Domů » Warfarin: Vedlejší účinky a co nejíst při jeho užívání

Warfarin: Vedlejší účinky a co nejíst při jeho užívání

od jezzina

Warfarin je medikament, který se používá na ředění krve. Protože se množí výskyt chorob, při nichž je warfarin podáván jako antikoagulační přípravek, přibývá i množství lidí, kteří warfarin berou. Warfarin je lék účinný, ale při nesprávném použití by mohlo dojít k vážným komplikacím. Proto je každá pacient seznámen s nutností dodržovat předepsané dávkování, ale také se změnou stravovacího režimu, který musí po předepsání warfarinu nastat.

Warfarin a warfarinová dieta

Warfarin je antikoagulační přípravek, což znamená, že působí proti srážlivosti krve. Používá se při značném  množství chorob. Podle odborníků stále přibývá počet lidí, kterým je warfarin předepisován, a to při různých indikacích. Při užívání warfarinu je nutno dodržovat určitý stravovací režim. Tak zvaná warfarinová dieta zajistí, aby člověk přijímal jen takové potraviny, které mají určité množství vitaminu K. Každému, kdo warfarin užívá, je warfarinová dieta vysvětlena lékařem nebo odborným zdravotnickým personálem.

Pacientů s warfarinem je čím díl víc

Lidí, kterým je třeba podávat warfarin, je čím dál víc. A to proto, že čím dál víc přibývá chorob, při kterých je warfarin podáván.

Warfarin je tak zvaně antikoagulační přípravek. Laicky řečeno: „ředí krev“, a tak zabraňuje vzniku krevních sraženin. Když pacient warfarin užívá, jeho krev má uměle sníženou schopnost srážení. Krevní destičky jeho krve se neshlukují a tak se nevytvářejí krevní sraženiny – tromby.

Je podáván při nemocech, o kterých se dávno vědělo, že jejich komplikací mohou být krevní sraženiny, ale nejen u nich. Nové výzkumy ovšem prokazují prospěšný účinek antikoagulačních přípravků i u nemocí, kde se to dřív neznalo. Pacientů „na warfarinu“ přibývá také proto, že se prodlužuje lidský život a do ordinací lékařů přicházejí lidé, kteří mají i z přirozeného dlvodu stáří choroby, na jejichž léčbu nebo pro udržení kvality života je warfarin účinný. Warfarin je předepisován pacientům:

  • kteří mají žilní trombózou nohou;
  • hrozí jim plicní embolie;
  • jsou po srdeční operaci (náhrada srdeční chlopně);
  • trpí fibrilací srdečních síní;
  • nebo při jiných chorobách, kdy hrozí tvoření krevních sraženin jako komplikace.

Změna jídelníčku

Aby byl účinek warfarinu vyrovnaný, je třeba mít pod kontrolou příjem vitaminu K v potravinách. Warfarin totiž blokuje tvorbu faktorů krevní sráženlivosti, jež jsou závislé na vitaminu K. Míra ředění krve je pod stálou odbornou kontrolou. Pacienti se musí vyvarovat potravin, které mají vysoký obsah vitaminu K. Těmi jsou:

  • bylinné čaje,
  • čekanka,
  • drůbež,
  • játra,
  • kopr,
  • květák,
  • kysané zelí,
  • listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát),
  • listy pampelišky,
  • luštěniny,
  • petrželová nať,
  • polníček,
  • rukola,
  • řeřicha,
  • špenát,
  • telecí maso
  • vojtěška,
  • zelený čaj.

Nepřekračovat povolené dávky

Vitamin K je třeba stále přijímat, i když v malém množství. Proto jsou u některých potravin nebo nápojů vypočítány maximální možné denní dávky.

  • Alkohol: Je povoleno pít 0,5 l piva nebo 2 dcl vína nebo 0,5 dcl destilátu. Při pití většího množství alkoholu je riziko nebezpečného krvácení.
  • Koření: Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.
  • Luštěniny: Dodržovat pravidelné množství luštěnin.
  • Maso vepřové a rybí lze konzumovat podle zásad racionálního stravování, jen játra jsou zakázána. Hovězí, drůbeží a telecí maso je doporučováno v malém množství.
  • Mléko a mléčné výrobky se mohou jíst v jakémkoliv  množství, pouze jogurty jen v malém množství –podporují růst bakterií v tlustém střevě, které zvyšují tvorbu vitamínu K.
  • Nápoje: Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.
  • Obiloviny: Bez omezení.
  • Olivový a sójový olej používat pouze v nepatrném množství.
  • Ovoce: je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.
  • Tuky: řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé množství vitamínu K.
  • Vejce: bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.
  • Vitaminové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.
  • Zelenina: Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina lze jíst denně v malém (denně stejném) množství. Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček patří k zakázaným potravinám.

