Domů » Řapíkatý celer: Recepty, jak se používá

Řapíkatý celer: Recepty, jak se používá

od jezzina

Na rozdíl od celeru hlíznatého se z řapíkatého celeru konzumuje jen nadzemní část – dužnaté a jemné řapíky. Ty se používají důkladně oprané buď syrové do různých salátů, nebo po tepelné úpravě. Řapíkatý celer má vynikající nutriční vlastnosti – podporuje trávení, obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, dále draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík, jód a zinek. Jediným problémem je, že se řapíkatý celer v české obchodní síti objevuje málo, a spíš jen ve velkých městských obchodech. Jestliže na řapíkatý celer „narazíme“, stojí za to ho koupit a vyzkoušet jej.

Řapíkatý celer v kuchyni

Řapíkatý celer nakrájený na jemné plátky se hodí do různých salátových kombinací. Kombinaci zajímavé chuti vytvoří například s jablky, rozinkami, ořechy a smetanou ochucenou citronem, solí a pepřem. Jindy můžeme vyzkoušet k jablkům ještě nastrouhat trochu křenu a přidat listový salát.

Řapíkatý celer: Recepty z celého světa

Jihoevropská inspirace

  • Na dovolené v Řecku nebo na Kypru jsme možná ochutnali tamější „vesnický salát“, podobný našemu šopskému. Rozdíl v chuti dělá právě řapíkatý celer, který je smíchaný s černými olivami, paprikami, rajčaty, okurkou a zeleným salátem.
    Můžeme si ho snadno udělat doma – přidáme ještě jemně nasekanou cibulku, lžičku kaparů, sýr fetta nebo balkánský, osolíme a zalijete olivovým olejem a octem.
  • Italského původu je recept na zapečený řapíkatý celer se šunkou a sýrem.
    Příprava: 600 gramů řapíkatého celeru nakrájíme na kousky dlouhé asi šest centimetrů, uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme okapat. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vyložíte zeleninou. Tu pak opepříme čerstvě nadrceným pepřem, posypeme nakrájenou šunkou, nastrouhaným sýrem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě.

Řapíkatý celer s batáty

  • Asi 400 gramů batátů uvaříme pod pokličkou – trvá to asi dvacet minut. Zatím oloupeme a nakrájíme na plátky dva stonky řapíkatého celeru, 1 menší jablko a 1 bulvu fenyklu.
    Příprava: Batáty po uvaření slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vše smícháme a zalijeme omáčkou. Na tu potřebujeme jednu malou šalotku, kterou jemně nasekáme a smícháme se lžičkou dijonské hořčice, špetkou cukru a 1 žloutkem. Pak přidáme 4 lžíce olivového oleje a 4 lžíce šlehačky.

Salát s řapíkatým celerem

  • Základem je hlávkový nebo ledový salát. Do něj přidáme rajčata, kukuřici a nakrájené stonky řapíkatého celeru.
    Příprava: Zeleninu zalijeme olivovým olejem nebo vinným, citronovým či jablečným octem. Nebo je možno připravit pikantní zálivku: Do misky dáme olej, nastrouháme trochu česneku, přidáme lžičku dijonské hořčice, vinný ocet, sůl, zředíme maličko vodou a dochutíme bílým pepřem.

Vegetariánské carpaccio

  • Potřebujeme: malou okurku, malou cuketu, středně velký banán, půl fenyklové bulvy nebo dva stonky řapíkatého celeru, malou červenou papriku, konzervu s hříbky, které jemně nakrájíme. Na zálivku: tři lžíce čerstvé citrónové šťávy, jednu lžíci kořeněného octa, sůl, pepř, čtyři lžíce olivového oleje.
    Příprava: Zeleninu nakrájíme na malé kousky, poklademe na čtyři talíře a zalejeme připravenou zálivkou. Hříbky servírujeme na talíři samostatně. Necháme odpočinout třicet minut. Před podáváním můžeme posypat sýrem a ozdobit čerstvými lístky bazalky.

Americký salát z kuřete a řapíkatého celeru

  • Potřebujeme pečená nebo grilovaná prsíčka většího kuřete, řapíkatý celer, hlávku salátu, majonézu, lžičku vinného octa, sůl a bílý pepř.
    Příprava: Kuře a celer nakrájíme na stejně velké nudličky, zakapeme octem, podle chuti osolíme, opepříme a promícháme s majonézou. Mísu vyložíme salátovými listy, na ně přijde připravený salát ozdobený srdíčkem hlávkového salátu.

Krémová polévka s řapíkatým celerem a brokolicí

  • 2 lžíce oleje, 1/2 menší cibule (oloupat, nakrájet), 1 stroužek česneku (utřít), 4 šálky brokolice (očištěné a nakrájené podle popisu), 2 menší brambory (oloupat, nakrájet), 4 čerstvé žampiony (očistit, nakrájet), 1/4 šálku řapíkatého celeru (nakrájet), 1 litr vývaru, 1/2 lžičky kari prášku, 1/8 lžičky pepře (čerstvě mletý), 3/4 šálku mléka (nebo 1/2 šálku smetany), sůl.
    Příprava: Ve větším hrnci rozehřejeme olej, zesklovatíme cibulku, přidáme utřený česnek a ostatní zeleninu. Mícháme asi pět minut, podlijeme vývarem, okořeníme, uvedeme do varu a na mírném ohni dusíme pod pokličkou doměkka (asi 20 minut). Pak vše rozmixujeme, zředíme mlékem nebo smetanou, znovu uvedeme do varu a odstavíme. Můžeme podávat s opečenými toasty nebo krutony.

Další recepty na brokolicovou krémovou polévku najdete ZDE.
Pro recepty na zapečenou brokolici klikněte ZDE.

Ilustrační foto: sxc.hu

Související

1 komentář

Anonym 3.6.2024 - 17.06

JÁ SI HO ODŠTAVNUJI

Reply

Váš názor