Domů » Rajská omáčka z protlaku

Rajská omáčka z protlaku

od jezzina

Rajská omáčka je stálice ve všech provozovnách veřejného stravování. Rádi si ji připravíme i doma. Rajskou omáčku sice můžeme dělat z čerstvých rajčat, ale běžnější je pro její přípravu používá rajský protlak. Při domácí výrobě rajské omáčky někdy nemůžeme docílit té správné chuti, kterou máme „na patře“ z jídelen či restaurací. Proto nabízíme originální recept na rajskou omáčku z protlaku a dále několik dalších receptů na rajskou omáčku z protlaku – jako možnou alternativu.

Rajská omáčka je zdravá

Rajčata obsahují lykopen -přírodní pigment, který rajčatům dodává jejich typickou červenou barvu. Tato látka má však i jinou schopnost. Regeneruje buňky, působí příznivě na vývoj tkání a sliznic a působí proti degenerativním chorobám. Před časem bylo v rozsáhlém pokusu prokázáno, že vyšší hladina lykopenu v krvi snižuje riziko infarktu. Kromě čerstvých rajských jablíček se lykopen vyskytuje i v produktech z nich vyrobených – v kečupu, protlaku a rajské omáčce. V protlaku dokonce v pětkrát větším množství než v syrové zelenině. Studie téměř padesáti tisíc zdravotnických odborníků zjistila, že kdo konzumuje rajčata a výrobky z nich častěji než dvakrát týdně, je až o jednu třetinu méně vystaven riziku rakoviny prostaty. Lykopen může působit také jako ochrana před nádory trávicího traktu, plic, prsu, rakovinu dělohy, děložního čípku či rakoviny kůže. Tyto závěry se ale podle výsledků výzkumů netýkají kuřáků.

Rajská omáčka z protlaku

Rajská omáčka „originál“

  • 150 g rostlinného másla, 34 g cibule, 96 g směsi kořenové zeleniny, 4 g „divokého“ koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), 2 g celé skořice, 150 g hladké mouky, 400 g rajského protlaku, 45 g celého citronu, 1 l hovězího vývaru, 30 g soli, 20 g octa, 150 g cukru.
    Příprava: Na horkém tuku mírně osmahneme oloupanou, na tenké plátky nakrájenou cibuli a očištěnou zeleninu. přidáme divoké koření a rozlámanou skořici, přisypeme mouku a připravíme světlou zásmažku.
    Do hotové zásmažky přimícháme rajčatový protlak, zalijeme chladným vývarem, pečlivě rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme na plátky nakrájený citron a za občasného zamíchání vaříme nejméně jednu hodinu.
    Provařenou omáčku dochutíme solí, octem, cukrem, znovu krátce provaříme a procedíme hustým cedníkem.

Upozornění: tento recept je z profesionální knihy receptur, proto je množství vypočítáno na deset porcí. Na jednu porci je počítáno 150 g hotové omáčky. Na druhou stranu – litr a půl dobré rajské omáčky se bez problémů spořádá i ve větší domácnosti.

Jednoduchá rajská omáčka

  • 5 dkg másla nebo rostlinného tuku, 6 dkg mouky, větší cibule, 5 lžic rajčatového protlaku, 5 zrnek pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, sůl, asi dvě lžíce octa, lžíce cukru, l l vody.
    Příprava: Na tuku zpěníme cibuli, zasypeme moukou a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji vodou a povaříme společně s kořením asi dvacet minut. Procedíme a do vařící omáčky rozmícháme rajský protlak. Podle chuti okyselíme a přisladíme. Necháme přejít varem a odstavíme. Omáčku můžeme zjemnit přidáním smetany. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami a přidáme nakrájené maso z polévky.

Špagety s rajskou omáčkou a sýrem

  • Balíček špaget, 1 lžíce rostlinného, másla, 10 dkg tvrdého sýra, sůl, 5 lžic rajského protlaku, 3 stroužky česneku, hladká mouka, šálek vody.
    Příprava: Špagety uvaříme ve slané vodě doměkka. Zatím rozpustíme na kastrolu máslo, přidáme rajský protlak, utřený česnek, tři kávové lžičky mouky, vše zalijeme šálkem vody a povaříme. Uvařené špagety promícháme s touto rajskou omáčkou a na talíři posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovými saláty.
    (Další recepty na přípravu špaget najdete ZDE.)

Těftěli v rajské omáčce

  • 300 g mletého masa, 1 žemle, 2 vejce, lžíce mouky, malá konzerva rajského protlaku, 1 dl smetany, lžíce mouky, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, kousek bobkového listu, lžíce kečupu, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 cibule.
    Příprava: Mleté maso osolíme, opepříme a promícháme s namočenou žemlí, vejci a lžící mouky. Tvoříme z něho kuličky o průměru 2 cm, které prudce opečeme v oleji. Pak je vyjmeme, na oleji osmažíme sekanou cibulku, zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme trochou vody a rajským protlakem. Do omáčky vrátíme kuličky masa, přidáme koření a společně dusíme 1/2 hodiny. Na závěr vmícháme smetanu a lžíci kečupu.
    Podáváme s těstovinami.
    (Další recepty na pokrmy z mletého masa najdete ZDE.)

Související

Váš názor