15,1K
Tak zvané buchty na plech jsou oblíbené pro svou rychlou přípravu. Výroba buchty na plech zabere méně času a dá také méně práce. Přitom výsledek bývá stejně chutný, jako u buchet balených či jinak formovaných. Vybrali jsme osvědčené a vyzkoušené recepty na vynikající buchty plech, a to z různých těst a s různými náplněmi
Vynikající buchty na plech
Rychlá cuketová buchta
- 350 g cukety, 350 g cukru (krystal), 350 g polohrubé mouky, 2 vejce a 1 prášek do pečiva.
Příprava: Cuketu postrouháme a přidáme ostatní suroviny. Těsto vlejeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme.
Ovocný táč na plech
- 2 celá vejce, 1 hořčičnou sklenici cukru krystal a 1 vanilkový cukr ušleháme, přidáme 2 sklenice hladké a 1 sklenici polohrubé mouky, 1 sklenici vlažného mléka, 1 sklenici oleje a 1 prášek do pečiva.
Příprava: Těsto nalejeme na vymaštěný a vysypaný plech. Poklademe ovocem (vhodné jsou borůvky nebo meruňky). Nakonec posypeme speciální žmolenkou (směs cukru, hrubé mouky a tuku) a upečeme.
Toníkova buchta na plech
- 3 vejce, 4 hrnky jablek nakrájených na malé kostičky, 1 hrnek mletého cukru, jeden a půl hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku oleje, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička jedlé sody, 1 vanilkový cukr, nasekané ořechy, hrozinky, troška kakaa.
Příprava: Ušleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, mouku se sodou a ostatní přísady. Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v mírné troubě, je lepší, když necháme péct trošku déle. Marcela Mikulcová, Hradčovice
Rychlá jablková buchta na plech
- 250 g polohrubé mouky, 500 g strouhaných jablek, 200 g mletého cukru, 1 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 5 lžic oleje, sklenice (2 dl) mletých ořechů.
Příprava: Všechny suroviny promícháme v těsto, rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v mírné troubě.
Vychladlý moučník potřeme čokoládovou polevou, kterou připravíme ze 125 g mletého cukru, 3 lžic kakaa, 2 lžic rumu a 1 lžíce horkého mléka.
Barevná jablečná buchta na plech
- 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 1 hrnek pískového cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje nebo rozehřátého tuku, asi 1 hrnek mléka, 4 jablka, 1 lžíce kakaa, 1 lžička instantní kávy, 2 – 3 lžíce rumu, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu nebo pekáče, zavařenina na potření, čokoládová poleva na ozdobení. Poleva: 5 lžic moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce ztuženého tuku.
Příprava: Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijeme, přidáme cukr, vejce, olej nebo rozehřátý tuk, mléko a nahrubo nastrouhaná jablka. Dobře promícháme a těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné části vmícháme kakao s kávou, do druhé části rum, promícháme. Na tukem vymazaný plech nebo pekáč rozetřeme kakaové těsto, poté nalijeme bílé těsto, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dorůžova.
Po vychladnutí potřeme koláč zavařeninou a přelijeme polevou.
Švestková buchta na plech
- Dva hrnky polohrubé mouky, hrnek krystalového cukru, osminka másla, prášek do pečiva, hrnek mléka, dvě vejce, sůl.
Příprava: Z mouky, cukru a másla uhněteme v míse drobenku. Jeden hrnek drobenky oddělíme stranou. Do drobenky v míse přidáme půlku prášku do pečiva a hrnek mléka se dvěma rozšlehanými žloutky. V jiné misce ušleháme tuhý sníh ze dvou bílků a opatrně ho do těsta vmícháme. Na vymazaný a vysypaný plech (lepší je použít pečící papír), těsto nalijeme a hustě poklademe odpeckovanými půlenými švestkami. Můžeme použít i jiné ovoce, a popřípadě i okapané kompotované švestky. Zbylou drobenkou ovoce rovnoměrně posypeme a pečeme zhruba půl až tři čtvrtě hodiny v troubě cca 180 stupňů.
Borůvková buchta na plech
- 400 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 100 g tuku, 200 ml mléka, 1 vejce, 20 g droždí z špetka soli, borůvky, drobenka.
Příprava: Mouku se špetkou soli prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, do kterého dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme droždí vzejít. Pak přidáme zbylé mléko, rozpuštěný vlažný tuk, žloutek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Těstem vyplníme plech nebo koláčovou formu, necháme trochu nakynout, okraje potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme borůvkami a drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě
Kynutá lístečková buchta s jablky a tvarohovou nádivkou
- 500 g hladké mouky, 1 měkký tvaroh, 1 majolka, 5 jablek, 5 lžic cukru, 2 dl mléka, 1 vejce, 1 lžíce rozinek, 20 g droždí, špetka soli, hladká mouka na vál, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu, moučkový cukr a skořice na posypání.
Příprava: Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku mouky a cukru a špetku soli a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme majolku, 2 lžíce cukru a vzešlý kvásek. Zaděláme vláčné těsto, které necháme v teple 30 minut kynout. Vejce rozšleháme, část oddělíme stranou na potření koláče a zbylou větší část smícháme s tvarohem, 3 lžícemi cukru a rozinkami. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme je i se slupkou na tenké plátky.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a z části vyřízneme malé lístečky. Plátem těsta vyložíme vymazaný a vysypaný plech, okraje mírně zvedneme a potřeme zbylým vejcem. Pak na těsto rozetřeme tvaroh, hustě na něj naskládáme plátky jablek a na ně rozmístíme vykrojené lístečky, které také potřeme vejcem. Pečeme při teplotě asi 180 °C dozlatova.
Hotovou buchtu jemně poprášíme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.