Trápí vás popraskané ruce? Kůže je vysušená, hrubá a vůbec nevypadá pěkně? Jak se popraskaných rukou zbavit?
Krásné a upravené ruce jsou snem každé ženy a dívky. Jenže ruce často velice trpí – v zimě je vystavujeme mrazu a kůže je vysušené, ačkoli si je pravidelně mažeme. Do toho občas uklízíme, myjeme nádobí a jsme líné vzít si ochranné rukavice. Na jaře přijde práce na zahrádce a koupání, které ruce také vysušuje…
Je zřejmé, že pokud o své ruce nebudeme láskyplně pečovat, nemůžeme se divit, že budou popraskané a nevzhledné.
Popraskané ruce? Výživný krém je základem!
V boji proti popraskané kůži rukou má nezastupitelnou roli výživný krém. Rozhodně se vyplatí investovat do kvality. Popraskaným rukám je třeba dodat hodně živin a „promastit je“. Osvědčenou klasikou je Nivea v modré tradiční krabičce. Zaručené účinky má také Indulona, i když ta nemusí zrovna všem „vonět“. Jde o záležitosti, které jsou finančně velmi přijatelné.
Starší dámy možná budou chtít investovat do lepších výživných krémů, které si poradí nejen s popraskanýma rukama, ale zároveň mají i bělící účinky a pomáhají bojovat proti tzv. stařeckým skvrnám, které trápí řadu žen.
Domácí recepty proti popraskaným rukám
Zvláště v zimě – ale například i po náročné práci na zahradě – dopřejte svým rukám výživnou kůru. Nemusíte si kupovat drahé prostředky, stačí, když zajdete do spíže. V hrnečku si ohřejte trochu levnějšího olivového oleje a ruce si do lázně ponořte asi na deset minut.
Jinou variantou je medová lázeň. Do hrnku dejte plnotučné mléko a rozehřejte v něm dvě polévkové lžíce medu. Ruce do lázně ponořte na deset minut.
Na noc ruce dobře nakrémujte a natáhněte si starší rukavice. Možná je nevydržíte mít na rukou celou noc, ale ráno určitě uvidíte, jak vaše popraskané ruce „ožily“.
Heřmánková a měsíčková mast
Krém na popraskané ruce si můžete také vyrobit doma. Vypěstujte si heřmánek nebo měsíček, popřípadě si kupte sušené bylinky v lékárně. Zde také pořídíte základ pro masti (vazelínu). Místo něho můžete použít také sádlo, ze kterého naše prababičky běžně vyráběly masti. V 500 g sádla rozpusťte asi dvě hrsti bylin, povařte na mírném ohni a nechte odstát do druhého dne. Pak opět převařte, přeceďte a nechte ztuhnout. Uchovávejte v lednici.