Warfarin je medikament, který se používá na ředění krve. Protože se množí výskyt chorob, při nichž je warfarin podáván jako antikoagulační přípravek, přibývá i mnořství lidí, kteří warfarin berou. Warfarin je lék účinný, ale při nesprávném použití by mohlo dojít k vážným komplikacím. Proto je každá pacient seznámen s nutností dodržovat předepsané dávkování, ale také se změnou stravovacího režimu, který musí po předepsání warfarinu nastat.

je antikoagulační přípravek, což znamená, že působí proti srážlivosti krve. Používá se při značném  množství chorob. Podle odborníků stále přibývá počet lidí, kterým je warfarin předepisován, a to při různých indikacích. Při užívání warfarinu je nutno dodržovat určitý stravovací režim. Tak zvaná warfarinová dieta zajistí, aby člověk přijímal jen takové potraviny, které mají určité množství vitaminu K. Každému, kdo warfarin užívá, je warfarinová dieta vysvětlena lékařem nebo odborným zdravotnickým personálem.

Pacientů s warfarinem je řím díl víc

Lidí, kterým je třeba podávat warfarin, je čím dál víc. A to proto, že čím dál víc přibývá chorob, při kterých je warfarin podáván. Warfarin je tak zvaně antikoagulační přípravek. Laicky řečeno: „ředí krev“, a tak zabraňuje vzniku krevních sraženin. Když pacient warfarin užívá, jeho krev má uměle sníženou schopnost srážení. Krevní destičky jeho krve se neshlukují a tak se nevytvářejí krevní sraženiny – tromby. Je podáván při nemocech, o kterých se dávno vědělo, že jejich komplikací mohou být krevní sraženiny, ale nejen u nich. Nové výzkumy prokazují prospěšný účinek antikoagulačních přípravků i u nemocí, kde se to dřív neznalo. Pacientů „na warfarinu“ přibývá také proto, že se prodlužuje lidský život a do ordinací lékařů přicházejí lidé, kteří mají i z přirozeného dlvodu stáří choroby, na jejichž léčbu nebo pro udržení kvality života je warfarin účinný. Warfarin je předepisován pacientům:

•             kteří mají žilní trombózou nohou;

•             hrozí jim plicní embolie;

•             jsou po srdeční operaci (náhrada srdeční chlopně);

•             trpí fibrilací srdečních síní;

•             nebo při jiných chorobách, kdy hrozí tvoření krevních sraženin jako komplikace.

Změna jídelníčku

Aby byl účinek warfarinu vyrovnaný, je třeba mít pod kontrolou příjem vitaminu K v potravinách. Warfarin totiž blokuje tvorbu faktorů krevní sráženlivosti, jež jsou závislé na vitaminu K. Míra ředění krve je pod stálou odbornou kontrolou. Pacient užívající warfarin  je lékařem nebo odborným zdravotnickým personálem poučen o způsobu stravování při užívání warfarinu, tak zvané warfarinové dietě. Musí se vyvarovar potravin, které mají vysoký obsah vitaminu K. Těmi jsou:

•             bylinné čaje,

•             čekanka,

•             drůbež,

•             játra,

•             kopr,

•             květák,

•             kysané zelí,

•             listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát),

•             listy pampelišky,

•             luštěniny,

•             petrželová nať,

•             polníček,

•             rukola,

•             řeřicha,

•             špenát,

•             telecí maso

•             vojtěška,

•             zelený čaj,

Vitamin K je třeba stále přijímat, i když v malém množství. Proto jsou u některých potravin nebo nápojů vypočítány maximální možné denní dávky.

Alkohol: Je povoleno pít 0,5 l piva nebo 2 dcl vína nebo 0,5 dcl destilátu. Při pití většího množství alkoholu je riziko nebezpečného krvácení.

Koření: Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Luštěniny: Dodržovat pravidelné množství luštěnin.

Maso vepřové a rybí lze konzumovat podle zásad racionálního stravování, jen játra jsou zakázána. Hovězí, drůbeží a telecí maso je doporučováno v malém množství.

Mléko a mléčné výrobky se mohou jíst v jakémkoliv  množství, pouze jogurty jen v malém množství –podporují růst bakterií v tlustém střevě, které zvyšují tvorbu vitamínu K.

Nápoje: Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.

Obiloviny: Bez omezení.

Olivový a sójový olej používat pouze v nepatrném množství.

Ovoce: je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.

Tuky: řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé množství vitamínu K.

Vejce: bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.

Vitaminové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.

Zelenina: Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina lze jíst denně v malém (denně stejném) množství. Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček patří k zakázaným potravinám.

Související

Váš názor