Domů » Tvarožník: Úžasná dobrota

Tvarožník: Úžasná dobrota

od jezzina

Tvarožník můžeme najít v Krkonoších. Je tak nazváno atraktivní kamenné seskupení na Cestě česko-polského přátelství. Známější je ale označení tvarožník pro zákusek, jehož základní surovinou je tvaroh. Tvarožníky se pečou nebo vaří v páře. V některých oblastech Moravy se tvarožník říká i kynutým koláčům s tvarohem. a nelze opominout ani tvarožníky, které se smaží bez cukru – naslano. Ať připraven tak nebo onak je tvarožník úžasná dobrota, jejíž devízou je i zdraví prospívající složení.

Tvarožník – úžasná dobrota

Tvarožník – nejjednodušší

  • Potřebujeme 1 kg tužšího tvarohu, který propasírujeme sítem, 10 dkg másla, 1 prášek do pečiva, 6 lžic dětské krupice, 4 žloutky, 25 dkg cukru.
    Do prolisovaného tvarohu zamícháme všechny ingredience, pak přidáme tuhý sníh z bílků a dáme zvolna péct.

Klasický tvarožník

  • 1 kg plnotučného tvarohu, 15 dkg cukru, 1/8 másla, 5 žloutků, 4 polévkové lžíce hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, sníh z 5 bílků a 2 lžíce omytých a osušených rozinek.
    Příprava: Máslo, žloutky a cukr utřeme, přidáme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva, tvaroh a rozinky a vše smícháme. Nakonec vmícháme do směsi sníh a těsto vložíme do máslem vymazaného a vysypaného pekáče. Tvarožník upečeme do zlatova a po vychladnutí jej pocukrujeme.
    Můžeme podávat s ovocnou šťávou, rozvarem nebo kompotem.

Tvarožník rychlý s pudinkem

  • V misce smícháme půl kilogramu obyčejného netučného tvarohu, přidáme 50 g rozpuštěného másla, 100 g cukru, dvě vejce, lžíci dětské krupičky, asi půl lžíce pudinkového prášku, půl prášku do pečiva a stejné množství vanilkového cukru, hrozinky nebo oloupané a nasekané mandle.
    Do pekáčku vložíme alobal, který potřeme máslem, a na něj rozetřeme těsto pomocí lžíce namočené ve vodě. Chybí-li doma alobal, stačí pekáček vymazat máslem a vysypat jemnou strouhankou nebo krupičkou. Pečeme jen krátce.

Tvarožník v páře

  • 70 g másla, 4 žloutky, 4 bílky na sníh, 70 g cukru krupice, 70 g krupice, 120 g tvaroh, kůra z půlky citronu.
    Příprava: Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a strouhanou citronovou kůru, vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh (čím tužší, tím lepší) a krupici. V jiné nádobě ušleháme tuhý sníh s bílků. Ručně zamícháme do hmoty. Můžeme přimíchat 50 gramů rozinek. Vlijeme do misky na rýži. V sezoně můžeme vtlačit nějaké ovoce (když jsme nedali rozinky).
    Hodinu vaříme v páře (možno i v parním hrnci).

Růženčiny tvarožníky s okurkovým salátem

  • 500 g tvarohu, kousek másla, 1 vejce, sůl, mouka, sádlo (olej) na smažení.
    Příprava: Na vále zpracujeme půl kilogramu tvarohu, kousek másla, vejce, špetku soli a tolik mouky, aby se z hmoty uhnětlo těsto tuhé jako na vdolečky. Po důkladném propracování utvoříme z těsta placičky asi jako dlaň veliké.
    Usmaží se na sádle a teplé se podávají s okurkovým salátem. (Historický recept)

Moravské tvarožníky s jeskyňkou

  • Těsto na koláče: 1 kg polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g margarínu, 200 g krupicového cukru, 3-4 žloutky, 60 g droždí, sůl a přibližně 1/2 l mléka.
    Příprava: Vypracujeme těsto obvyklým způsobem a necháme kynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejnoměrné kousky, roztlačujeme na plocho a plníme tvarohovou náplní. Okraje těsta spojíme, koláček zakulatíme a na plech klademe spojem dospod. Po dokynutí potíráme vejcem a sypeme drobenkou.
    Tyto koláčky se musí rychle upéct, aby se mezi tvarohovou náplní a vrchní vrstvou těsta utvořila působením páry z tvarohu jeskyňka.
    V Čechách se těmto koláčkům někde říká bednáříčky.

Související

Váš názor