Domů » Zinek: Jeho účinky a v jakých potravinách je

Zinek: Jeho účinky a v jakých potravinách je

od jezzina

Zinek urychluje hojení ran, vředů a pooperačních jizev. Je nezbytný při léčbě kožních onemocnění – lupénky, akné apod. Spolu s vitamínem C zvyšuje zinek imunitu vůči nemocem z nachlazení.

Zinek plní v těle také mnoho dalších neméně významných funkcí – pomáhá tvorbě inzulínu, zasahuje do syntézy DNA, u mužů podporuje fyziologickou funkci předstojné žlázy, a proto je doporučován k prevenci nebo k podpůrné léčbě prostaty. Protože se v potravinách zinek vyskytuje ve velmi nízkém množství, je někdy vhodné zajistit jeho přívod do organismu v podobě přípravku doplňkové výživy. Vysoký obsah zinku mají dýňová semínka.

Zinek hojí rány a chrání srdce

Zinek patří ke stopovým prvkům, které jsou pro dobré zdraví nezbytné. O jeho léčivých účincích se ví velmi dávno – již před pěti tisíci lety byl hlavní součástí hojivých mastí, bez nichž si tehdejší felčaři nedovedli představit proces hojení ran. Tento stopový prvek se vyskytuje v játrech, slinivce, ledvinách, kostech, svalech, vlasech, nehtech, ale také v bílých krvinkách a jinde v organismu.

U dětí se může nedostatek zinku projevit nechutenstvím, zpomaleným růstem, u dospělých nastává vypadávání vlasů, lámavost nehtů, kožní problémy. Špatně se hojí zlomeniny, rány, bývá porušena krvetvorba a metabolismus. Správná hladina zinku v těle přispívá k dobré funkci srdečního svalu a krevního oběhu, chrání před srdečními záchvaty, brání tvorbě žlučníkových a ledvinových kamenů, zmírňuje žaludeční potíže a působí spolu s dalšími stopovými prvky a vitamíny protistresově. Zinek rovněž zabraňuje padání vlasů, léčí kožní nemoci, rány, popáleniny.

Dýňová semínka – zdravá zinková pochoutka

Výzkumy prokázaly, že tykve obsahují stopové prvky, zvláště zinek, a dále až 60 procent oleje, nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, minerální soli, vitamíny A, E, F a vitamíny řady B. Říká se, že deset dýňových semínek denně zajišťuje tělu potřebný přísun zinku a dalších látek. Zinek, který se vyskytuje v dýňových semínkách, je základní složkou 25 enzymů, jež se podílejí na zažívání a metabolismu, neboť podporují proces trávení i peristaltiku tlustého střeva.

Zinek zvyšuje obranyschopnost organismu, brání infekcím, pomáhá léčit nemoci močového měchýře a močových cest. Má blahodárné účinky také na pokožku, zamezuje vypadávání vlasů, podporuje hojení ran a popálenin. Tykvový olej obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, které zpomalují tvorbu usazenin cholesterolu v tepnách. Zinek rovněž podporuje pravidelnou menstruaci u žen, dobrou kvalitu nehtů (odstraňuje z nich bílé skvrny), růst vlasů a správnou stavbu kostí. Zinek se užívá rovněž při léčbě některých duševních poruch.

Všeho s mírou

Protože všichni nemají možnost mít stále po ruce dýňová semínka, jsou na trhu tobolky s účinnými výtažky. Olej obsažený v tobolkách se získává za pomoci moderní technologie, lisováním dýňových semen za studena, a je proto zárukou kvality přípravku. I zde však platí, že nic se nemá přehánět. Stopové prvky a minerály doplňujeme nejraději tehdy, jsme-li si jisti, že je opravdu potřebujeme, nejlépe až po konzultaci s lékařem.

Tykve
Čeleď tykvovitých (Cucurbinaceae) zahrnuje množství rostlin, z nichž má nejvíce léčivých účinků dýně velká (Cucurbita Maxima) a tykev – turek (Cucurbati Pepa). Tyto rostliny pocházejí z Mexika. V Evropě se objevily až v 16. století, kdy se z tykví připravovala chutná jídla.

Ilustrační foto: sxc.hu

Související

Váš názor