plísni okurkové (například Regina F1, Nora F1, Anuschka F1 a jiné).
- Pro lepší vzcházení a počáteční růst je doporučováno přikrýt záhon bílou netkanou textilií, kterou při krajích záhonu přichytíme k zemi háčky vyrobenými z drátu, nebo zatížíme kameny, tyčemi.
- Jakmile rostlinky vzejdou a vytvoří první pravý lístek, sundáme přikrývku a rostlinky vyjednotíme, aby v každé skupince zůstala jen ta nejsilnější.
- Při chladném počasí záhon opět přikryjeme netkaným textilem, který sundáme až po trvalém oteplení.
- Záhon můžeme též pokrýt černou netkanou textilií nebo fólií a do otvorů, udělaných do nich na vzdálenost 20 centimetrů ve tvaru kříže, čtverce nebo kruhu, naset semena nebo vysadit předpěstované sazenice okurek. V tomto případě můžeme nechat na záhonu přikrývku, která brání růstu plevelů pod ní, po celou dobu vegetace.
- Na záhonech, kde je přikrývka půdy jen v počátečním chladnějším období, půdu po jejím sundání mělce kypříme. Děláme to opatrně, protože okurky mají kořeny blízko pod půdním povrchem.
- Přitom zem přihrneme ke kořenovým krčkům rostlin, čímž je chráníme před hnilobou.
- Současně odstraňujeme plevel a podle potřeby zavlažujeme a přihnojujeme 0,1 % roztokem vícesložkového hnojiva.
Zálivka okurek
Zavlažujeme zásadně konví bez růžice ke kořenům rostlin. To je preventivní ochrana proti plísni okurkové, která napadá především rostliny s dlouhodobě ovlhčenými listy. Aby rychleji po dešti nebo rose osychaly, vyvazujeme výhony okurek do svislé polohy k provazu nebo drátu napnutému nad středem záhonu.
Sklizeň okurek
Plody sklízíme při jejich optimální velikosti dva až třikrát do týdne. Při nebezpečí plísně okurkové stříkáme porost kuprikolem nebo jiným z řady povolených přípravků. Vždy však musíme respektovat počet povolených postřiků a ochrannou lhůtu, které jsou uvedeny na etiketě přípravku. Za deštivého počasí je vhodné umístit nad záhonem okurek tunelový fóliový kryt bez bočních stěn, aby včely mohly létat dovnitř a opylovat květy.
Okurky prospívají zdraví
Kromě kuchyňského využití se okurky uplatňují i v lidovém lékařství, mají mírně projímavé účinky a čistí pleť. To dokazovaly krasavice již ve starověku, když se koupaly v okurkové šťávě. Také u nás se první slupky z okurek přikládají na obličej. Je ovšem pravdou, že okurky obsahují velké množství vody a jen nepatrně dalších látek. Mají i velmi malou kalorickou hodnotu, což je výhodné při snižování nadváhy.
Foto: sxc.hu