Domů » Zázvorový čaj a jeho účinky + recept

Zázvorový čaj a jeho účinky + recept

od jezzina

Zázvor není v české gastronomii žádným nováčkem. K ochucení jídel, pečiva, ale rovněž k medicínským nebo léčitelským účelům se používal už před stovkami let, jak dokládají písemné památky i lidové tradice. Dříve se ovšem používal spíše sušený zázvor. Dnes je v popředí zájmu především zázvor čerstvý, který má výraznější chuť i vyšší léčebné účinky. Z nevzhledných šedo béžových oddenků prazvláštních tvarů se mimo jiné připravují osvěžující, pikantní a velice zdravé nápoje, zejména zázvorový čaj.

Zázvor patří do české kuchyně

Zázvorové sušenky (tak zvané zázvorky), ale i typicky české jitrnice, tak široký „záběr“ měl zázvor ve staročeské kuchyni. Naši předkové z tohoto silně aromatického koření ovšem nepřipravovali zázvorový čaj a nemysleli příliš na jeho zdravotní účinky. Kořenili jím sváteční jídla. Jednak pečivo: kromě zázvorek se jím ochucoval také perník a sladké „certličky“, a rovněž maso. Prejt a jitrnice, polévka „prdelačka“, šoulet, posvícenská husa či hovězí na zázvoru patří k jídlům, jejichž předpisy se předávají z generace na generaci.

V novodobé kuchyni se zázvor používá i v čerstvém stavu, a to k výrobě nejrůznějších chutney, k dochucení zeleninových a masitých jídel orientálního typu a k přípravě ovocných a míchaných nápojů. Mezi nimi nejoblíbenější je zázvorový čaj.

Zázvor je domácí lékárnička

Zázvorový čaj nejen báječně chutná, ale je rovněž velmi zdravý. Pomáhá při nemocech z nachlazení, zvyšuje chuť k jídlu (napomáhá trávení), zbaví bolestí v krku. Uvádí se, že má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kandovaný zázvor pomáhá těhotným ženám proti ranní těhotenské nevolnosti a rovněž proti kinetóze, nevolnosti v dopravních prostředcích (auto, lodě, letadlo). Podle některých pramenů napomáhá zázvorový čaj hubnutí, stimuluje centrální nervovou soustavu a působí jako afrodisiakum.

Několik tipů:

  • Zázvor vybíráme tuhý a celistvý, s pokud možno co nejméně výčnělky (aby byl menší odpad)
  • Neloupeme ho celý, ale až ukrojenou část
  • Na zázvorový čaj (1,5 litru) budeme potřebovat kousek zázvoru asi 2 x 2 x 3 centimetry velký
  • Zázvor uchováváme v lednici a v mikroténovém sáčku
  • Zázvor strouháme na jemném struhadle a na inertní podložce (talířek). Je poměrně šťavnatý, tak uchováme i šťávu.
  • Zázvor nestrouháme na dřevěném prkénku, jednak by do něj vsákla šťáva, a také by zázvor mohl přijmout vůni cibule nebo česneku, se kterými se na prkénku pracovalo, což při přípravě čaje není žádoucí.
  • Zázvorový čaj není třeba cedit, kousky zázvoru jsou chutné, stravitelné a zdravotní účinky nápoje jsou vyšší.
  • Zázvor můžeme použít i do ovocných salátů, ale v tom případě je lepší ho nakrájet na drobné kousky, aby jeho chuť nepřehlušila ostatní chutě a vůně.
  • Čerstvý zázvor můžeme přidávat i pod maso. Velmi dobře se snoubí s česnekem, cibulí a pepřem. Přidávat další koření buď už není třeba, a nebo jen velmi decentně.
  • Strouhaný zázvor s citronem nebo limetkou je výborný v dlouhých koktejlech typu „kola s rumem“ (zázvor + citrus + trochu cukru + alkohol + perlivá voda).

Základní předpis na zázvorový čaj

Zázvor oloupeme, nastrouháme (kousek asi 2 x 2 x 3 cm), vložíme do konvice a spaříme 1,5 litrem vody. Pak vymačkáme šťávu z jednoho citronu. Zázvorový čaj je nejlepší sladit medem. Základ můžeme dochucovat dalšími ingrediencemi:

  1. Do konvice přidáme k zázvoru dva sáčky kvalitního čaje (může být i s bergamotem – Earl Grey)
  2. Do konvice se širokým hrdlem nadrobno nakrájíme ke strouhanému zázvoru ještě šťavnaté ovoce: mandarínku, kiwi, pomeranč. Naléváme tak, aby se ovoce dostalo do šálků.
  3. Přidáme koření: 3 – 4 hřebíčky, na špičku nože mleté skořice, 3 – 4 kuličky nového koření (platí i pro ovocnou variantu).
  4. V konvici spolu se zázvorem rozmícháme dvě polévkové lžíce kvalitní džemu (nejlépe vlastní výroby, výborný je například meruňkový). Můžeme přidat i čaj v sáčku. Tuto variantu už nepřislazujeme.

Jaké máte zkušenosti se zázvorem? Podělte se s ostatními čtenářkami o svůj vyzkoušený recept na zázvorový čaj.

Foto: Autor (jez)

Zázvorový čaj má výtečnou chuť, chrání zdraví a napomáhá od nemocí

Související

2 komentáře

Mars 29.10.2012 - 21.10

Zázvor môžem len a len doporučiť 🙂

Reply
neznámý 1.4.2014 - 15.40

Zázvorový čaj je první věc, kterou jsem kdy se zázvorem ochutnal a do dneška na něj nedám dopustit. Během nachlazení je opravdu k nezaplacení;-)

Reply

Váš názor