Domů » Tymián: Pěstování a jeho účinky

Tymián: Pěstování a jeho účinky

od jezzina

Specializované zahrádkářské obchody poskytují pestrý a kvalitní výběr semen i sadby. K tradiční nabídce květin a zeleniny stále častěji přibývají bylinky pro zdraví, či alespoň pro krásu. Podmínkou úspěšného zahradničení přitom nemusí být ani vlastní pozemek, někdy si i s balkónem a okenními truhlíky vyhrajeme víc než dost.

Svůj návrat mezi doma pěstované zelené koření slaví i v nedávné minulosti trochu opomíjený tymián.

Co víme o tymiánu?

Tymián obecný. Stálezelený vytrvalý polokeř pochází ze Středomoří. Jemně nahořklá, silně aromatická chuť prospívá zejména pečené divočině. Pomáhá při poruchách trávení. Lze jej pěstovat ze semene, ale je to náročné, raději kupme sazenice. Lze jej množit v létě tak, že necháme zakořenit osový výhon. Vyhovuje mu jak truhlík za oknem, květináč v bytě, tak vhodné místo v zahradě.

Tymián dobře snáší prudké slunce i sucho, má rád teplo. Jako substrát použijeme směs z poloviny zahradní zeminy, čtvrtiny kompostu a písku a trošky vápna. Při sklizni stříháme dvakrát do roka před rozvitím nezdřevnatělé výhony s listy a květy. Na podzim keřík ostříháme, aby na jaře dobře obrazil. V bytě přezimuje za teploty až 15 stupňů, na světle, s udržovací zálivkou.

Tymiánem kromě divočiny kořeníme ryby, karbanátky a jiné pokrmy z mletého masa (na snímku), ale rovněž pokrmy z fazolí, zejména z bílých odrůd. Báječný je rovněž tymiánový čaj.

Nejrozšířenějším způsobem uchování tymiánu je sušení, nebo zmrazování v mrazničce. To je výhodnější, protože čerstvý tymián má trochu jinou chuť než sušený, který si ostatně můžeme za levný peníz koupit.

Zahrádka i na balkoně

K pěstování zeleného koření, a tedy i tymiánu, poslouží zahrádka stejně jako balkon či kuchyňský kout. Mladé bylinky se obvykle předpěstovávají v truhlících a v půdě je chráníme fóliemi. K jejich ochraně se doporučuje užívat spíše mechanické než chemické prostředky a přímo blahodárně působí pěstování ve vhodných smíšených kulturách. Sklízíme zejména v letních měsících a vhodným uchováváním lze překlenout i období jejich nedostatku.

Tymián, ale jiné koření

  • V kuchyni se kromě tymiánu uplatní bazalka, pelyněk pravý, saturejka, estragon, libeček, majoránka, paprika, šalvěj, petržel.
  • Drůbež dochucujeme: bazalkou, pelyňkem pravým, saturejkou, koprem, libečkem, majoránkou, rozrmarýnem nebo tymiánem.
  • K rybám můžeme přidat bazalku, saturejku, kopr, libeček, křen, petržel, rozmarýn, šalvěj, cibuli.
  • Ke zvěřině bazalku, saturejku, koriandr, libeček, majoránku, rozmarýn a tymián.
  • Vhodným doplňkem omáček jsou bazalka, saturejka, kopr, libeček, majoránka, meduňka, dobromysl a máta peprná.
  • Byliny nejvíc podporují trávení a chuť k jídlu, některé uklidňují nervy (levandule lékařská), čistí krev (rozchodník zvrhlý), povzbuzují činnost srdce a krevní oběh (rozmarýn lékařský), působí jako prevence proti skleróze (česnek kuchyňský), podporují látkovou výměnu (pór).

Foto: jezz

Související

Váš názor