Domů » Slané dorty pro muže

Slané dorty pro muže

od jezzina

Proč někteří muži nemají rádi sladké? Jak jim potom mohou ženy upéct dort k svátku nebo k narozeninám, když předem vědí, že oslavenec sní jeden kousek ze zdvořilosti a pak se dortu ani nedotkne? Řešením je připravit pro muže slaný dort. Nabízíme několik vyzkoušených receptů na různé druhy slaných dortů. Koneckonců, nemusejí jenom pro muže.

Slané dorty pro muže

Aspikový sýrový dort

  • 350 g plátkového sýra (například eidam), 300 g šunky nakrájené na plátky, 400 g krémového sýra Lučina, 50 g másla nebo majonézy, 50 g želatiny, 20 g sterilovaných okurek, 20 g sterilované červené papriky a petrželová nať.
    Dortovou formu vylejeme polotuhým aspikem tak, aby se vytvořila vrstva si 5 mm silná, a necháme ji ztuhnout. Dno ozdobíme plátky okurek, řezy červené papriky, případně různými tvary vykrájenými z plátku sýra (srdíčka, lístky) a hvězdičkou z majonézy nebo másla. Ozdoby pokapeme aspikem a necháme znovu ztuhnout, aby se ozdoba upevnila. Poté střídavě klademe plátky sýra a plátky šunky pomazané lučinou. Vše zalejeme zbytkem aspiku a necháme v chladu ztuhnout.

Slavnostní dort s lučinou

  • 8 balíčků lučiny, 200 g šlehačky, sůl, bílý mletý pepř, 1 sklenku (240 ml) zelených oliv s kapiemi, 3 svazky petrželky, 2 svazky pažitky, 2 svazky kopru, 1 lžíci rajčatového protlaku, sladkou papriku, 750 g toastového chleba, 300 g goudy, pergamenový papír.
    V míse smícháme 800 g lučiny se 150 g šlehačky, osolíme a opepříme. Krém pak rozdělíme na tři stejné díly. Do prvního dílu krému vmícháme pokrájené olivy, do druhého rajčatový protlak, který dokořeníme sladkou paprikou. Do třetího dílu zamícháme nasekané bylinky a dochutíme. Z chleba seřízneme kůrku a nařežeme jej na plátky tlusté asi 1 cm. Dortovou otevírací formu (o průměru asi 20 cm) vyložíme pergamenem. Dno poklademe plátky chleba, které zařízneme přesně podle tvaru formy. Chléb potřeme sýrovým krémem s olivami, uhladíme a přiklopíme další vrstvou chleba. Na tu natřeme paprikový krém s rajčatovým protlakem a opět uhladíme a přikryjeme třetí vrstvou chleba. Povrch potřeme bylinkovým krémem, uhladíme, formu přikryjeme a dáme asi na 30 minut odležet do chladna. Mezitím umícháme zbývající lučinu s 50 g šlehačky, krém osolíme a opepříme. Goudu nakrájíme na 14 plátků. Boky dortu potřeme sýrovým krémem a posypeme sekanou petrželkou. Na povrch klademe ozdobně do kruhu plátky sýra a do středu položíme snítky bylinek. (rozpis na 14 kousků)

Pikantní slaný dort

  • 1 balíček listového těsta, 1 netučný tvaroh, 20 g rostlinného másla, 150 g šunkového salámu, 200 g játrové paštiky, 1 lžíce kaparů, 1 lžíce sekané pažitky, pepř, sůl, 200 g zelených oliv a 1 červená kapie.
    Z rozváleného listového těsta vykrojíme tři kulaté placky velikosti běžné dortové formy, přeneseme je na plech vypláchnutý studenou vodou, dotvarujeme, propícháme vidličkou a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Osolený a opepřený tvaroh našleháme s máslem do pěny a doplníme kapary i jemně nakrájeným salámem. Paštiku utřeme s pažitkou a promícháme s nadrobno upravenými olivami. Touto nádivkou potřeme dvě placky, položíme je na sebe a zakryjeme třetí. Celý dort potom potřeme tvarohovou směsí a ozdobíme zbývajícími olivami i proužky papriky. Podáváme po vychlazení.

Pórkový dort

  • 250 g listového těsta, 100 g špeku, 500 g pórku, 2 lžíce mouky, 1,5 dl mléka, 2 vejce, 2 lžíce šlehačky, 75 g strouhaného sýra, sůl a pepř
    Špek nakrájíme na kostičky a dáme škvařit. Pórek rozřezaný na malé kousky promyjeme, 5 minut proplachujeme slanou vodou, necháme dobře okapat a přidáme ke špeku. Listové těsto vyválíme na tenkou placku a vyložíme jím dortovou formu. Na něj pak vyklopíme pórkovo-špekovou míchanici a zalejeme směsí z mouky důkladně rozmíchané s mlékem, vejci, šlehačkou, sýrem, solí a pepřem. Dáme péct do trouby při teplotě 225 °C na 25 minut. Dort můžeme dát na stůl teplý na počest oslavence. Ale můžeme ho nechat i vystydnout a podávat studený.

Související

Váš názor