Dušená mrkev je výtečná příloha, ale rovněž ob líben hlavní jídlo. Dušenou mrkev můžeme podávat s pečeným nebo uzeným masem, volským okem, dobrou uzeninou, ale pochutnáme si na ní i jen s bramborami. Dušenou mrkev lze připravit na více způsobů. Dušená mrkev výtečně ladí s vepřovým masem.
Obsah článku
Proč mrkev vařit
Tepelně upravená mrkev je pro lidský organismus hodnotnější než mrkev syrová, která do značné míry zažívacím traktem jen prochází, aniž by tělo dokázalo vstřebat některé hodnotné látky. Varem (dušením, pečením) se podle odborníků na výživu lépe uvolní. Rovněž spojení s tukem je prospěšné – rozpouštějí se v něm vitaminy v mrkvi obsažené. Velkou předností mrkve je její lehká stravitelnost, proto je dovolena při většině diet. Pro dušení můžeme používat:
- jak mladou mrkev (karotku), která má kulovitý nebo válcovitý kořen,
- a nebo i mrkev stolní, jejíž kořen má tvar ostřejšího kužele.
Před přípravou mrkev vždy řádně oškrábeme nerezovým nožem nebo škrabkou na zeleninu. Mrkev krájíme nebo strouháme těsně před přípravou.
- Malé rané karotky můžeme dusit vcelku nebo jen překrájené na delší špalíky.
- Stolní mrkev dusíme nakrájenou na kolečka nebo i nastrouhanou na hrubém struhadle. Nastrouhaná mrkev potřebuje kratší čas k přípravě, než mrkev krájená.
Mrkev se obvykle dusí na cibulovém základě. Mrkev vždy s cibulí restuje, aby se mírně opekla, čímž rovněž získá pikantnější příchuť. Pouze mrkev upravená do tak zvané „glazované“ podoby se připravuje bez cibule.
Dušenou mrkev obvykle mírně zahušťujeme. Buď dušenou mrkev zaprášíme hladkou či polohrubou mouku, nebo do mrkve přidáme kuličku moučného másla, případně moučnou zátřepku. V některých regionech či v rodinách, a nebo v některých kuchařských receptech, se do dušené mrkve na závěr přidává smetana (sladká i zakysaná). V tom případě mouku pro zahuštění nepřidáváme nebo ji rozmícháme ve smetaně.
- Mrkev můžeme dusit jen samotnou nebo na předem připraveném masovém základě (dušená mrkev s vepřovým masem, dušená mrkev s uzeninou). Velmi oblíbená je rovněž dušená mrkev s přidaným sterilizovaným nebo mladým hráškem. I do mrkve s hráškem někdo na závěr přidává trochu smetany.
Dušená mrkev se koření solí a mletým černým pepřem. Protože má mrkev přirozeně sladkou chuť, velmi často se dušená mrkev dochucuje octem nebo citronem (a trochou cukru), aby se docílilo jemné sladkokyselé chuti. Dalším kořením vhodným pro dušenou mrkev je kurkuma, karí případně směs divokého koření (bobkový list, nové koření, jalovec).
Dušená mrkev s vepřovým masem
Dušená mrkev s masem je pokrm, který obstojí před všemi nároky nutričních odborníků: obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamíny, sacharidy i minerální látky v dobré kombinaci.
Výběr masa: plec je vhodná
- Ve starých receptech doporučovaný vepřový bok (bok) je pro naše současné nároky příliš tučný.
- Vepřová kýta nebo kotleta je zase moc suchá.
- Pro dušení s mrkví se velmi osvědčila vepřová plec – je šťavnatá, není tučná a je z ní výtečný výpek, který naší mrkvi dodá správnou chuť.
Nejdřív maso
Vepřovou plec opláchneme, otřeme ubrouskem a nakrájíme na menší kousky, tak dvakrát tři centimetry (asi jako na guláš). Při krájení dbáme, aby řez vedl vždy pokud možno přes vlákno (plec je tvořena různými svaly). Odřežeme případné tučnější kousky nebo blanky, ty rozřežeme na velice drobné kousíčky.
Na dvou lžicích másla nebo rostlinné tuku (případně oleje) zpěníme dvě nadrobno nakrájené cibule. Přidáme maso (kostky i maličké odřezky) a zprudka je ze všech stran opečeme, aby se „zatáhlo“. Osolíme lžičkou soli a opepříme. Podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme. Občas se podíváme pod pokličku, zda se vypařila všechna tekutina – případně doléváme.
Nerozvařit mrkev
Oškrábeme asi půl kilogramu mrkve (nebo víc, jak kdo má rád). Omyjeme ji a nakrájíme na plátky.
Když je maso udušené, ale ještě trochu tuhé, nasypeme k němu mrkev. Přilijeme vodu, aby byla směs do poloviny zalita. Přiklopíme a dusíme, až je mrkev udušená, ale ještě příjemně tuhá. Maso tímto společným varem změkne docela, což je žádoucí.
Moučné máslo k zahuštění
Pak maso s mrkví zaprášíme jednou nebo dvěma lžicemi hladké nebo polohrubé mouky, mouku provaříme, hustotu přizpůsobíme na vyhovující konzistenci. K zahuštění můžeme použít i kuličku moučného másla. Někde je zvykem přidávat do mrkve s masem smetanu, pak mouku rozmícháme ve smetaně.
Pokrm dochutíme, a to buď jen solí a černým pepřem, a nebo přidáme cukr a ocet (citronovou šťávu), jestliže máme rádi mrkev s dušeným vepřovým masem ve sladkokyselé chuti.
- Podáváme s vařenými nebo v troubě pečenými bramborami a sypeme sekanou zelenou petrželkou.